Инфо

24. март 2022.24. мар 2022.
Левица „ниче“ из кризе
ПОДСЕЋАЊЕ

Левица „ниче“ из кризе

У одговору истакнутог српског филозофа кога је Свет прихватио, а многи бивши студенти били му захвални, што су били баш његови ученици стоји да се свако од њих прогнаних 1968. године сналазио на свој начин, а маршал Тито кризу вешто каналисао чувеним говором студентима, стоји и охрабрујуће размишљање о патриотском расположењу младе генерације, најпре оних лево оријентисаних. То „буди“ наду
Ових дана новинске стубце, агенцијске вести и оне са друштвених мрежа, опседају информације са Укринско-Руске границе. У жижи интересовања јавности су и предизборне активности у Србији. На површину, у земљи и Свету излазе разни конфликти и протести грађана по одређеним питањима, а ни пандемија корона вируса није оставила „равнодушним“ владе разних земаља. Сасвим нормално намеће се питење које у својој књизи „Интереси и политички процес“ покреће угледни, бивши професор Факултета политичких наука Милан Матић који пишући о овој појави између осталог каже да су „интереси свемоћни чаробњак који у очима сваког појединца, мења изглед сваког предмета!“.

Не без основа је и мишљење чувеног српског филозофа с краја прошлог века, академика Михаила Марковића који је лепоту позних година осетио као ослобођење од бројних обавеза, првенствено на великим светским универзитетима где је својевремено предавао и препуштање идеји са новим хуманијим садржајима. Упорнијим истраживачима намеће се професорова идеја о интелектуалцима у Србији данас, носиоцима слободоумне мисли. Пред крај каријере коју је обележило „бурно“ време студентских протеста 1968. године у којима је учествовао, кључне носиоце прогресивних убеђења, сврстао је у три групе.

Једно су сведочи Марковић, неутрални носиоци знања и стручних вештина. Ти људи, тврди професор не мешају се у политику.

... Други су они гори, који се продају владајућем режиму. Спремни су да оправдају целокупну текућу политику, било каква да је. То су властољубиви и грамзиви људи.

Трећа група су интелектуалци носиоци критичке мисли, слободоумни, спремни да устану против режима... говорио је и писао професор, чије име се с дужном пажњом изговара, а прошло је више од 10 година од његовог одласка са овог света.

Питање је да ли је млада српска интелигенција дорасла савременом политичком тренутку?
У одговору истакнутог српског филозофа кога је свет прихватио, а многи бивши студенти били му захвални, што су били баш његови ученици стоји да се свако од њих прогнаних 1968. године сналазио на свој начин, а маршал Тито кризу вешто каналисао чувеним говором студентима, стоји и охрабрујуће размишљање о патриотском расположењу младе генерације, најпре оних лево оријентисаних. То „буди“ наду.

... Нови талас, нове левице не само да је могућ, већ је и неминован... говорио је Марковић у једном од својих „ватрених“ предавања на Коларчевом универзитету у Београду, а то није изоставио да помене ни у својој аутобиографској књизи „Јуриш на небо“, последњој коју је написао током свог живота у бурном времену, средином прошлог века.

Преводећи то на политички систем треба подсетити на његове речи да велике друштвене идеје никада не умиру. Напротив, само бивају потиснуте у страну за рачун неких других које касније поново уступају место већ постојећим, али на извесно време потиснутим.
Љ.Ђукић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa