Инфо

24. март 2022.24. мар 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Обележена 80. годишњица страдања код Кленка

Лекција која се не заборавља

Положени венци код споменика страдалим борцима и родољубима. Током јесени 1941. и пролећа 1942.године Немачки војници доводили су заробљене партизане и све друге родољубе, Јевреје и таоце из Шабачког логора на Сави и у рану зору их стрељали
На локалитету Шицара код Кленка обележена је 80. годишњица страдања бораца и родољуба шабачког краја и стрељања народног хероја Југославије Вере Благојевић. Тим поводом положени су венци код споменика страдалим борцима и родољубима.

У име града Шапца венце је положио члан Градског већа за културу и информисање Мирољуб Мијушковић и том приликом се захвалио мештанима Кленка који брину и чувају сећање на жртве и херојске ране.

-Ово је истинско, свето место на коме су се десили најстрашнији злочини. Немачки окупатори убили су преко 1.200 људи, углавном из шабачког краја, бораца, родољуба и сељака, као и хероја Веру Благојевић. Важно је да чувамо поруку коју носи ово место, јер ако је историја учитељица живота, а свакако јесте, ово је лекција коју не смемо да заборавимо. Поготово у светлу најновијих догађаја у свету, који сведоче о повампиреном нацизму и фашизму и претњама које се надвијају над новим генерацијама.

Истакао је и да град Шабац негује традицију и културу сећања.
-Прошле године смо обележили 80. годишњицу Крвавог марша као и 80. година од стрељања Јевреја у Засавици. Отворили смо сталну поставку у музеју шабачких Јевреја. Обновили смо спомен чесму у Јарку а ове године ћемо покренути разговор са МЗ Кленак и општином Рума да се и ово место заједнички обнови. У Мишару су у току радови на обнови Дома културе са пројектом оснивања спомен-собе страдалницима у Великом рату.

Важно је да чувамо поруку коју носи ово место, јер ако је историја учитељица живота, а свакако јесте, ово је лекција коју не смемо да заборавимо. Поготово у светлу најновијих догађаја у свету, који сведоче о повампиреном нацизму и фашизму и претњама које се надвијају над новим генерацијама


На стратишту званом Шицара у Кленачком атару стрељано је између 1.200 и 1.500 родољуба и бораца Мачванског партизанског одреда који су били заточени у логору на Старом граду у Шапцу..

-На овом месту постоје три јаме у којима је сахрањено 568 стрељаних, од којих је осам жена. Једна од њих је народни херој Вера Благојевић. Она је овде, после мучења и тортуре од стране Немаца, довезена са десном поломљеном руком која је висила око врата. Овде је стрељана заједно са групом људи. Сваке године се трудимо да на неки начин обележимо и одамо захвалност, почаст и поштовање свим родољубима који су свој живот положили - рекао је члан месног одбора СПС Кленак Радослав Витомировић.

Током јесени 1941. и пролећа 1942. године Немачки војници доводили су заробљене партизане и све друге родољубе, Јевреје и таоце из Шабачког логора на Сави и кришом их овде, у рану зору, стрељали.

-Ми имамо моралну обавезу и дужност да афирмишемо и чувамо своје слободарске и херојске традиције јер су оне нераздвојни део наше баштине и наше историје – поручио је председник СУБНОРа градског одбора града Шапца Влада Нинковић.

Вера Благојевић била је студент медицине, учесница Народноослободилачке борбе и народни херој Југославије. Одрасла је у Шапцу, где је завршила основну школу и гимназију. Пошто је њен отац још у младости био близак са комунистима, Вера се, следећи његов пример, још као ученица гимназиије определила за револуционарни омладински покрет.

Поред политичког рада учествовала је и у борбама. Почетком марта 1942. године, сарадници окупатора су је ухватили и предали немачким властима. Стрељана је 18. марта 1942. године заједно са шездесетак талаца на месту Шицара, у близини села Кленак, код Руме. За народног хероја проглашена је 1953. године. Њено име је носио Завод за јавно здравље, Шабачка гимназија, Дом омладине и једна градска улица.
Ж.П.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa