Инфо

5. јануар 2023.5. јан 2023.
Гиздави коњи и галоп у ново лето
БОЖИЋНА ПРЕДАЊА

Гиздави коњи и галоп у ново лето

Свако село у Посавини има понеко предање везано за божићне празнике. Долазак Богомладенца слави се традиционално а поједина села су имала сад већ скоро заборављене свечарије. У једном од њих, на сам Божић, како сељани воле рећи на каљавом путу, који је тада водио ка прилично удаљеном Шапцу, организоване су коњичке трке у лепе дане попут овог предбожићног времена.

Све је почињано дружењем и поздравом Христос се роди Ваистину се роди. Старине ове трке памте као такмичење за дику у долазећим летима а свет се около стазе тискао и по дрвећу а одважнији су претрчавали стазу. Били су, народски, зачикавани да су видели дно многим флашама вина а да им је срце у петама.

Тако беседи предање. А на стази уз пару из ноздрва поређали су се Зекан, кобила као снег бела и надалеко чувени Мома. Ко му име даде не оста на пожутелим страницама сећања. Истини за вољу памте старине да је имао момачко држање. Јахачи беху у народној ношњи уз неизбежни гуњ. Памте се и имена, лепи Стева, дрчни Аврам и препредени Игњат.

И јахачи и они уз стазу су били препуни вина и ракије те очекивања од саме трке, уз силна клађења опет у вино и ракију. До усијања растао жагор кад трка крену. Трчало се до старог записа, по ђедовима на којем беше уцртан крст и назад. Колико метара ко би се сећао а иза кривине би им се губио сваки траг.

Неизвесно беше код самог записа, времешног храста а на циљу победника чекало буре ракије и ћилим као из бајке. Севала копита негованих грла. Пред самим циљем беседило се годинама, Игњат убоде крадом великим трном Зекана који заврши у каналу а Мома и Игњат летима се китили победом а само они истински верници знали су да је она Пирова. Што би рекао наш народ како сејеш тако и жањеш.

Коментар је сувишан.

И дан данас уз сада нови пут дрема сасухло дебло храста а оста само предање о Моми који се преноси са колена на колено. Беше тако некада, збори и ових дана времешни приповедач уз, ма колико пусту наду, речи поновило се...
СРЕТЕН КОСАНИЋ

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa