Инфо

28. јул 2022.28. јул 2022.
Непролазна слава Србије
ОБЕЛЕЖЕН БОЈ НА ДУБЉУ

Непролазна слава Србије

Вишедневна традиционална манифестација привукла велику пажњу мештана и њихових гостију. У ликовној колонији стварали уметници, а у сеоској цркви служен парастос изгинулим ратницима. Дечји војвода Владимир Ђурковић. Богат културно забавни програм
Мачвом су од најранијих времена пролазиле војске и вођене битке. Била је ова велика српска равница под јурисдикцијом разних земаља, али слободарски дух народа нико није могао да угуши.

Међу осталим, Бој на Дубљу представља једну од важнијих прекретница у Другом српском устанку.
И ове године обновљено је ово историјско сећање. У четири дана, протекле недеље највише на сцени у сеоском црквеном дворишту у Дубљу, где је одржана и традиционална културно забавна манифестација.

Све је било у знаку непролазне славе Србије и Боја од пре два века у коме су Српски устаници до ногу потукли бројнију Турску војску, а епилог је био поред великог броја мртвих, пре свега на Турској страни у дипломатији прелазак на мукотрпне преговоре у којима ће Србија издејствовати доста самосталности за државу у целини.

Историјски ток догађаја је потврдио колико је српски владар Милош Обреновић који је учествовао у боју био способан да предвиди разне ситуације и у том правцу организује своју дипломатију. Слава којом је Милош Обреновић овенчао устанике Боја на Дубљу, као и слава самог боја остали су до данас златним словима уписани у новију историју Србије.

На сцени у Дубљу одржана су и такмичења за титулу „Дубљански војвода“. Прошлог понедељка у конкуренцији младих и протеклог уторка, када су се такмичили сениори у хајдучким дисциплинама уз богат културно забавни програм.
Љ.Ђ.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa