Инфо

24. март 2022.24. мар 2022.
Знање и искуство из Шапца за целу Србију
ОТВОРЕНО ПИСМО НЕБОЈШЕ ЗЕЛЕНОВИЋ ГРАЂАНИМА СРБИЈЕ

Знање и искуство из Шапца за целу Србију

Грађани Србије,
Сваког дана, док путујем по Србији и разговарам са грађанима, чујем исте ствари – дишемо најзагађенији ваздух, реке су нам запрљане и пуне отпада, планирају руднике и каменоломе у нашем крају...
Није луксуз имати здраву животну средину, дисати чист ваздух, имати пијаћу воду у сваком дому, обрађивати плодну земљу. То су елементарни предуслови за здрав и нормалан живот.

Морамо да улепшамо наше градове и села, да штедимо и живимо здравије. Глас за МОРАМО је глас за чисте градове и села, за бистре реке и зелене шуме. Сачуваћемо ваздух, земљу, воду и слободу у чистим градовима и селима.

Знамо како да из сваке куће износимо разврстано смеће, да га рециклирамо и одлажемо на санитарне депоније.

Гледам градове и села која се гуше у смећу и дивљим депонијама. Одрастао сам између касарне и депоније и у свом Шапцу сам гледао исту слику. Уместо депоније, у нашем Шапцу, направили смо највећи парк у Србији.

Знамо како да се отпад организовано износи и рециклира баш из сваке куће, у центру града, исто као и из сваке куће, из сваког села, јер смо то већ урадили у Шапцу. Прикупљен отпад одлажемо на модерну депонију коју смо градили по ЕУ стандардима. На исти начин отпад ће се одлагати и одвозити из сваке куће у Србији.

У Шапцу смо већ направили једини оперативан пречистач отпадних вода и реку Саву смо учинили чистијом и обновили живи свет у њој. У сарадњи са ЕУ, добили смо 80 одсто инвестиције. Зато ћемо направити велики договор са Западом. МОРАМО да радимо исто као и у Европи, уместо да се задужујемо тајним и скупим кинеским кредитима. Имамо добро искуство и знање како да свако насељено место у Србији добије пречистач отпадних вода, по најнижој цени.

Зграде и куће су нам старе, изграђене седамдесетих и осамдесетих година прошлог века. Трошимо много енергије, а рачуни су нам превелики.

МОРАМО да спроведемо наш план, да изолујемо сваку кућу и сваку зграду у Србији. Тако ћемо трошити мање, а имовина ће нам вредети више. Тако смањујемо загађење ваздуха и живимо здравије. Овај велики пројекат енергетске ефикасности ће спроводити домаћа индустрија и оператива.

Трајно ћемо забранити копање литијума и бора, а индустрија и рударење у Србији ће се обављати као и у развијеном свету – безбедно по људе и околину. Уместо кратера и јаловишта направићемо регионе здраве хране. Србија неће бити рударска колонија, већ пољопривредна сила у Европи.

МОРАМО, заједно и другачије!
Небојша Зеленовић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa