Инфо

5. јануар 2023.5. јан 2023.
Радост и обавеза
УРУЧЕНЕ „ЗЛАТНЕ ЗНАЧКЕ“ КУЛТУРНО-ПРОСВЕТНЕ ЗАЈЕДНИЦЕ

Радост и обавеза

Међу педесет три лауреата, „Златну значку“ добили и заслужни Подринци
На самом искрају протекле године, на Сцени “Раша Плаовић” Народног позоришта у Београду, традиционално су, 47. пут свечано додељена признања Културно-просветне заједнице Србије (КПЗС) за трајан допринос култури Републике Србије.

„Златну значку“ добили су истакнути професори, академици, доктори наука, новинари, ствараоци и културни активисти из Србије, региона и дијаспоре.



Међу другима, признање од националног значаја Републике Србије уручено је и истакнутим Подринцима: др Јовану Јањићу, писцу, правнику и културологу, Зорану Радовановићу, професору разредне наставе, Драгану Бартули, ликовном уметнику и сценографу и Драгану С. Филиповићу, књижевнику и новинару.

„Златну значку“ добили су истакнути професори, академици, доктори наука, новинари, ствараоци и културни активисти из Србије, региона и дијаспоре


- Када сам добио признање, осетио сам се исто као некада, када сам као млад човек добио награду за поезију ‘72 године и неколико југословенских награда за новинарство и у писаном и у електронском медију. Драга ми је Награда за емисију године Радио Београда, за најбољи новински текст, као и Награда за фељтон Баладе са севера Норвешке. Приликом доделе, сваки пут би уз радост долазило и осећање обавезе. Тако је и сада. Почаствован, у 75-ој години осећам обавезу да наставим да радим оно што најбоље умем – да пишем, каже Филиповић, који је недавно објавио књигу Рат у Словенији (Издаја уместо захвалности).

Одлуку о лауреатима донео је жири у саставу: Живорад Ајдачић (председник) и чланови: Божица Велоусис, књижевница, Мирољуб Филиповић Филимир, ликовни уметник, проф. др Урош Дојчиновић, музички уметник и Марија Бишоф, уредник. Додели „Златне значке“ присуствовао је министар без портфеља задужен за област дијаспоре, Ђорђе Милићевић.
М.Ф.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa