Инфо

5. јануар 2023.5. јан 2023.
Помажемо птицама у хладним данима
Акција Школе примењених уметности, секције за екологију

Помажемо птицама у хладним данима

Акција ученица и професорке Школе примењених уметности у Шапцу. Постављене куглице са храном за птице у школском дворишту. Брига о птицама током зиме. Школа члан Друштва за заштиту и проучавање птица Србије. Активна еколошка секција
„Хладна и снежна зима је тешка за птице. Зато је пресудно да током зимских месеци помогнемо птицама, кад год можемо“, истичу из Школе примењених уметности поводом недавно реализоване акције, постављања хране за птице у дворшту образовне установе.

Активност су организовале чланице еколошке секције: Антонија Новаковић, Марија Петровић и Сања Илић са професорком Маријом Ивановић. Оне су правиле масне кугле и поставиле на дрвеће у школском дворишту како би биле доступне птицама у зимским данима.

-Ја сам донела и кућицу за птице коју ћемо поставити на дрво у дворишту школе, а ова акција ми много значи јер волим птице. И моја породица воли птице, ово лето смо спасли и малу ластавицу - Марија Петровић, ученица првог разреда.
-И ја сам спасла птицу. У питању је био млад соко, била је зима, а ја сам га нашла у њиви, имао је повређену ногу. Моја породица и ја смо га хранили целу зиму, а на пролеће се опоравио и одлетео. Радо сам учествовала у прављењу масних кугли за птице, јер волим птице и радујем се што ћемо то радити и наредних година - Сања Илић, ученица првог разреда.


Марија Ивановић, професорка биологије и ментор еколошке секције појашњава да су некада семенке и зрневље птице узимале и из амбара и чардака, али данас, када се таква храна чува у затвореним силосима, птице имају све мање хране и треба им помоћи зимском прихраном. На овај начин ученици и професори брину о сеницама, црвенперкама, врапцима, зелентаркама, гугуткама, као и о другим птицама које током зиме остају у хладним пределима.

-Масне кугле за птице су идеална посластица за хладне дане и помажу птицама да преживе зиму. Храна коју смо ми припремали садржи свињску маст, орашасте плодове, семе сунцокрета, млевени кукуруз, просо и мешавину житарица. Висок садржај масноће у куглама неопходан је за стварање енергије која је птицама зими потребна за одржавање телесне температуре. Ученице су уживале у спремању хране за птице, украшавању дрвећа у школском дворишту куглама, баш као правим разнобојним новогодишњим украсима. Нестрпљиво очекујемо птице и срећни смо што им можемо помоћи да преживе. Наравно, да не бисмо загађивали животну средину, када птице поједу храну, врећице од пластичних кугли ћемо уклонити. Поред врећица, храну смо стављали и на шишарке четинара, облажући их и формирајући кугле. Надамо се да ћемо нашом малом акцијом бар мало усрећити птице – истиче Марија Ивановић, професорка биологије и ментор еколошке секције.



Директорка Школе Невенка Ђокић најавила је и друге активности које су планиране током године. Намера им је да храну за птице поставе и на Старом граду.

-Марија Ивановић са својим ученицима, члановима еколошке секције, сваке године нас изненади неком лепом акцијом. Ове године, осим што смо школу учланили у Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, организације која је огранак највеће светске мреже организација за заштиту природе BirdLife, осмишљена је и реализована племенита акција прављења масних кугли за зимску прихрану птица које нас већ у рано пролеће обрадују цвркутом. У наредном периоду, кугле ћемо постављати и на дрвеће на Старом граду, а с обзиром колико наши ученици воле птице и природу, ову акцију ћемо засигурно реализовати сваке године – нагласила је Невенка Ђокић, директорка школе.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa