Инфо

24. март 2022.24. мар 2022.
Вече блуз мајстора
Блуз трио у Шапцу

Вече блуз мајстора

Утисци се речима тешко преносе, музику је потребно чути и осетити. Надамо се да ће они који су били у ресторану „Стари мост“, као и они који нису, имати прилику да ускоро поново негде чују исте или друге мајсторе, те тако испуне вече, срце и душу том врстом уметности
Уколико постоје музичари који не цене блуз, они су апсолутна мањина, јер се свака потрага за коренима већине музичких праваца управо окончава у блуз ритму. Блуз је корен, стабло из којег се уметничка крошња грана у безброј праваца. Шапчани су имали прилику да у изведби тројице врхунских музичара: Душана Дуе Безухе, Петра Миладиновића Пере Џоа и Ненада Златановића чују само део квалитета и снаге коју блуз рок правац носи.

Велики мајстори као солисти, наступали су и у дуетима и трио се наметнуо као логичан след потраге за новим начином да се музички изразе.

-Неша и ја умемо повремено да засвирамо заједно и то су увек свирке које испуне срце. Одлично се разумемо, имамо велико поштовање један за другог, а како он дуго свира са Пером, схватили смо да и трио може имати идентичан ефекат. Наравно, примарно су нас спојили љубав према музици и добар блуз. Спој сензибилитета је учинио да се брзо усвирамо и функционишемо, верујем, на јако добар начин – истакао је Душан Дуда Безуха, један од наших најпознатијих и најпризнатијих гитариста.

Уколико постоје музичари који не цене блуз, они су апсолутна мањина, јер се свака потрага за коренима већине музичких праваца управо окончава у блуз ритму. Блуз је корен, стабло из којег се уметничка крошња грана у безброј праваца


Блуз је одавно ван главне позорнице популарности. Изазов за њега је данашњи период и ера електронске музике, репродукције преко ју тјуба, телефона, за разлику од ранијих деценија.

-Изузетно је важно што се поново слушају и издају плоче, али још увек, посебно међу младима примат имају поменути извори. Не постоји нација која слуша само блуз, апсолутно је тачно да блуз постаје допадљив многима с годинама, виш прија, међутим мени је на свакој свирци драго када видим младе, јер знам да блуз неће бити правац који у музику уводи масе, али још има снагу да привуче пробрано друштво младих који ће га одржавати, ширити, привлачити будуће нараштаје. Блузери су ретке птице, али јаке, које ће трајати – уверен је Петар Миладиновић – Пера Џо чија је виртуозност на усној хармоници задивила многе музичаре „преко баре“, на континту који је прва асоцијација на овај инструмент.



Ненад Златановић је по годинама најмлађи члан блуз трија. Музика је одавно његово задовољство и животни позив, а дуети са великим музичарима су ново откриће личних могућности и испит за знање.

-Мени је пре свега велика част да свирам са двојицом музичких великана као што су Пера и Дуда. Одрастао сам гледајући и слушајући како они свирају. Пера је одлично дефинисао наш дует као онај који свира мускулозно, рокерски, где мој агресивнији приступ, он одлично прати. Дуда је један од првих ментора које сам имао када сам правио прве кораке на гитари, то је човек увек расположен за свирку, за савет. Сваки пут када сам на бини са њима увек очекујем магију, другачију свирку која ће пријати слушаоцима и нама – наводи Ненад, оснивач бенда Тексас флад, познат и као Мистер Свагер у соло наступима.

Утисци се речима тешко преносе, музику је потребно чути и осетити. Надамо се да ће они који су били у ресторану „Стари мост“, као и они који нису, имати прилику да ускоро поново негде чују исте или друге мајсторе, те тако испуне вече, срце и душу том врстом уметности.
Д. Б.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa