Инфо

5. јануар 2023.5. јан 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

РАЗГОВОР СА ПРЕДСЕДНИКОМ ОПШТИНЕ КОЦЕЉЕВА ДУШАНОМ ИЛИНЧИЋЕМ

Нове инвестиције и амбијент по мери обичног човека

Рекао бих да је то водоснабдевање и нама је континуирано фокус на овој области. Потребне су нам нове количине воде. Ако нисмо у сталној потрази за водом и ако се не трудимо да стално обезбеђујемо нове количине, веома лако можемо да будемо у проблему. Корисници желе да када одврну славину имају здраву, пијаћу воду у довољним количинама. Осим тога фокус нам је и Тамнава, њено уређење, одбране од поплава, трајније решавање проблематичних тачака, заштита домаћинстава...Важно је чувати се од проблема онда када их нема, изналазити решења и радити на превентиви. Када дође до поплава онда је касно. Сада се ради и пројекат и пројектно решење, сада се изводе и радови, а не када већ дође до проблема
На глобалном и државном плану протекла година била је пуна изазова. Каква је 2022.година била за општину Коцељева из перспективе председника општине?
-Претходна година била је у знаку инвестиција које смо успели да завршимо али и да неке друге покренемо. Рекао бих да је то била генерално добра година за ову локалну самоуправу. Завршили смо нешто што је Коцељеви давно требало, а то је нов вртић са значајно већим капацитетима. То је заиста за нас био један мегаломански пројекат. Његов значај је огроман за сваког становника ове општине, посебно за оне који имају децу предшколског узраста, јер у овом тренутку не постоје листе чекања а вртић је спреман да прими сву заинтересовану децу са подручја наше општине и да му посвети адекватну пажњу у одличним условима, што свако дете заслужује. То је нешто на шта смо поносни. Изградња новог вртића у Коцељеви јесте појединачно највећа инвестиција до сада. А када већ говоримо о деци треба истаћи да смо обезбедили нови аутобус за Средњу школу и њене ученике.

Међу инвестицијама које су обележиле 2022. годину је и парк, изградња и реконструкција простора у околини Дома културе. Завршена је прва фаза. Када се може очекивати наставак реализације пројекта, односно реализација друге и треће фазе?
-Дуго се чекало и на изградњу и реконструкцију парка. Коначно смо добили парк који одговара садашњици. То је сада једна лепа целина по мери Коцељеве. Наравно да треба наставити са реализацијом следећих фаза. Најбитнија фаза је завршена. Опет, све зависи од околности и средстава, али ћемо се трудити да у што краћем времену наставимо са уређењем овог дела Коцељеве. Не треба заборавити ни чињеницу да смо поставили одређени број камера у оквиру прве фазе видео надзора и да ћемо са реализацијом овог пројекта наставити, а такође значајна средства су уложена и у област јавне расвете. Осим тога задовољни смо и оним што смо у протеклој години урадили у области путне инфраструктуре. Ту мислим на километре асфалтираних путева. Спојили смо неке битне правце попут пута који повезује нашу са општином Уб.

Прошле године спроведен је и попис становништва. Ваш коментар резултата и на који начин се може поправити демографска слика?
-Сигурно се може поправити још бољом и јачом привредом, амбијенталним условима, бољим односом према људима, веће обраћање пажње на сваког човека, прављење климе за сваког појединца на територији наше општине. То је једини начин да се сачувамо и да једни другима помогнемо и останемо део ове заједнице, на месту где смо сви и где треба да будемо. Мислим да свако треба да да свој допринос у оквиру свог круга деловања. Важно је да нашим грађанима дамо простор да се покажу, да се ослонимо на сопствене људске ресурсе, да својим привредницима пружимо могућност развоја. Али, нешто што је лепо, што морам да истакнем јер је на мене лично оставило утисак и дало подстрек за даље, што све нас чини срећним и радосним, а то је велики број породица са троје деце. То нас обавезује, улива наду у боље сутра, даје вољу за пожртвованијим радом. Заиста желим да имамо што више деце, још више брачних парова са троје и више деце. Трудићемо се да у наредном периоду управо оваквим породицама посветимо још већу пажњу. Они су највећи борци и највећи допринос дају општини. Привреда и инфраструктура су важни, али су најбитнија деца, јер ништа нема смисао без људи који ће у перспективи живети на овим просторима.


Да ли је у плану наставак улагања у регулисање Тамнаве и Раснице и уређење приобаља?
-Улагало се у претходној години и у водотокове. Треба подсетити на решење на Тамнави у Доњем Црниљеву где смо регулисали ток у насељеном делу и урадили све како би спречили изливања реке и плављење приобаља, пре свега домаћинстава. У овој години, што се тиче Раснице, покушавамо да заједно са “Србија водама” дођемо до неког коначног изгледа не само на овој реци већ и на Тамнави, тј. на њеном делу. Мислим на Расницу у делу од моста код “Прогреса” до ушћа у Тамнаву као и на Тамнаву у делу који протиче кроз варошицу, од места уливања Раснице па низводно до заобилазног пута.

Примарна ствар је заштита од поплава, али такође се ради и на пројекту којим ћемо добити шеталишну зону уз реку. Израда овог пројекта је у завршној фази. Важно је да урадимо нешто што ће бити најпре сагледано из свих углова, да погледамо на овај пројекат са аспекта обичног човека, некога ко ће на крају бити корисник овог простора. У супротном, то није сврсисходно. То је онда рад да би се само нешто урадило. Заиста поклањамо пажњу сваком сегменту да би то прилагодили свакодневици, људима који живе у Коцељеви, да то њима буде у свакодневној употреби. То је суштина. И то је само један од сегмената којим се бавимо. Суштину у свим пројектима и у свему што радимо чини човек и она треба да буде заснована на човеку.

Изградња зелене пијаце је пројекат који је већ најављен. Један је од највећих. Да ли његову реализацију очекујете током 2023?
-Да. То је нешто што нам је капитално и на чему се већ ради. То је реконструкција, изградња и доградња постојеће зелене пијаце. Пројекат је урађен, предат је ресорном министарству и верујем да ћемо убрзо имати закључене уговоре. Велики је износ средстава опредељен. Реч је о неколико стотина милиона динара. То ће бити један значајан објекат који ће осим примарне имати и других намена. Биће то права тржница. Пијаца која је направљена давних година није имала значајнијих реконструкција. Може се рећи да на њој ништа није рађено. Варош попут ове, а посебно купци и продавци заслужују да имају једно пристојно, условно и модерно место за трговину пољопривредним производима. Једноставно, овакав објекат је неопходан.

Фото: "Глас Подриња"


Без обзира на континуирана улагања у водоснабдевање 2022. година остаће у знаку ванредне ситуације због суше и проблема изазваних управо у овој области. Шта је могуће урадити? Какви су краткорочни планови и прогноза за 2023.?
-Проблеми које смо имали и са којим смо се сусретали током летњих месеци били су озбиљни. Сусретали смо се са отежаним снабдевањем водом на територији наше општине што је резултирало увођењем ванредне ситуације. За увођење ванредне ситауције смо се одлучили због смањене количине воде на извориштима. Потребе су биле много веће од количина које смо у том тренутку могли да исцрпимо и морали смо да прибегнемо ванредним мерама како би превазишли проблеме у датом тренутку. И даље смо у једној врсти ризика што се тиче водоснабдевања зато што је код нас систем заснован на бунарском типу. А како нисмо имали изражене падавина ни 2021. а ни прошле потребне су заиста велике количине снега и падавина уопште да бисмо надокнадили дефицит на водоизвориштима.

Чињеница је да и у приватним домаћинствима поједини бунари пресушују. Предузели смо низ активности у жељи да превазиђемо проблеме. То подразумева активирање додатних бунара, пуштање новог који смо опремили у Свилеуви и који је тренутно на тестирању и не може се пустити у употребу док не прођу све те фазе. Међутим, имамо поједине ресурсе које је такође могуће укључити а то је извориште Бајића водица али су тамошњи бунари још увек у фази анализирања и контроле. У току нам је и припрема за расписивање тендера за нову бушотину јер смо већ имали гео истраживања у Свилеуви, у Коцељеви, у Зуквама, Ћуковинама и Бресници и можемо урадити још једну пробну бушотину у жељи да дођемо до нових количина воде. Ми смо константно у потрази за новим количинама зато што постојећи бунари због суша смањују издашност. Без обимнијих количина снега смо увек у проблему.

Са једне стране имамо смањену издашност бунара, а са друге се потрошња повећава, посебно у летњим месецима и веома је тешко допремити довољну количину до корисника у односу на то колике су потребе. Ослонили смо се такође и на брану “Стубо Ровни” и то је нешто што је дугорочно решење, стратешки важно за нас. Битно је за функционисање и опстанак на овим просторима. У наредном периоду ко буде имао довољне количине воде он ће моћи да рачуна на опстанак и развој.

Шта бисте дефинисали као горући проблем?
-Рекао бих да је то водоснабдевање и нама је континуирано фокус на овој области. Потребне су нам нове количине воде. Ако нисмо у сталној потрази за водом и ако се не трудимо да стално обезбеђујемо нове количине, веома лако можемо да будемо у проблему. Корисници желе да када одврну славину имају здраву, пијаћу воду у довољним количинама. Осим тога фокус нам је и Тамнава, њено уређење, одбране од поплава, трајније решавање проблематичних тачака, заштита домаћинстава...Важно је чувати се од проблема онда када их нема, изналазити решења и радити на превентиви. Када дође до поплава онда је касно. Сада се ради и пројекат и пројектно решење, сада се изводе и радови, а не када већ дође до проблема.

Важан сегмент за останак људи на неком простору јесте обезбеђена егзистенција, нова радна места, перспектива коју пружа привреда.
-Постојећа привреда проширује своје капацитете. Ту мислим на Раух пре свега. Почела је изградња био енергане према Свилеуви и радови су у поодмаклој фази. И у фабрици пиротехнике се изграђују нови складишни капацитети. Рекао бих да постојећа привреда доста добро функционише. Шири своје капацитете и запошљава нове раднике. Очекујемо нова радна места и надамо се да ће у 2023.години привреда бити још успешнија него до сада. Те потребе су најупечатљивије у захтевима за већим количинама воде, струје, за више квалитетних путева, телекомуникационих веза и свега онога што је потребно као предуслов за функционисање и развој привреде и наша је обавеза да радимо и обезбеђујемо што квалитетнију укупну инфраструктуру. У овом тренутку имамо заинтересованих привредника за проширење својих капацитета.
В.Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa