Инфо

8. децембар 2022.8. дец 2022.
Александра Курдулић

Александра Курдулић

Онлајн сусрети за родитеље деце са сметњама у развоју

Свако дете увек може да изненади тиме колико може

Александра Курдулић, библиотекар информатичар у ОШ „Свети Сава“, окупила је људе немају језичку баријеру. Сличних сусрета било је и раније, као добар пример коришћења модерних технологија на најбољи могући начин- за међусобну подршку. Одржавају се два пута месечно, на Zoom платформи, а термини се објављују на Фејсбук профилу alex.kurdulic
На Међународни дан толеранције, Александра Курдулић, библиотекар информатичар у ОШ „Свети Сава“, упутила је на друштвеној мрежи позив родитељима деце са сметњама у развоју да се окупе на виртуелном састанку и поделе своја искуства. Желела је, како истиче, да тај дан буде иницијална каписла да се такав догађај јавно објави. То је само једна од активности које спроводи, а сличних сусрета било је и раније, као добар пример коришћења модерних технологија на најбољи могући начин- за међусобну подршку.

Делић приче која нуди потенцијално решење
-Често сам на онлајн платформама за стручно усавршавање, волим да причам с тим људима, организовали смо већ раније те сусрете у интимном кругу, за време пандемије. Не само што смо држали часове, него смо имали и едукације родитеља који нису информатички довољно едуковани да би могли да користе одређене технологије које су нам наметнуте у време короне. Управо су ми родитељи дали идеју да направим онлајн састанак. Они нису били само из Шапца и Београда, на последњем састанку имали смо их и из различитих крајева бивше Југославије, Задра, Сплита, Загреба, Македоније. Осим чињенице да им деца имају одређену сметњу у развоју, заједничко им је да немају језичку баријеру- наводи Курдулићева.

Тимови за рану интервенцију
Неретко због неинформисаности родитељи шаљу децу у редовне школе, несвесни да је тако дете само на губитку. Нама долазе деца из редовне школе у трећем, четвртом разреду, али већ су много тога пропустили покушавајући да се уклопе у систем који није прилагођен њиховим потребама. Зато је у оквиру пилот- пројекта у плану да се формирају тимови за рану интервенцију чија ће улога бити да се одмах по препознавању предузму кораци и да дете буде упућено на адекватно школовање. Родитељима се тако помаже да буду информисани и да предузму све што је у њиховој моћи да детету обезбеде третмане који ће за њега имати много већи ефекат и бенефите.


Онлајн сусрети одржавају се два пута месечно, на Zoom платформи, а објаве термина су на Фејсбук профилу alex.kurdulic. У свакој од судбина неко други пронађе делић своје приче и уклопи је у слагалицу потенцијалног решења својих проблема. „Повежите се“, порука је свим учесницима.

-Битно је да на овим онлајн сусретима они у саговорнику с друге стране, без обзира на то где тај човек живи, добију подршку, препознају себе и онда, кад чују ту причу, знају да нису усамљени, јер схватају да то негде постоји ван граница њихових зидова. Наравно да ти родитељи једни друге виђају на неким скуповима, у удружењима, али не толико, јер они су заправо више упућени на институције, школу, своју децу и људе који раде са њима. Имам утисак да не комуницирају довољно међусобно како би једни другима дали подршку. Истовремено, чини ми се да је за нас, родитеље деце „редовне популације“, кад чујемо те приче, то јако здраво и потребно, да створимо захвалност за оно што ми имамо у нашим животима- подвлачи Курдулићева.

Отворена су многа питања у вези са проблемима која деца и родитељи имају у свакодневном функционисању, а највише се провлачио проблем са институцијама.

Усредсређеност на могућности уместо на оно што се не може
-Постављена су питања на која би требало да одговоре неке друге инстанце. Опет, причамо сада о државним институцијама, законима које треба мењати. Сматрам да би деца која имају сметње у развоју требала да добију упут за преглед на телефонски позив родитеља или старатеља и да их тај упут чека, како би избегли низ непријатности са којима се, нажалост, сусрећу. Моја жеља је да, колико сам у моћи, упутим родитеље једне на друге, да чују како су неки други људи решили њихове проблеме, да препишемо можда неки образац, ако је добар, из Хрватске, Македоније, Босне. Зашто то не имплементирати овде? У граду имамо неколико удружења која су активна, „Живимо заједно“ Шабац, „Да будемо сви једнаки“, Удружење особа са аутизмом. Ми из школе смо веома активни, организујемо и трибине- наглашава.

Таленат нађе пут
Књижевно- ликовни конкурс „Дај ми реч да је насликам“ прави је пример како деца могу да изненаде. ОШ „Свети Сава“ га трећи пут заредом организује и очекује се да ће број пристиглих радова овог пута премашити прошлогодишњих 300. Изложба је у Библиотеци шабачкој у априлу следеће године. Ту су и бројне радионице на којима се откривају музички и други таленти деце. Захваљујући колегама из Удружења „Живимо заједно“, Курдулићева је организовала и Инклузивно лето 2019. и 2020. године како би омогућила родитељима и деци да квалитетно проведу време уз музичке, ликовне и спортске активности. Корисно за родитеље је и Инклузивно саветовалиште које сваке друге недеље у сали Саборне цркве организује Удружење Аутизам Шабац.


Рад и труд родитеља и окружења може да доносе огромну добробит детету која руши сваку статистику повезану са дијагнозом на папиру. То потврђују и искуства говорника и приче о напретку које охрабрују остале. Пре сваког састанка, договор је да се приватност учесника поштује и њихове приче и идентитет не износе у јавност.

-Друштво, медији и ми који смо у контакту са осетљивим популацијама радимо на томе да се освести сваки појединац, да нема ништа лоше у томе да се буде другачији, да то можда захтева само мало више пажње и љубави од стране свих актера, не само родитеља. Бољи живот за дете је да на време стекне неке животне вештине и образовање. Наша школа има и кућну или онлајн наставу. Колико год да смо ми активни у школи и ван ње, волонтерски, веома је важно да родитељ ради с њима код куће. Већина ради, али мора и да верује да може да постоји напредак. Мислим да свако дете може увек да изненади и зато не треба да говоримо о томе колико оно не може, хајде да видимо шта и колико може и где су границе. Ми их померамо тако што пружамо максималну подршку и правимо такву атмосферу у којој ће дете да се опусти, да испољи себе на прави начин, да му дамо могућности да испољи свој таленат- закључује Курдулићева.
Д.Д.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa