Инфо

3. новембар 2022.3. нов 2022.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

РАЗГОВОР СА ДИРЕКТОРКОМ ПУ “ПОЛЕТАРАЦ” КОЦЕЉЕВА МАРИНОМ ГАЈИЋ

“Полетарци” у новом вртићу

Вредност инвестиције је око 320 милиона динара а инвеститор је Канцеларија за јавна улагања Републике Србије
О условима боравка деце и рада запослених у реконструисаном и дограђеном вртићу у Коцељеви, разговарали смо са директорком ПУ „Полетарац“, Марином Гајић.

Након дужег периода ову радну годину дочекали сте у новом вртићу. Колико дуго је трајала изградња, доградња и реконструкција овог објекта и колика је вредност инвестиције?
-Доградња, изградња и реконструкција ПУ “Полетарац” у Коцељеви започела је у фебруару 2021. године и закључно са 1. септембром у потпуности је завршен овај пројекат. Ми смо 1. децембра прошле године ушли у први део завршеног објекта, имајући у виду да је изградња била фазна. Касније, негде током маја месеца ушли смо и у други део објекта, да бисмо 1. септембра пустили у рад комплетну зграду ПУ “Полетарац” чиме смо примили сву заинтересовану децу, односно укинута је листа чекања која је неколико година уназад била формирана баш због недостатка просторних капацитета. Вредност инвестиције је око 320 милиона динара а инвеститор је Канцеларија за јавна улагања Републике Србије.

Добили сте један потпуно нов објекат, знатно већи, модернији. Колико је то значајно за само функционисање у односу на услове и капацитете са којима сте својевремено располагали?
-У односу на седам боравака које смо имали у старој згради, сада радимо у 11 боравака целодневног програма и имамо једну припремну предшколску групу, тзв. полудневни боравак. Нето квадратура овог простора је скоро три хиљаде квадрата. Од претходне зграде нам је остао део простора површине 280 квадрата који је сазидан 2011.године. Све остало је порушено и на том месту никла је нова зграда. Претходни просторни капацитети су били око 1,2 хиљаде квадратних метара. Капацитет старог, монтажног објекта био је 96 деце плус проширеног дела од пре 11 година око 50 у зависности од узраста. Сада су нам ти капацитети значајно проширени и пружају могућност пријема око 300 деце. Ми смо у тренутку почетка нове радне године у септембру примили сву заинтересовану децу. Немамо их више на чекању, што је била сврха изградње вртића.

Фото: "Глас Подриња"


Родитељи су могли, као и раније, да конкуришу за пријем деце у вртић електронским путем. Ипак, оставили сте могућност и за лично, непосредно конкурисање у просторијама установе. Зашто?
-Примили смо и децу родитеља који у тренутку конкурса или нису били у Коцељеви или просто у том тренутку нису знали или се нису снашли у електронском конкурисању. То су заиста били појединачни случајеви али смо и њима изашли у сусрет и омогућили да своју децу упишу у вртић. Ове године упис је вршен као и претходних година у периоду када нам је преко е портала е вртић отворен конкурс на неке 3-4 недеље. Потом је Управни одбор отворио још једну недељу за лично доношење докумената и то смо радили из разлога што је зидање објекта било у току и ми нисмо били сигурни да ли ће баш предвиђеним током тећи како би комплетно зграда била завршена на време. Како ће бити у наредним годинама видећемо. Битно је да смо у овом тренутку примили сву децу, адаптације су кренуле уредно. Сви родитељи који су поднели захтев када је био упис, односно конкурс за упис, потписали су уговоре и није било одустајања заинтересованих.

Колико деце борави у вртићу од септембра?
-Преко 260 деце је кренуло првог септембра у вртић у целодневном боравку плус припремни предшколски програм. Имамо једну групу у Коцељеви у самом објекту и имамо групу у Свилеуви, у Драгињу , Каменици и Доњем Црниљеву. Укупан број деце у ПУ “Полетарац” Коцељева у радној 2022/2023 око 310.

Преко 260 деце је кренуло првог септембра у вртић у целодневном боравку плус припремни предшколски програм


Који су бенефити новоизграђеног објекта из перспективе запослених?
-Стари вртић, који је био стар тачно 40 година, је имао душу и биће потребно време да и новом удахнемо један посебан живот. Али, свакако радити у новом и оваквом објекту је нешто посебно и сличног објекта нема у ближој околини. Заиста је дивно радити и проводити време у новој згради. И сами родитељи новоуписане деце који су дошли да потпишу уговор су имали прилику да уђу у просторије и виде како то све унутра изгледа и били су фасцинирани. Међутим, родитељи чија су деца раније била уписана и који због актуелних епидемиолошких мера нису имали прилике да виде обданиште, могли су то да учине крајем августа месеца, током родитељских састанака. Све те повртане информације од њих самих јесу да су сви заиста одушевљени.

Код родитеља се види јасно нека врста задовољства и драго им је што њихова деца имају прилику да бораве и расту у једном оваквом простору, модерном и комфорном.
Осим нове зграде добили смо и потпуно нову опрему, како кухињског дела, тако и административног и наравно, пре свега дела у којем бораве деца. Ту је и двориште које ће тек засијати пуним сјајем када буде обогаћен зеленилом и украсним биљем. Акценат је био на завршетак зграде и комплетирање унутрашњег простора.

У наредном периоду бавићемо се спољашњим делом. Игралиште за децу је завршено. И оно је, као и све друго, одрађено по стандардима, са употребном дозволом. За нас као запослене је дивно радити у нечем што је ново. Даје нам и обавезу али и мотив да радимо још више и боље. Ми важимо за колектив који ради тимски и то се негде показало као непроцењиво, у овом периоду посебно док је трајало пресељење и уређење зграде. То је негде била наша снага и до сада и верујем да ће бити и у наредном периоду и да ће ова установа заблистати у пуном сјају, на онај начин на који смо ми навикли у току рада у старој згради.

Фото: "Глас Подриња"


Услови су неупоредиво бољи. Али са новим условима стижу и нови изазови. Који су у овом тренутку најизраженији?
-Од септембра ми смо у обавези да примењујемо нове основе програма “Године узлета”. Васпитачи су током фебруара, марта и овог периода од јуна до септембра прошли кроз обуку за нове основе. Имали смо и менторску подршку и можда нам је у овом тренутку то највећи изазов, обзиром да улазимо у потпуно нове основе. Васпитачи који раде дужи низ година прошли су кроз неколико модела програма и нема сумње да ћемо ми дати свој максимум. Прва година увек буде најтежа јер су сви често у недоумици како нешто урадити, имплеменирати на најбољи могући начин. Различито ће бити и документовање и активности са децом.

Просторни капацитети су већи. Шта је са људским ресурсима? Да ли имате довољан број запослених, како васпитача, тако и помоћног особља?
-Првог септембра тражили смо сагласност за проширење људских ресурса и добили га. Тако да рад у овој радној години започињемо и радићемо током 2022/23 по свим нормативима, како по броју деце у групама тако и по броју запослених.
В. Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa