Инфо

23. фебруар 2023.23. феб 2023.
Модеран објекат на месту зелене пијаце
ПОЧЕЛА ИЗГРАДЊА ТРЖНИЦЕ

Модеран објекат на месту зелене пијаце

Пројектом, чија је вредност преко 2,5 милиона евра, предвиђена је изградња затворене тржнице са мултифункционалним простором пијаце, на коме ће бити постављене покретне тезге које се по потреби могу уклонити како би се будући објекат могао користити и у друге намене
У понедељак је у Коцељеви почела изградња нове зелене пијаце- тржнице на углу Омладинске и Душанове улице. На овој локацији деценијама су пољопривредни произвођачи продавали робу купцима, а у наредних нешто више од годину дана, док нови објекат не буде изграђен,то ће чинити недалеко од овог места.

Досадашња зелена пијаца била је неусловна, без затвореног простора, основних хигијенских услова, те
се и купци и продавци слажу да ће изградња тржнице подићи стандард у овој области.
Пројектом, чија је вредност преко 2,5 милиона евра, предвиђена је изградња затворене тржнице са мултифункционалним простором пијаце, на коме ће бити постављене покретне тезге које се по потреби могу уклонити како би се будући објекат могао користити и у друге намене.

Због тога је председник општине Коцељева, који је присуствовао почетку радова оценио да ће тржница бити. на неки начин. “продужена рука” Фестивала зимнице јер ће прерађивачи своју робу моћи да излажу током целе године.



–Ово је велики дан за све мештане овог краја јер почиње изградња нове, модерне пијаце. Почели смо са рушењем старих, бетонских тезги и припремом терена за изградњу новог објекта. Реч је о једном капиталном пројекту који ће у будућности бити вишенаменски, употребљаван, верујем, за различите садржаје и догађаје- изјавио је Душан Илинчић.

Новом тржницом газдоваће ЈКП “Прогрес” а директор овог предузећа сложио се са констатацијом да је изградња објекта “изузетна ствар за делу општину и њене грађане”.

–Добијамо нешто што већина општина као што је наша нема. Реално је очекивати да ће њеном изградњом услови за трговину пољопривредних и других производа бити неупоредиво бољи. Чињеница је и да ће бити много лепше. То је један велики плус за све нас, и за комунално предузеће, али много више за кориснике, било да су у питању продавци или купци- сматра Драган Пантелић.

Говорећи о техничким детаљима пројекта Владимир Чекић из фирме “Екоvoxprodukt” doo истакао је да ће тржница бити површине око 2,2 хиљаде метара квадратних, те да је рок за завршетак радова 12 месеци уз додатна два предвиђена за технички пријем и сређивање документације.



–Данас смо кренули са рушењем и практично почињемо са радовима на изградњи објекта који ће бити затворени пијац са једним приземним делом у којем ће бити локали, као и управним делом за пијац на спрату. Након ових почетних радова крећемо са изградњом бетонске конструкције и после тога нас чекају завршни грађевински радови- објаснио је Чекић и оценио да ће се, када све буде завршено, на овој локацији налазти изузетно леп објекат, најлепши у овом крају.

Представници јединице за имплементацију пројекта “Партнерство за локални развој” који је подржан од стране UNDP истакли су да је вредност уговора о извођењу радова око 300 милиона динара без ПДВ, те да се највећи део, 85 одсто, финансира од стране државе из средстава Европске Инвестиционе банке, док је локална самоуправа обезбедила преосталих 15 одсто вредности.

–Задовољство је данас бити у Коцељеви. Отворили смо градилиште на месту где ће бити изграђена зелена пијаца. Ово је пројекат који смо дуго припремали. Надам се да ће се за годину дана, када завршимо објекат, створити бољи услови за све пољопривредне произвођаче и кориснике тржнице генерално. Тиме ћемо повећати стандард живота грађана Коцељеве- поручио је Душан Поповић, руководилац јединице за имплементацију пројекта испред Министарства државне управе и локалне самоуправе.
Весна Бошковић

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa