Инфо

17. новембар 2022.17. нов 2022.
Кабинет градоначелника Шапца

Кабинет градоначелника Шапца

Први службени сусрет епископа шабачког и градоначелника

Унапређење сарадње

„Новог поглавара Епархије шабачке упознао сам са кључним темама од значаја за Град Шабац и о пројектима који се реализују и који су у плану, а који су без сумње од изузетног значаја и за цркву, и усмерени су ка нашој сигурној будућности. Разговарали смо о даљем унапређењу односа града и епархије, заједничким активностима које треба да реализујемо у обостраном интересу, пружању подршке и помоћи у сакралном градитељству, као и у заштити црквеног културног наслеђа“, истакао је градоначелник Шапца
После низа сусрета у пригодним приликама, 11. новембра 2022. године, у Епископском Двору у Шапцу одржан је први службени састанак Његовог Преосвештенства Епископа шабачког г. Јеротеја са градоначелником Шапца г. др Александром Пајићем. Разговарано је о унапређењу сарадње, заједничким пројектима и решавању затечених проблема. Констатујући да је сарадња Цркве и државе још за време блаженог спомена патријарха Иринеја, као и Светејшег Патријарха г. Порфирија подигнута на виши ниво, Епископ Јеротеј је нагласио важност и наставак таквог приступа и додао да Црква своју мисију врши када је интегринсана у друштво, односно укључена у друштвене процесе. То омогућава сваком вернику да испуњава своја права и да ради добра заједнице изрази своје виђење друштвених и државних послова.

Као изразит пример таквог православног односа према друштвеном животу и обавезама хришћана, Епископ Јеротеј је подсетио на поуку Светог Порфирија Кавсокаливита о значају изласка на изборе.
Овом приликом Епископ Јеротеј је најавио и обимне грађевинске радове на шабачком Саборном храму као најупечатљивијем обележју града и његовог духовног живота, нарочито узевши у обзир страдалну историју тог светог места. Такође, било је речи и о потреби да се радију ,,Глас Цркве” омогући доступност на ширем подручју него што је то сада случај, јер се ради о најзначајнијем епархијском медију.

Овом приликом градоначелник Пајић је истакао да је за грађане Шапца битно да црква и град теже истом циљу и да раде заједно.

-Новог поглавара Епархије шабачке упознао сам са кључним темама од значаја за Град Шабац и о пројектима који се реализују и који су у плану, а који су без сумње од изузетног значаја и за цркву, и усмерени су ка нашој сигурној будућности. Разговарали смо о даљем унапређењу односа града и епархије, заједничким активностима које треба да реализујемо у обостраном интересу, пружању подршке и помоћи у сакралном градитељству, као и у заштити црквеног културног наслеђа. Договорили смо интензивније и чешће састанке, на којима ћемо разматрати заједничке актуелне теме. Оценили смо да је тренутна сарадња Цркве и Града на високом нивоу- истакао је Пајић.

Епископ Јеротеј и градоначелник др Пајић са посебним пијететом су говорили о блаженопочившем Владици шабачком Лаврентију и његовој црквено-народној делатности.

Саговорници су једнодушно нагласили значај и важност наставка и унапређења узајамне сарадње на задовољство свих житеља Епархије шабачке.
Кабинет градоначелника Шапца

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa