Инфо

2. јун 2022.2. јун 2022.
Од Африке до Шар планине
ШАБАЧКИ ПЛАНИНАРИ

Од Африке до Шар планине

Викенд за нама шабачки планинари, високогорци, љубитељи врхова преко 2000м, придружили су се планинарима из Србије, Македоније, Хрватске, Црне Горе, и попели се на два врха, највиши врх Атласа у Мароку, Тубкал са 4165мнв, и Љуботен, 2498мнв, један од преко 30 врхова преко 2500мнв ,на Шар планини.

Лепо време и сјајна екипа високогораца из Шапца, извела је ове успоне, без већих физичких напора, уживајући у предивним пределима и погледима са ова два врха, у добром расположењу и дружењу планинара из више клубова из Србије и окружења.

Пут планине Атлас, кренули су Кристина Валтеровић, Љубица Николић , Јелена и Стефан Спасојевић, шабачки планинари, у организацији планинарско смучарског друштва Балкан из Београда. Пред њима је био пут дуж планинског ланаца у севернозападној Африци који се простире дужином од 2300километара, кроз Тунис, Алжир и Мароко, са највишим врхом Тубкал, који је био крајни циљ ове експедиције. Планине Атлас граде климатску разделницу између подручја влажне климе северозападне Африке и екстремно сушне пустиње Сахара.

Планинари су на ову експедицију кренулу авионом из Београда преко Милана и Маракеша до Имлила, сликовитог берберског градића смештеног на западној висији Атласа. Другог дана рано ујутру, до првог одредишта, дуж долине Мизане, планинарског дома Тоубкал на 3206м, уз краће задржавање у аутентичном селу Аремед, светилишту Сиди Схамароуцх, које својом лепотом привлачи планинаре, авантуристе и ходочаснике из целог света. Трећи дан, главни успон кренуло се пре петлова, на успон на врх Јебел Тоубкал. Након успона на врх и кратког задржавања, са обавезним сликањем планинара, на врху, група се упутила назад у Имилл. Након пређених 27км , тог дана 33 планинара, стигло је у касним вечерњим сатима у Имлил, пуни лепих утисака и спремни, да преостало време искористе да прославе успон, након чега су отишли на заслужени одмор.



Други врх, на који су се у викенду за нама, попели шабачки планинари је Љуботен, са својих 2498мнв, на Шар планини, и наш колега Војислав. Идеални временским услови , допринели су незаборавним погледима на долину према Скопљу и Урошевцу. Верује се да је Шар планина, или скраћено Шара, добила име по својим живописним пејзажима, који су најизраженији, када је планина прекривена снегом. Стрме литице и узвишени каменити предели не дозвољавају снегу да равномерно покрије планину, те њене падине издалека изгледају шарено. Лети опет шарена, али овога пута у свим нијансама зелене, а негде и каменито сива.

Иако Љуботен није највиши врх на планини, по својим оштрим и атрактивним цртама, заправо је најимпресивнија шарпланинаска тачка.

На крају сву ову лепоту употпунили су са незаборавним призорима из клисуре и пећине реке Матке на повратку у Србију.

До нових авантура и попетих врхова, поздрав од шабачких планинара, ведро.
Хаџи Војислав Живановић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa