Инфо

9. фебруар 2023.9. феб 2023.
Отишао је и последњи учесник “Крвавог марша”,  борац и логораш Миодраг, Миле Вујић
IN memoriam

Отишао је и последњи учесник “Крвавог марша”, борац и логораш Миодраг, Миле Вујић

Напустио нас је 26.01.2023 године последњи логораш , учесник „Крвавог марша“ и наш борац чика Миле, Миодраг Вујић. Сахрањен је на Доњошорском гробљу 28. јануара од кога су се последњи пут опростили његова породица , пријатељи и ми борци из СУБНОР-а чији је био члан од самог оснивања.

Чика Миле, како смо га ми млађи борци звали, рођен је 18.02.1926. године у Руми од мајке Јелене и оца Георгија Вујић који је био пушкар у војсци краљевине Југославије. Због војне службе породица се сели у Крагујевац, Славонски брод, а 1937 у Шабац. Ту дочекују Друди светски рат. Септембра 1941. године немачки фашисти одводе све мушкарце од 14-70 година трчећим кораком у логор у сремачко село Јарак, познато као „Крвави марш“. Мила Вујић као малолетног, његовог оца Георгија и стрица Александра и касније сву тројицу депортују у радни логор у Немачку код Хановера. После два покушаја бекства Миодраг бежи из логора преко Аустрије. Отац и стриц су пуштени тек после нешто више од три године.
Од 1944. године прикључује се партизанском ослободилачком покрету и као официр активно учествује у разбијању балиста на Косову и Метохији где бива рањен и тамо остаје до 1948. године.

Од 1949. Ради као пословођа у највећим грађевинским фирмама: „Комграп“, „Неимар“, „Новограп“, и другим . Пензионише се 1978. Године и враћа се у Шабац. Фотографија је била његова велика љубав до краја живота. Био је један од најбољих и најстаријих аматера фотографије у Југославији.

Чика Миле Вујић, миран ,тих и доброћудан човек , научио је многе генерације фотографа. Неки његови ученици су дошли да га испрате на последњи пут.

Ми борци из СУБНОР-а смо поносни што је био наш члан и сматрали смо богатством и срећом што смо имали такве људе у својим редовима, што је био наш друг и пријатељ. И такав ће остати заувек у нашим срцима. НЕКА МУ ЈЕ ВЕЧНА СЛАВА И ХВАЛА.
Градски одбор СУБНОР-а Шабац

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa