5. januar 2023.5. jan 2023.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

DR JASMINA STANKOVIĆ, DIREKTORKA DOMA ZDRAVLjA „DR DRAGA LjOČIĆ“

Za zdrave ljude u zdravom gradu

Od maja 2022. smanjile su se gužve, ali Kovid-19 ambulanta radi svaki dan u nedelji i prosečno se pregleda 200 do 300 pacijenata dnevno. Od sredine juna smo započeli vakcinaciju protiv HPV virusa besplatnom Gardasil-9 vakcinom na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje. Tokom 2023. godini nastavićemo sa zanavljanjem vozila i opreme
Fokus zaposlenih Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ tokom 2020. i 2021. godine bio je na pandemiji Kovida 19. Prošle godine došlo je do rasterećenja kovid ambulante i više su angažovane ostale službe. Ove godine akcenat će biti na preventivnim pregledima i novim nabavkama opreme.

-Godina 2022. ostaće zabeležena kao treća godina borbe protiv SARS-CoV-2 virusa i njegovih mutacija. Poslednji omikron soj početkom godine doneo je tešku epidemiološku situaciju i angažovanje velikog broj zaposlenih u Kovid-19 ambulanti.. Dnevno se pregledalo od 800 do 900 pacijenata. Iako se radilo o lakoj kliničkoj slici, sa simptomima infekcije gornjih respiratornih puteva, a retko sa pneumonijama, nije bilo lako zaposlenima da sve te pacijente pregledaju, testiraju i leče protokolima lečenja koje su morali brzo da usvajaju. Od maja 2022. smanjile su se gužve, ali Kovid-19 ambulanta radi svaki dan u nedelji i prosečno se pregleda 200 do 300 pacijenata dnevno, kaže dr Jasmina Stanković, direktorka DZ “Dr Draga Ljočić“.

Uporedo sa smanjenjem broja pregleda u Kovid-19 ambulanti, povećao se broj pregleda u zelenoj zoni, odnosno ostalim ambulantama. Na preglede su se javljali hronični bolesnici, kao i pacijenti sa post-kovid komplikacijama koje su prisutne na svim organima i sistemima. Pored pacijenata sa post-kovid respiratornim komplikacijama u vidu plućnih fibroza, javljaju se post-kovid kardiološke, neurološke, psihijatrijske, endokrinološke, reumatološke komplikacije..., navodi dr Jasmina Stanković.

Tokom ove godine intenzivirani su preventivni pregledi, a pre svega imunizacija u Službi za zdravstvenu zaštite dece. Povećan je procenat vakcinisane dece MMR vakcinom na 93 odsto za nekoliko meseci.

-Od sredine juna smo započeli vakcinaciju protiv HPV virusa besplatnom Gardasil-9 vakcinom na teret Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). Do sada smo vakcinisali 670 dece oba pola. Vakcinišući decu od 9 do 19 godina radimo na prevenciji karcinoma grlića materice žena i karcinoma polnih organa muškaraca, kao i karcinoma jezika i usana oba pola. Postigli smo najveći procenat vakcinisane dece u Mačvanskom upravnom okrugu zahvaljujući edukaciji dece i roditelja koju smo organizovali u osnovnim i srednjim školama tokom 2019. i početkom 2020. godine. Zbog Kovid-19 pandemije prekinuli smo, ali ćemo nastaviti u narednom periodu. Takođe, u oktobru smo započeli imunizaciju protiv sezonskog gripa u Službi za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva kod izabranog lekara u gradskim i seoskim ambulantama, kao i u Službi za kućno lečenje i negu, gde se i dalje sprovodi imunizacija protiv Kovid-19 infekcije. Od trebovanih 6.500 doza od Zavoda za javno zdravlje, do sada smo aplikovali 5.500 i postigli obuhvat od preko 83 odsto vakcinisanog stanovništva. Krajem oktobra, počeli smo i vakcinaciju Pneumovaks 23 vakcinom, kako bismo sprečili pneumokokne pneumonije. Indikacije su hronični bolesnici oboleli od HOBP (Hronične opstruktivne bolesti pluća), asmatičari, kardiološki, endokrinološki bolesnici, splenektomisani, tj. bolesnici kojima je operativno odstranjena slezina, kao i stariji od 65 godina, kaže dr Stanković.

Tokom prethodne godine Dom zdravlja je dobio dva sanitetska vozila, jedno od Ministartstva zdravlja, za prevoz pacijenata na dijalizi i jedno od Gradske uprave, koje je opredeljeno Službi hitne medicinske pomoći. Pored vozila, zanovljena je i oprema, od Gradske uprave dobijen je ultrazvučni aparat, za Službu zdravstvene zaštite žena. Time su smanjene gužve i čekanje na ultrazvučne preglede žene u ovoj službi. Od 1. Novembra, u dogovoru sa Opštom bolnicom Šabac, započeli su pozivanje žena na mamografske preglede, u okviru skrininga na karcinom dojke.

Najveći dom zdravlja u Okrugu
Od osam domova zdravlja koliko ih ima u Mačvanskom upravnom okrugu, šabački Dom zdravlja je najveći kako po broju zaposlenih – 498, tako i po broju pregleda – 907.000 i više 2.650.000 pruženih zdravstvenih usluga, tokom prošle godine.

-U Domu zdravlja postoji sedam medicinskih i jedna nemedicinska služba – Služba za finansijsko-pravne i tehničke poslove. Od medicinskih službi najveća je Služba za zdravstvenu zaštitu odraslog stanovništva koja zdravstvene usluge pruža u 28 seoskih ambulanti, 4 gradske i u jednoj zdravstevnoj stanici – Prnjavor. Zbog Kovid-19 pandemije i angažovanja velikog broja lekara i medicinskih sestara – tehničara, bili smo prinuđeni da privremeno zatvorimo neke seoske ambulante. Sa ovako velikim brojem seoskih i gradskih ambulanti ostvarili smo svoju misiju o sveobuhvatnosti, pristupačnosti i dostupnosti u pružanju kvalitetnih i bezbednih usluga uz profesionalno angažovanje stručnog i motivisanog kadra koji je posvećen kontinuiranom učenju, navodi dr Jasmina Stanković.


-Tokom novembra smo pokrenuli rad Savetovališta za odvikavanje od pušenja sa ciljem da smanjimo oboljevanje od karcinoma disajnih organa, HOBP, astme, alergija, kardiovaskularnih oboljenja, oboljenja perifernih krvnih sudova, itd. koje izaziva duvanski dim. Pomenuto Savetovalište radi svake nedelje od ponedeljka do petka u terminu 18.00 do 19.00 časova, u Službi polivalentne patronaže sa centrom za prevenciju. Obuku za rad u njemu je završilo osam medicinskih sestara i tehničara i dva lekara, navodi dr Stanković.

Zaposleni u Razvojnom savetovalištu u Službi zdravstvene zaštite dece odlukom Ministarstva zdravlja uključeni su zajedno sa 18 domova zdravlja u projekat „PORI“ – Porodično orijentisane rane intervencije, koje finansira UNICEF. Pored domova zdravlja uključeni su Centri za socijalni rad kao i Predškolske ustanove. 6. Nacionalna konferencija o podršci i ranom razvoju i roditeljstvu „Navijamo za roditelje“, organizovanoj u decembru u Beogradu, u panel diskusiji učestvovala je logoped Doma zdravlja Jovana Jovanović iz Razvojnog savetovališta.

-Zaposleni iz Službe polivalentne patronaže sa centrom za prevenciju zajedno sa pedijatrima i ginekolozima uključeni su u „Nacionalni program podrške dojenju“.

Od 2019. godine. Od 1. januara 2020. uvedena je jedinstvena dokumentacija praćenja i evidentiranja podataka o dojenju, koja se vodi elektronskim putem na mesečnom nivou. Ova služba ima patronažni list koji se popunjava 15. dan i unosi u informacioni sistem. Vanredno stanje nas je zaustavilo u realizaciji planiranih aktivnosti i promociji dojenja, ali smo uvođenjem elektronskog načina komuniciranja sa trudnicama i mamama pružali podršku i savetovanje u vezi dojenja. Od juna 2020. zbog Kovid-19 pandemije uključeni smo u projekat „Jačanje kapaciteta polivalentnih patronažnih sestara za video savetovanje sa porodicama tokom krize izazvane pandemijom Kovid-19“. Angažovano je 100 patronažnih sestara iz 10 domova zdravlja, a iz našeg šest. Video savetovanje predstavlja oblik pružanja podrške porodicama onda kada uobičajen način rada npr. posetu porodici u domu nije moguće realizovati bilo zbog vanrednog stanja, epidemije, porodica je u izolaciji ili je na putu, ili kada postoji potreba za dodatnom podrškom u građenju negujućeg i podsticajnog okruženja za bebu. Naravno da ovaj oblik rada ne može u potpunosti da zameni patronažnu posetu porodici. Mi ćemo u narednom periodu intenzivirati posete patronažnih sestara porodicama, kaže dr Stanković.

Za kvalitetno pružene zdravstvene usluge, pored zanavljanja opreme i sanitetskih vozila potreban je i edukovan kadar. Iz tog razloga šabački Dom zdravlja redovno šalje zaposlene na kontinuirane medicinske edukacije (KME) kao što su seminari, kongresi, simpozijumi, pa i specijalizacije. Trenutno je 10 lekara na specijalizaciji. Uporedo sa slanjem medicinskih radnika na edukaciji, na seminare i savetovanja idu i nemedicinski radnici - pravnici i ekonomisti.

-Tokom 2023. godini nastavićemo sa zanavljanjem vozila i opreme. Planiramo nabavku dva sanitetska vozila, jedne stomatološke stolice kao i CTG aparata, jednog kolposkopa za Službu zdravstvene zaštite žena i senzorne sobe za Razvojno savetovalište za decu sa poteškoćama u razvoju. Povećaćemo preventivne preglede i to skrininge na karcinom dojke, grlića materice i debelog creva, dijabetes melitus, depresiju i kardiovaskularne bolesti. Od velikog značaja je i da povećamo obuhvat imunizacije kako dece tako i odraslog stanovništva protiv zaraznih bolesti. Na ovaj način ćemo ostvariti viziju našeg Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac - Za život zdravih ljudi u zdravom gradu, poručuje dr Jasmina Stanković.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa