Инфо

22. децембар 2022.22. дец 2022.
Шампиони планете (фото: Reuters/Hindu Business line)

Шампиони планете (фото: Reuters/Hindu Business line)

На крају Мондијала

Чудно је некако

Пролазе једне, долазе друге утакмице, између се збори, анализира и месец дана је апсолутно у знаку фудбала. Док шампион подиже пехар, тај чудан осећај хаоса, необичности почиње да доминира. Шта ћемо сада, некако је чудно? Колотечина, ипак, убрзо заузме своје позиције и свакодневица почиње.

Гледајући по именима било је и квалитетнијих састава „гаучоса“ и успешнијих тренера, али до трона нису могли. Ова генерација је успела и то заслужено. Понели су улогу фаворита, поднели притисак после пораза од Арабије и слабог полувремена против Мексика. Били су потом довољно добри против слабијих и најбољи против најквалитетнијих. Уписали су се у вечност Аргентине, као и светског фудбала. Не служе на част поступци појединаца на додели признања и славља у свлачионици, но титулу освајају најуигранији фудбалери. Ван терена је то 40 појединаца који представљају себе и најближе, њих чине поносним или срамоте, нема места генерализацији и умањењу успеха. Успели су после више деценија да „оперу“ епитет губитника. Освојили су Светски куп после 36 година, лето раније Копа Америка после 18. Било био можда праведније да је овај трофеј подигао један Хавијер Занети, док иза њега славе: Батистута, Креспо, Самјуел, Симеоне, Сенсини, Роа, али...

Лионел Меси (фото: Julian Finney/Getty images Europe/Getty images)


Утисак о најбољем фудбалеру свих времена је као и о најбољем филму, књизи, концерту. Зависи од личних карактеристика, утиска, епохе, на концу и позиције коју игра. Како је фудбал тимски спорт, највише зависи и од саиграча. Много је познавалаца фудбала који ће рећи да је Јохан Кројф најбољи, немало је оних који су уверени да нико није као Зидан. Љубитељи острвског лоптања ће истицати пре свих Далглиша или Беста. Данашња дилема је однос Меси - Роналдо, а да ли би неко могао искључити Роналдиња? Некада нису разумели ни дилему Марадона или Пеле, јер Гаринчи нико није ни принети. Озбиљна расправа би могла бити вођена на тему голгетера: Милер – Роси – Назарио да Лима Роналдо... Нема објективног критеријума да би се одредио најбољи свих времена, али најуспешнији по детерминанти освојених трофеја, то је већ факат, Меси је без премца. Освојио је све што екипа може освојити, све до чега репрезентација може стићи и свако појединачно признање где се налазио у конкуренцији.

Најпријатније изненађење Мароко (фото: Pressinphoto/Imagio images)


О другима... Мбапе је већ сада кандидат за горња поређења, а има бар деценију врхунског фудбала испред себе. Хрватска потврдила да је велесила, Мароко показао колико дисциплина и срчаност могу. Обе екипе да је најважније, не срце и патриотизам, већ тактичка зрелост и дисциплина. Бразил сила на речима, Шпанију је фудбал казнио, Немачка је на нивоу просека. САД и Аустралија пријатна изненађења. Енглези сада носе титулу највећих губитника. Пре и после 1966. ништа, међутим остварили су и они велику победу, први пут на великом такмичењу ниједан њихов навијач није ухапшен.
Душан Благојевић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa