Инфо

9. фебруар 2023.9. феб 2023.
др Ана Пајичић, Фото: "Глас Подриња"

др Ана Пајичић, Фото: "Глас Подриња"

МЕЂУНАРОДНИ ДАН БОРБЕ ПРОТИВ РАКА – 4. ФЕБРУАР

Рано откривање болести значи спас

2020. године од малигних болести у Србији је умрло 11.611 мушкараца и 9.156 жена, од тога у Мачванском округу 501 мушкарац и 357 жена. Скриниг програми знатно смањују стопу смртности од рака и представљају масовно позивање циљне популације на тестирање и тумачење скриниг тестова. План је да се спроводе скринизи рака грлића материце, рака дебелог црева и рака дојке
Србија је по обољевању од рака на 18. а по умирању на 2. месту у Европи. Разлог томе јесте касно откривање малигних болести.

Светска здравствена организација и Међународно удружење за борбу против рака установили су 4. фебруар као Међународни дан борбе против рака, што је још једна прилика да се скрене пажња да је сваки рак излечив уколико се открије на време. Ове две организације су и покретачи актуелне кампање чији је циљ да се смањи неједнакост у приступу превентивним услугама, дијагностици, лечењу и нези оболелих од рака.

-Идеја је да сви пацијенти имају подједнако доступну здравствену заштиту. Према последњим проценама СЗО и Међународне организације за истраживање рака, број оболелих од малигних болести је порастао на 19,3 милиона, док је број смртних случајева од малигних тумора у 2020. години био 9,9 милиона. Исте године од малигних болести у Србији је умрло 11.611 мушкараца и 9.156 жена, од тога у Мачванском округу 501 мушкарац и 357 жена. Стопа морталита у Србији је за мушкарце 303,4, а за жене 232,4, док је на територији Мачванског округа та стопа за мушкарце 312,7, а за жене 230,4, наводи др Ана Пајичић из одељења за промоцију Здравља Завода за јавно здравље Шабац.

Најтежа статистика покузује да је у 2020. години у Србији од малигних болести умрло 39 деце и адолесцената до 20 година.

Скрининзи
-За рано откриве рака грлића материце користи се цитолошки брис грлића материце, тзв. Папаниколау тест, а циљна популација су жене од 25 до 64 године живота. Код раног отркивања рака дебелог црева користи се имунохистохемијски тест на окултно крварење у столици, тзв. фобт тест. Уколико је овај тест позитиван иде се на колоноскопију. Циљна популација су и мушкарци и жене од 50 до 70 година старости. Мамографија се користи за рано откривање рака дојке, а циљна група су жене од 50 до 69 година старости, наводи др Ана Пајичић.


Бројеви показују да је неопходно веће ангаживање на превентиви и раном откривању рака. Наша земља због овога је увела оргнизоване скрининг програме.

-Скрининг представља препознавање до тада неоткривених болести коришћењем тестова у популацији која нема симптоме. Скриниг програми знатно смањују стопу смртности од рака и представљају масовно позивање циљне популације на тестирање и тумачење скриниг тестова. План је да се спроводе скринизи рака грлића материце, рака дебелог црева и рака дојке. Рано откривање болести значи спас. Све што се открије на време има веће шансе да буде излечено. То потврђује и велики број пацијената који су излечени. Благовремено установљена дијагноза значи успешно излечење. Због тога су важни превентивни прегледи и у популацији која није у циљној групи за скриниге. Важно је да пацијенти не троше време него да време ради за њих. Треба слушати свог изабраног лекара, обављати редовне систематске прегледе и ако се примети неки симптом реаговати одмах, а не одлагати, наводи др Пајичић.

Најчешће малигне болести у Србији су рак плућа, рак грлића материце, рак дојке, рак простате и рак дебелог црева. Фактори ризика су пушење, физичка неактивност, лоша исхрана, као и ХПВ вирус.

-Трудимо се да подигнемо свест родитеља да децу доведу на време да се вакцинишу против ХПВ-а. Вакцина је заслужна што је број оболелих од карцинома које изазива ХПВ значајно смањен у земљама где се вакцинација већ годинама редовно спроводи, каже др Пајичић.

Вакцина је бесплатна за децу од 9 до 19 година, а препоручује се да се прва прими пре ступања у сексуалне односе.

мсц. др Бранко м. Вујковић, Фото: "Глас Подриња"


Подршка потпуној забрани пушења у затвореном
Завод за јавно здравље Шабац подржаће кампању министарке здравља проф. др Данице Грујичић о измени Закона који би значио апсолутну забрану пушења у затвореном простору.
-Закон из 2010. године је прилично некоректан према непушачима. Дувански дим садржи више од 7.000 хемијских једињења, од којих је 250 опасно по здравље, а 70 доказано канцерогено. Та једињења не изазивају само карцином плућа, који је најчешћи, него и карциноме других локација. Дете поред ког се пуши ће имати веће склоности ка развоју малигних болести. Министарство ради и на увођењу скрининга на карцином плућа, али ми морамо да урадимо све да спречимо да он настане, а основна мера је престанак пушења и забрана пушења у затвореном простору. Позивам све угоститеље да буду друштвено одговорни и већ сада потпуно забране пушење у својим објектима, јер има и садашњи Закон то дозвољава, рекао је директор Завода за јавно здравље Шабац МСц. др Бранко М. Вујковић.


Пацијенти који су излечени од малигних болести до краја живота треба да иду на контроле.

-Рак је подмукла болест, колико видљива, толико и невидљива. Уколико се деси рецидив потребно је и њега открити на време. Ко је једном излечен може бити опет, наводи др Пајичић.

Под покровитељсвом Министарства здравља покренута је бесплатна апликација „ОНКО“ за све онколошке пацијенте, чланове њихових породица, али и за све остале који желе да имају више информација о малигним болестима, лечењу и начинима подршке.
М.М.

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa