Инфо

5. јануар 2023.5. јан 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ДР ЈАСМИНА СТАНКОВИЋ, ДИРЕКТОРКА ДОМА ЗДРАВЉА „ДР ДРАГА ЉОЧИЋ“

За здраве људе у здравом граду

Од маја 2022. смањиле су се гужве, али Ковид-19 амбуланта ради сваки дан у недељи и просечно се прегледа 200 до 300 пацијената дневно. Од средине јуна смо започели вакцинацију против ХПВ вируса бесплатном Гардасил-9 вакцином на терет Републичког фонда за здравствено осигурање. Током 2023. години наставићемо са занављањем возила и опреме
Фокус запослених Дома здравља „Др Драга Љочић“ током 2020. и 2021. године био је на пандемији Ковида 19. Прошле године дошло је до растерећења ковид амбуланте и више су ангажоване остале службе. Ове године акценат ће бити на превентивним прегледима и новим набавкама опреме.

-Година 2022. остаће забележена као трећа година борбе против SARS-CoV-2 вируса и његових мутација. Последњи омикрон сој почетком године донео је тешку епидемиолошку ситуацију и ангажовање великог број запослених у Ковид-19 амбуланти.. Дневно се прегледало од 800 до 900 пацијената. Иако се радило о лакој клиничкој слици, са симптомима инфекције горњих респираторних путева, а ретко са пнеумонијама, није било лако запосленима да све те пацијенте прегледају, тестирају и лече протоколима лечења које су морали брзо да усвајају. Од маја 2022. смањиле су се гужве, али Ковид-19 амбуланта ради сваки дан у недељи и просечно се прегледа 200 до 300 пацијената дневно, каже др Јасмина Станковић, директорка ДЗ “Др Драга Љочић“.

Упоредо са смањењем броја прегледа у Ковид-19 амбуланти, повећао се број прегледа у зеленој зони, односно осталим амбулантама. На прегледе су се јављали хронични болесници, као и пацијенти са пост-ковид компликацијама које су присутне на свим органима и системима. Поред пацијената са пост-ковид респираторним компликацијама у виду плућних фиброза, јављају се пост-ковид кардиолошке, неуролошке, психијатријске, ендокринолошке, реуматолошке компликације..., наводи др Јасмина Станковић.

Током ове године интензивирани су превентивни прегледи, а пре свега имунизација у Служби за здравствену заштите деце. Повећан је проценат вакцинисане деце ММР вакцином на 93 одсто за неколико месеци.

-Од средине јуна смо започели вакцинацију против ХПВ вируса бесплатном Гардасил-9 вакцином на терет Републичког фонда за здравствено осигурање (РФЗО). До сада смо вакцинисали 670 деце оба пола. Вакцинишући децу од 9 до 19 година радимо на превенцији карцинома грлића материце жена и карцинома полних органа мушкараца, као и карцинома језика и усана оба пола. Постигли смо највећи проценат вакцинисане деце у Мачванском управном округу захваљујући едукацији деце и родитеља коју смо организовали у основним и средњим школама током 2019. и почетком 2020. године. Због Ковид-19 пандемије прекинули смо, али ћемо наставити у наредном периоду. Такође, у октобру смо започели имунизацију против сезонског грипа у Служби за здравствену заштиту одраслог становништва код изабраног лекара у градским и сеоским амбулантама, као и у Служби за кућно лечење и негу, где се и даље спроводи имунизација против Ковид-19 инфекције. Од требованих 6.500 доза од Завода за јавно здравље, до сада смо апликовали 5.500 и постигли обухват од преко 83 одсто вакцинисаног становништва. Крајем октобра, почели смо и вакцинацију Пнеумовакс 23 вакцином, како бисмо спречили пнеумококне пнеумоније. Индикације су хронични болесници оболели од ХОБП (Хроничне опструктивне болести плућа), асматичари, кардиолошки, ендокринолошки болесници, спленектомисани, тј. болесници којима је оперативно одстрањена слезина, као и старији од 65 година, каже др Станковић.

Током претходне године Дом здравља је добио два санитетска возила, једно од Министартства здравља, за превоз пацијената на дијализи и једно од Градске управе, које је опредељено Служби хитне медицинске помоћи. Поред возила, зановљена је и опрема, од Градске управе добијен је ултразвучни апарат, за Службу здравствене заштите жена. Тиме су смањене гужве и чекање на ултразвучне прегледе жене у овој служби. Од 1. Новембра, у договору са Општом болницом Шабац, започели су позивање жена на мамографске прегледе, у оквиру скрининга на карцином дојке.

Највећи дом здравља у Округу
Од осам домова здравља колико их има у Мачванском управном округу, шабачки Дом здравља је највећи како по броју запослених – 498, тако и по броју прегледа – 907.000 и више 2.650.000 пружених здравствених услуга, током прошле године.

-У Дому здравља постоји седам медицинских и једна немедицинска служба – Служба за финансијско-правне и техничке послове. Од медицинских служби највећа је Служба за здравствену заштиту одраслог становништва која здравствене услуге пружа у 28 сеоских амбуланти, 4 градске и у једној здравстевној станици – Прњавор. Због Ковид-19 пандемије и ангажовања великог броја лекара и медицинских сестара – техничара, били смо принуђени да привремено затворимо неке сеоске амбуланте. Са овако великим бројем сеоских и градских амбуланти остварили смо своју мисију о свеобухватности, приступачности и доступности у пружању квалитетних и безбедних услуга уз професионално ангажовање стручног и мотивисаног кадра који је посвећен континуираном учењу, наводи др Јасмина Станковић.


-Током новембра смо покренули рад Саветовалишта за одвикавање од пушења са циљем да смањимо обољевање од карцинома дисајних органа, ХОБП, астме, алергија, кардиоваскуларних обољења, обољења периферних крвних судова, итд. које изазива дувански дим. Поменуто Саветовалиште ради сваке недеље од понедељка до петка у термину 18.00 до 19.00 часова, у Служби поливалентне патронаже са центром за превенцију. Обуку за рад у њему је завршило осам медицинских сестара и техничара и два лекара, наводи др Станковић.

Запослени у Развојном саветовалишту у Служби здравствене заштите деце одлуком Министарства здравља укључени су заједно са 18 домова здравља у пројекат „ПОРИ“ – Породично оријентисане ране интервенције, које финансира УНИЦЕФ. Поред домова здравља укључени су Центри за социјални рад као и Предшколске установе. 6. Национална конференција о подршци и раном развоју и родитељству „Навијамо за родитеље“, организованој у децембру у Београду, у панел дискусији учествовала је логопед Дома здравља Јована Јовановић из Развојног саветовалишта.

-Запослени из Службе поливалентне патронаже са центром за превенцију заједно са педијатрима и гинеколозима укључени су у „Национални програм подршке дојењу“.

Од 2019. године. Од 1. јануара 2020. уведена је јединствена документација праћења и евидентирања података о дојењу, која се води електронским путем на месечном нивоу. Ова служба има патронажни лист који се попуњава 15. дан и уноси у информациони систем. Ванредно стање нас је зауставило у реализацији планираних активности и промоцији дојења, али смо увођењем електронског начина комуницирања са трудницама и мамама пружали подршку и саветовање у вези дојења. Од јуна 2020. због Ковид-19 пандемије укључени смо у пројекат „Јачање капацитета поливалентних патронажних сестара за видео саветовање са породицама током кризе изазване пандемијом Ковид-19“. Ангажовано је 100 патронажних сестара из 10 домова здравља, а из нашег шест. Видео саветовање представља облик пружања подршке породицама онда када уобичајен начин рада нпр. посету породици у дому није могуће реализовати било због ванредног стања, епидемије, породица је у изолацији или је на путу, или када постоји потреба за додатном подршком у грађењу негујућег и подстицајног окружења за бебу. Наравно да овај облик рада не може у потпуности да замени патронажну посету породици. Ми ћемо у наредном периоду интензивирати посете патронажних сестара породицама, каже др Станковић.

За квалитетно пружене здравствене услуге, поред занављања опреме и санитетских возила потребан је и едукован кадар. Из тог разлога шабачки Дом здравља редовно шаље запослене на континуиране медицинске едукације (КМЕ) као што су семинари, конгреси, симпозијуми, па и специјализације. Тренутно је 10 лекара на специјализацији. Упоредо са слањем медицинских радника на едукацији, на семинаре и саветовања иду и немедицински радници - правници и економисти.

-Током 2023. години наставићемо са занављањем возила и опреме. Планирамо набавку два санитетска возила, једне стоматолошке столице као и ЦТГ апарата, једног колпоскопа за Службу здравствене заштите жена и сензорне собе за Развојно саветовалиште за децу са потешкоћама у развоју. Повећаћемо превентивне прегледе и то скрининге на карцином дојке, грлића материце и дебелог црева, дијабетес мелитус, депресију и кардиоваскуларне болести. Од великог значаја је и да повећамо обухват имунизације како деце тако и одраслог становништва против заразних болести. На овај начин ћемо остварити визију нашег Дома здравља „Др Драга Љочић“ Шабац - За живот здравих људи у здравом граду, поручује др Јасмина Станковић.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa