Инфо

29. децембар 2022.29. дец 2022.
Нада Мартиновић део живе библиотеке у Кливленду
Промоција српске културе и традиције у Америци

Нада Мартиновић део живе библиотеке у Кливленду

Шапчанка Нада Мартиновић учествовала је у необичном пројекту Библиотеке у Кливленду (Snow Librabry – Parma) под називом „Живе библиотеке” (Human Library Project), „Story telling and old world traditions“. Идеја настала пре неколико месеци када је пожелела да на другачији начин представи српску културу широј јавности у САД-у
Шапчанка, Нада Мартиновић, учествовала је у необичном пројекту Библиотеке у Кливленду (Snow Librabry – Parma) под називом „Живе библиотеке” (Human Library Project), „Story telling and old world traditions“. Концепт, не тако познат и коришћен у Србији, све популарнији је у свету. Идеја је да „прави“ људи представљају поглавља књиге, а „читаоци“ имају прилику да уђу у прави дијалог са књигама. Поглавља и књиге, не само да причају, већ и одговарају на питања.

Непрофитна организација “International Community Council – Worldwide Intercultrual Network”, чији је Нада Мартиновић члан Одбора и бивша потпредседница, већ неколико година негује програм “The World in Your Backyard” са циљем да се кроз занимљиве презентације, а на захтев и позив публике, представе и упознају различите културе, нације и земље. У оквиру тог програма на позив публике била је предавач и говорила о Србији, обичајима, култури.

Наглашава да је идеја настала пре неколико месеци када је пожелела да на другачији начин представи српску културу широј јавности у САД-у.

-На улазу у библиотеку је била мапа света на којој су посетиоци налепниама означавали из које земље потичу. Нажалост, пре него што сам поставила своју није било дугог ученика, посетиоца из Србије. Ипак, било ми је драго што сам имала прилику да разговарам са посетиоцима и информишем их о нашој земљи, традицији, обичајима.


-На састанку одбора предложила сам да обогатимо и осавременимо програм. По угледу на “Human Library” који је настао у Европи уместо да само таксативно презентујемо информације, предавачи су добили улогу поглавља у књизи. Након сваког излагања се отвара дијалог између публике и предавача - додаје Нада и истиче да је циљ управо подстицање разговора и међусобног разумевања, посебно у времену пандемије и социјално-физичке дистанце људи када је све већи број људи окренут себи.
Поред Наде Мартиновић, учествовала је и почасни конзул Литваније Ингридом Бабулоус. Са учесницима догађаја поделиле су своја искуства о животу у Америци и представиле матичне земље.



-Имала част да заједно са представницом Литваније, почасним конзулом, Ингридом Бабулоус, будем једно од поглавља ове “Живе библиотеке” и говорим о Србији. Госпођа Бабулоус је говорила о свом детињству, доласку и одрастању у Америци, неговању и очувању културе Литваније, својој деци… А моја прича тицала се доласка у Америку, периода прилагођавања, а посебно сегмента неговања српске традиције и културе. Такође било је речи и о претходном рату, медијској и анти-српској пропаганди, тренутном стању у Србији, значају Косова у свести српског народа. Дискусија је била веома жива и пријатна за све учеснике. Наравно није могла да протекне без колача (традиционално Литванско дрво) и турску (српску) кафу - каже наша суграђанка, а посебну пажњу привукла је одевна комбинација коју је Нада одабрала за представљање.

Библиотека Westalek Porter Library, по први пут је организовала “Welcoming Week” за своје суграђане, Нада је била позвана да представи Србију.


-Моја “vintage“ хаљина из Народне Радиности је била жаргонски речено “хит”. Учесници су били веома заинтересовани, те сам им детаљно објаснила порекло и вез на њој (Косовски вез).
Претходних месеци у дијалозима су учествовали су представници Вијетнама, Индије, Либана, Кине, Русије и Мађарске, те је представљање српског народа, културе и обичаја.

-Наша организација тренутно чека на званично повезивање са https://humanlibrary.org/ где ће бити одступне све информације - додаје Нада.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa