Инфо

5. јануар 2023.5. јан 2023.
Фото: Владимир Свечак

Фото: Владимир Свечак

Млади Шапчанин

Теодор Вујанић на великим сценама у Београду

Најмлађи солиста Дечје филхармоније. Импресионирао публике различитих старосних доби. Љубав према музици и предан рад снажнији од сваке треме. Најважнија је музика, публика то треба да осети
Tеoдор Вујанић из Шапца има само седам година и низ награда са домаћих и међународних такмичења, наступа и концерата. Иако је желео да свира виолину, клавир је постао његов чаробни инструмент и од тада сигурним корацима постаје прави мали виртуоз.

Теодор похађа први разред Музичке школе „Михаило Вукдраговић“ у Шапцу у класи професорке Гоаре Ноне Лазић. Због талента и освојених признања у 2022. години позван је да у новогодишњој ноћи као солиста Дечје филхармоније наступи на два концерта у српској престоници.

Први концерт је био новогодишњи гала концерт ,,Сан новогодишње ноћи” у београдској МТС Дворани у организацији ЦЕБЕФ-а под покровитељством града Београда и фондације “Деца деци”, под диригентском палицом професора Љубише Јовановића.

-Сала је била препуна. Публика је била млађа, претежно деца са родитељима. Како смо били у публици могли смо да чујемо децу како говоре: ,,Када ће Теодор?’’ и после његовог наступа неки су желели да свирају клавир. То нам је посебно драго - дели импресије Теодоров отац Иван Вујанић.
Други концерт на ком је Теодор наступао био је „Нова година - Отмено“ у склопу манифестације „Београдска зима“ у организацији Дома омладине Београда уз подршку Града Београда у Коларчевој задужбини.

-Овде је публика била старија и на основу програма нису знали колико Теодор има година. Тако да када је изашао на бину, људи су били одушевљени, а такође после наступа је добио громогласан дуги аплауз - појашњава Иван.

Фото: Владимир Свечак


Додаје да се Теодор посвећено и предано припремао за концерте, као што то увек и чини. Сматра да је велика част и привилегија што је имао прилику да наступи на два гала музичка догађаја. Велика сцена, одговорност, али су таленат, увежбаност и љубав према музици снажнији од сваке треме.

-Теодор је био озбиљан, одговоран дечак који је добио изванредну прилику да са само седам година наступа на великим београдским сценама, на најбољим клавирима у Србији. Са великим жаром и ентузијазмом недељу дана је путовао на пробе у Београд које су трајале од четири, пет сати. И након припрема је изашао величанствено на сцену. Био је задивљен. Признао је благу трему, јер никада није наступао на тако великој сцени. Коларац је чекао са нестрпљењем. У јуну је старија ћерка Ива свирала тамо и тада је пожелео да на истом месту као сестра флауту, он свира клавир. Професорка је уз њега била све време и увек му је подршка. Успео да задиви публику која није престајала да аплаудира. Послушао је савет професорке да је битна музика и да то пренесе публици, те је тако и свирао - каже Иван.

Верујемо да ће Теодор у годинама које долазе бити чест саговорник „Гласа Подриња“, а овог пута тата Иван је пренео импресије са наступа.

Када смо први пут срели, „чудо од детета“ како стручна јавност и колеге новинари ословљавају Теодора, поносно је бодрио сестру Иву, хвалио њене наступе, награде, одиграо партију шаха са нашим фоторепортером и стидљиво рекао да жели да се заиста бави музиком (свира клавир). Од тог тренутка прошло је две године. ..

И као што је записао Џек Керуак “Музика је једина истина.”, а додали бисмо и водиља. За таленте, садашње и оне који долазе, професоре, менторе, критичаре, познаваоце и лаике, поштоваоце и љубитеље, све нас...
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa