Инфо

5. јануар 2023.5. јан 2023.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

У рингу против заборава

Мачва на сцени Европе

У другој половини седмадесетих Мачва није била тако близу првог места и пласмана у елиту, а тим је значајно измењен. До изражаја долазе нове снаге. Важна карика у њиховом развоју је Славко Ћосић Ћоса, одличан тренер коме је поверено место стратега младих.

Док сениори не бележе велике успехе у лигашком делу, млади бриљирају. Љубомир Тадић је првак Војводине. Радован Куба Миражић, Бранислав Бајић и Влада Марковић су јуниорски шампиони Војводине, Бајић је најбољи боскер, а Ћосић најбољи тренер међународне ревије листа Мађар Со. Бајић убрзо долази и до државне јуниорске титуле, Куба је вицешампион, а од 1977. издваја се међу пуленима и Садик Устић. Он на ревији Мађар Со понавља успех Бајића. Шампиони Војводине су поново Бајић, Марковић и Миражић.

Бајић осваја и омладинску златну рукавицу. Устић, Бајић и Миражић добијају специјално одобрење да бране боје и сениора. Миражић и Бајић су касније били важан фактор првог тима, читаву каријеру су провели у Мачви. Влада Марковић је напредовао истим путем, но његову каријеру и живот прекинула је трагедија.

Бранислав Бајић, јуниорски првак Југославије, Фото: Приватна архива


Крајем седамдесетих боксери „Мачве“ почињу серију турнеја у Европи. У кратком року су реализована гостовања у Западном Берлину, односно Шпајеру, као и у Енглеској. На путешествију Западним Берлином је Мачва забележила две победе, 11:9 и 10:8. Гостовање је реализовано на иницијативу наших радника на привременом раду у СР Немачкој, а велики део посла по питању реализације обавио је Милибор Лозановић Ганди, некадашњи боксер нишког Радничког.

2.000људи пратило дуеле у хали “Зорка”


Два меча су боскована у различитим амбијентима, први у испуњеној спортској дворани, други у простору који више подсећа на ресторански, а једина спона између ових дуела биле су победе Мачве. Берлинска штампа је са дивљењем писала о Шапчанима. Мало ко је очекивао победе, посебно када се зна да је репрезентација Берлина била састављена од боскера из 14 активних клубова у граду, већина од њих имала је дужу традицију од црвено-црних.

Из нокдауна до нокаута
Сви још памте бравуру Бранислава Бајића у другом мечу у Берлину. Ривал је био сјајни Хајнеман. У првом рунди је два пута обарао Бајића, а онда се Шапчанин пренуо и започео офанзиву из које Немац није знао да се спаси. У трећој рунди су му оба ока била затворена, а његов тренер је бацањем пешкира у ринг спасао пулена нокаута. Читава доврана је аплаудирала боксеру Мачве.


Помоћ Мачви представљали су исељеници који су је бодрили као да боксује у Шапцу. Победе су Мачви донели у првом мечу: Благојевић, Смајо Карадаревић, Петровић, Дестановић и Бајић. Митровић, Марковић и Радовановић су поражени, док је Маловић боксовао нершено, док су у другом славили Бајић, Марковић, Смајо Карадаревић, Миловић и Кузмановић..

Радован Куба Миражић, јуниорски шампион Војводине, Фото: Приватна архива


Десет месеци касније Мачва гостује у Шпајеру. Победили су најпре Вормс 12:8, а потом боксовали нерешено против Шпајера 10:10. Петровић, Благојевић, Врсјаковић, Андрић, Бајић и Ивановић су славили против Вормса. Сандић, Фелдежди и Дамњановић су изгубили мечеве. Ј. Карадаревић, Митровић, Благојевић, Врсајковић, Бајић и Дамњановић су победили у ремију против Шпајера, док су поражени: Фелдежди, Цвејић и Ивановић. Врсајковић и Фелдежди су били у саставу Мачве као појачања из Сремске Митровице.

1979.Британци у Шапцу


Љубитељи бокса у Шапцу су могли да гледају репрезентацију Габона у хали „Зорка“, као и гостовање репрезентације Лондона у новембру 1979. Лондонци су победили 14:8. Долазак Британаца био је реванш гостопримство за турнеју Мачве по Британији када је побеђен у Лутону 12:8 Воксал Мотор. Овај дуел је преносила директно телевизија, док је Кларк Итон победио Мачву неколико дана касније. У дресу Воксала боксовало је више позајмљених боскера, те се ривал може сматрати и репрезентацијом Лондона.

Оба дуела пратило је више од 2.000 људи, а у извештајима медија највише пажње привукла је победа Ивановића против шампиона Енглеске и олимпијске наде Страуга и то нокаутом. Југословен нокаутирао првака писало је у сутрашњим издањима штампе.
Д. Благојевић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa