Инфо

5. јануар 2023.5. јан 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ДИРЕКТОР ОПШТЕ БОЛНИЦЕ „ДР ЛАЗА К- ЛАЗАРЕВИЋ“ ДР СЛОБОДАН ПОПОВИЋ

За установу су најважнији људи

„Оно што је сада добро је дан нам је 45 младих лекара на едукацијама, на специјализацијама и ужим специјализацијама, што је четвртина од нашег укупног броја лекара“ истиче др Слободан Поповић
Директор Опште болнице „Др Лаза К. Лазаревић“ др Слободан Поповић истиче да је 2022. година, након две године најтеже за здравство у последњих неколико деценија, била година у којој су морали брзо да се и сами опораве и врате нормалном функционисању. Подсетио је да су, за један велики ситем какав је регионална болница, најважнији људи, односно запослени, како медицински, тако и немедицински радници.

-Ситуација није сјајна. Свуда фале кадрови, људи одлазе у пензију, неки одлазе у приватни сектор. Одлазе и у иностранство, због тога што и њима фали лекара и сестара. Генеза проблема је деценијска. Имали смо једног министра у пет сазива Владе Републике Србије који је блокирао специјализације и сада плаћамо цех лоше здравствене политике. Оно што је сада добро је дан нам је 45 младих лекара на едукацијама, на специјализацијама и ужим специјализацијама, што је четвртина од нашег укупног броја лекара. Током 2023. и у наредне две године они ће се враћати са специјализација и бити стуб ове Болнице. Верујем да ће овај тренд запошљавања и специјализације и у следећим годинама бити истог интензитета и онда проблема више неће бити. Ово је огроман систем, од 1.200 запослених, где ствари не могу да се помере преко ноћи, истиче др Слободан Поповић.

Током 2022. доста лекара шабачке болнице завршило је субспецијализације. Запослени, ипак не би могли квалитетно да раде без опреме, а током последњих неколико година шабачка установа снабдевена је великом количином опреме.

-Током претходне године добијен је савремени санитет, ултразвучни апарат за службу гинекологије. Служба ортопедије добила је савремени операциони сто који је чекала две деценије и чиме је значајно подигнут ниво здравствене услуге и квалитета рада. Затим, један од најмодернијих шездесетчетворослајсни скенер је постављен у хируршки блок и сада пацијенте из стационара хируршког блока и са хитним стањима више не возимо до скенера, него је све ту. Та савремена дијагностика ће нам омогућити да на том апарату радимо и процедуре које до сада нисмо, нпр. снимак крвних судова са контрастом у било којој регији. То нам је императив за 2023. годину. Користићемо и даље скенер који смо већ имали и који још ради добро, наводи др Поповић.
Модернизација чека и службу патологије. Последњих 30-ак година улагања у ову службу су била минимална.

Добро је дан нам је 45 младих лекара на едукацијама, на специјализацијама и ужим специјализацијама, што је четвртина од нашег укупног броја лекара


-Служба патологије није маргинална, ту се поставља крајња дијагноза, након чега пацијет добија терапију. Средствима Министарства здравља добиће најсавременију опрему. Нешто пре епидемије ковида привредници града Шапца су купили два микроскопа, али то је било недовољно. Сада ће служба изгледати онако како и треба у 21. веку, налази ће бити квалитетнији, а пацијенти задовољнији, каже др Поповић.

Један од догађаја који су обележили претхнодну годину у Општој болници јесте први уграђени пејсмејкер. Од маја до краја године уграђено их је укупно 14. Процедуру је обављала др Јелена Перановић уз надзор проф. др Синише Павловића. Др Поповић предвиђа да ће се већ у првој половини ове године процедура у Шапцу обављати рутински, без надзора.

Настављен је развој минимално инвазивне хирургије. Пре ковида је урађено 10-ак операција и сада након епидемије још неколико. План је да и ово постане рутинска процедура до средине ове године. Др Драган Петровић завршио је специјализацију из лапароскопске хирургије, минимално инвазивне.

-Др Милан Грујић специјализирао је ендокрину хирургију и хирургија штитасте и параштитасте жлезде у овој болници се обавља на највишем нивоу. Једини је ендокрини хирург у Округу. Протекле године је отишао и корак даље, те је урадио и прву лапароскопску операцију надбубрежен жлезде. Циљ је да се и та процедура у овој установи рутински ради, каже др Поповић.

Највише опреме добила је служба ортопедије: радиотранспарентни екстензиони сто на ком се раде процедуре од којих пацијенти имају огромне користи. Др Поповић наводи да се на овај начин већ током операције види шта је урађено, а не тек следећег дана на снимку.

Током године установу су посетили бројни еминентни сручњаци из различитих области.
Др Поповић истиче да ће ове године фокус бити на развоју интервентне кардиологије и на припрему, а можда и реализацију сале за катетеризацију.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa