Инфо

15. децембар 2022.15. дец 2022.
Једна од Г2 титула: ГП Црне Горе

Једна од Г2 титула: ГП Црне Горе

ТЕКВОНДО: ЈАНА ЛУКИЋ, ТК ЛЕТЊИКОВАЦ

Спремна за јуниорске изазове

Узор Милица Мандић. Свако такмичењепосебан изазов. Трема присутна пред Светско и Европско првенство. Порази део спортског стасавања. Високе амбиције и у јуниорској конкуренцији
Док је гледала Милицу Мандић како се пење на трон, већ испуњена љубављу према борилачким вештинама, Јана Лукић је знала да жели и сама изаћи на татами и покушати да учини нешто више у древној корејској борилачкој вештини. Закорачила је на први тренинг Летњиковца за који наступа и сада када носи званично мајсторско теквондо звање. Доминира у Србији, шампион је у категорији до 55 кг, а под државном заставом доноси медаље са међународних такмичења. Има у 2022. четири злата са Г2 турнира, а најновији успех је остварила на Малти, Европском кадетском првенству где је постала вицешампион.

-Изузетно квалитетно такмичење уз много изненађења. Елиминисана је Холанђанка која је прва на ранг листи, Италијанка је врло пријатно изненадила, била је велики изазов у полуфиналу. Врло сам задовољна медаљом, али увек остаје жал после пораза, посебно што суђење није било неутрално – истиче за ваш и наш лист Јана Лукић.

Малта берићетна за шабачки теквондо
На Европском кадетском првенству на Малти, шабачки теквондо је освојио два сребра. Уз Јану Лукић, вицешампионку међу дамама, одличје истог сјаја заслужио је и Никола Кљајић, члан ТК Шабац, којег су до другог места водили тријумфи против ривала из Шпанје, Шведске и Грчке. У финалу је поражен од турског репрезентативца. Михаило Тадић (ТК Шабац) поражен је у борби за медаљу и заузео је пето место.


Управо ривалка из суседства је највећи изаов за Шапчанку и када год им се путеви укрсте меч је истински дерби борилачке вештине.

-Она је стасавала у такозваном старом теквондо принципу, уз форсирање задње ноге, док је мени ближи нови теквондо, где доминира предња нога. Начин рада није условљен избором, већ карактеристикама такмичара. Постоји ривалитет између нас, имале смо добар меч и на Светском првенству у Софији. Према мишљењу свих оштећена сам драстично у том дуелу, победа би донела и медаљу. Тешко ми је пао пораз, требало је много времена да се опоравим, множила су се питања, међутим схватила сам да је и то део спортског сазревања. На исти начин ме је бодрио и тренер Иван Карајловић и заједно смо превазишли то припремајући се за наредна такмичења.

Јана је без конкуренције на домаћој сцени, а готово на сваком турниру Г класе стиже до победничког постоља, најчешће до самог врха. Победе на почетку каријере су донеле сигурност упркос треми, док сада већ одлази као искусни такмац на највеће смотре.

Ј. Лукић (фото: прив. фб архива)


-На почетку је увек било страха, сада је другачије. Постоји посебан осећај пред Европско и Светско првество. Назив такмичења, чињеница да су ту најбољи чини да осећам благу трему, док за национална надметања и Г1 турнире, где је конкуренција понекад и јача него на другим такмичењима, трему превазиђем пре него се и појави. Генерално, волим свако надметање. Осећам поверење тренера, што ми је јако важно. Практикујем да се осамим пред меч. Све је то припрема, а од тренутка када изађем на борилиште фокус је само на ривалки и борби.

Доминантна кадеткиња од јануара прелази у јуниорску категорију, што је један нови, посебан изазов са којим је спремна да се суочи.

-Прве године ћу бити две године млађа од свих, али не осећам страх. Нема притиска да одмах побеђујем, међутим то јесте мој циљ. Кроз домаћи ниво желим да се изборим за велика такмичења и да наставим са освајањем медаља – закључује Јана.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa