Инфо

12. мај 2022.12. мај 2022.
Андрија Пантелић и Маријана Бајић

Андрија Пантелић и Маријана Бајић

МАТУРАНТ СРЕДЊЕ ШКОЛЕ У КОЦЕЉЕВИ НАЈБОЉИ РАЧУНОВОЂА МЕЂУ ВРШЊАЦИМА

Прво место за Андрију

Након освајања другог места на републичком такмичењу из статистике матурант Средње школе Андрија Пантелић постао је државни првак из рачуноводства и освајањем првог места обезбедио својој школи улогу домаћина највишег ранга такмичења наредне године.

У конкуренцији 11 средњих економских школа из Србије, знатно већих од коцељевачке која има само једно одељење економских техничара у генерацији, Андрија је уз лично залагање и беспрекорну подршку своје менторке и разредне професорке Маријане Бајић показао највише знања и умећа, а 81 бод био је довољан за освајање првог места и титулу државног првака.

-Од максималних сто бодова Андрија је имао 81 и онда се да закључити каква је тежина задатака била. Десет бодова мање од њега имао је другопласирани а 14 трећепласирани такмичар. Разлика од десет бодова за ниво републичког такмичења је као Ајфелова кула велика ако се има у виду да се углавном на њима о коначном пласману одлучује у пола или четвртину поена- напомиње професорка Бајић која не крије задовољство и понос због чињенице да је ово најбољи резултат за две деценије колико постоји образовни профил економски техничар и подручје рада економија, право и администрација у коцељевачкој средњој школи.

Говорећи о утисцима матурант смера економски техничар истиче да је презадовољан самим такмичењем, пријемом у Кикинди која је била домаћин и оствареним резултатом.

-Све је било сјајно, савршено у сваком погледу. Рачуноводство је било мој први избор за такмичење од почетка четврте године у средњој школи. Доста сам се спремао и могу рећи да сам очекивао велике резултате. Имао сам самопоуздање. И остали такмичари су били изузетно припремљени. Ипак, након завршетка израде задатака у разговору са осталима имао сам осећај да сам можда најбоље урадио тест, пре него што смо добили званичне резултате. Касније је то и потврђено. Освојио сам прво место и то је неописива срећа, задовољство, сатисфакција за уложени труд, рад, време- прича будући бруцош Економског факултета.

Сматра да је пресудан фактор за пласман свих такмичара био страх који је међу учесницима завладао већ на почетку израде задатака те да коначни резултати и број поена можда нису реални и адекватни знању које његови вршњаци поседују.

Андрија је, насупрот њима, био пун самопоуздања. На такмичење је дошао добро припремљен, сигуран у своје знање. Провежбао је, каже, говото све примере и варијатне па није било разлога да сумња у себе. Према речима професорке Маријане Андрија се већ на почетку издвојио од других озбиљним приступом.
-Фантастичне су реакције свих, почевши од професора са факултета, преко кандидата, до школе домаћина. Занимљив је коментар једног колеге из кикиндске економске школе који је, честитајући ми као његовом разредном старешини и ментору, оценио да имамо будућег министра финансија, алудирајући на Андрију- препричава анегдоту Бајић.

Амбиције овог младића за сада су другачије. Жели да упише и успешно заврши факултет а о даљим плановима још увек не размишља.

-Позиција сваког министра је генерално политичка. Ја себе у политици не видим и немам неке афинитете према том превеликом експонирању, па немам амбиције у том погледу- каже првак Србије одговарајући на овај коментар.

“Рачуноводство је један од најозбиљнијих предмета и не може се научити напамет. Мора се разумети. ”
Рачуноводство је један од најозбиљнијих предмета у економској струци. Може се рећи да је то занат. Ко га разуме и успе да га савлада има велику предност у односу на друге. Овај предмет се не учи напамет. Мора се разумети. Матуранту Средње школе у Коцељеви то је очигледно пошло за руком.

-Андрија је заиста одличан превасходно у предметима у којима се мора размишљати. Где логика игра већу улогу у односу на саму теорију, мада је познавање теорије претпоставка закључивања. На самом такмичењу било је заступљено градиво из све четири године школовања. Озбиљно и обимно градиво које је наш ученик без проблема применио. То није могао свако. Било је оних који су могли, али је Андрија у томе ипак био најбољи. Имао је жељу, вољу, храброст да се на такмичењима појави и да постигне резултате какве је постигао- истиче професорка Бајић.

“Ми, као мала школа, са 26 ученика у одељењу четвртог разреда, имамо једног републичког победника и вицешампиона, тако да имамо разлога за понос и хваљење”

Срећу и задовољство због постигнутих резултата, додаје, не може да опише речима. Понавља да су се надметали са великим школама из наше земље које имају по десетак одељења економских техничара и финансијских администратора, али да то није спречило једну малу школу у Коцељеви, са само једним одељењем, да заузме највишу позицију.

-Ми, као мала школа, са 26 ученика у одељењу четвртог разреда, имамо једног републичког победника и вицешампиона, тако да имамо разлога за понос и хваљење- закључила је професорка Маријана Бајић.
В.Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa