Инфо

23. фебруар 2023.23. феб 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Обележен Дан државности на Мишару

Мир и слобода приоритети

Република Србија Дан државности обележавa као подсећање на Сретење (15. фебруар) 1804. године, када је подигнута национална револуција и започело ослобађање од османске власти, а исти датум 1835. године, када је донет први модерни устав Србије
Дан државности, Сретење Господње, 15. фебруар, обележен је на Мишару код споменика полагањем венаца и одавањем почасти учесницима Првог српског устанка. Представници Града Шапца, локалних самоуправа, борачких удружења, грађани, потомци и представници удружења које негују сећање на оне који су се борили за слободу српског народа положили су венце у њихову част.

Венце су положили и представници МЗ Мишар, представници СУБНОР-а Шабац и oпштине Богатић, делегација Хајдучко-козачког друштва, представници ГО СПС-а и Задужбинског друштва ,,Први српски устанак из Мишара“, а пре тога помен јунацима Првог српског устанка служило је свештенство Цркве Успења Пресвете Богородице из Орида и Цркве Вазнесења Господњег из Мишара.

Све што смо добили у наслеђе морамо знати да ценимо, јер за све оно што данас имамо дугујемо
свима онима који су се борили за слободу. Међу њима су и мишарски јунаци којима одајемо почаст


У име града Шапца окупљенима обратио се градоначелник Шапца др Александар Пајић честитавши празник уз речи да су мир и слобода приоритети у тешким временима.

Фото: "Глас Подриња"


-Све што смо добили у наслеђе морамо знати да ценимо, јер за све оно што данас имамо дугујемо свима онима који су се борили за слободу. Међу њима су и мишарски јунаци којима одајемо почаст. Грађани, Задужбинско друштво “Први српски устанак” Мишар, Црквена општина Мишар и Град Шабац желе да одају пошту прецима. Тешка времена пред нас постављају изазове, али мир и слобода немају немају алтернативу. Грађанима и председнику Републике Александру Вучићу честитам Дан државности и Сретење - истакао је градоначелник Шапца.

Историчар Дејан Живановић верује да је генерацијама које долазе потребна обједињена Карађорђева храброст и Милошева вештина.

-Живимо у времену када се ствари око нас одвијају брже него икада у људској историји. Историја убрзава, а промене које се одигравају, с умшљајем, или не, велика већина људи не може да региструје, и не разуме њихову далекосежност. Нове технологије које комбинују физички, дигитални и биолошки свет, на крају ће довести у питање шта значи бити хуман. Нарастајуће глобалне противречности постављају пред нас нове изазове и питања. Из примера видимо нације које настају, али и нестају, ако желимо да будемо нација која опстаје, потребно нам је поред знања, рада и воље, историјско искуство, како Првог српског устанка, тако и Сретењског устава као најчвршћих темеља који су део нашег колективног сећања - додао је Живановић.

Фото: "Глас Подриња"


Република Србија Дан државности обележавa као подсећање на Сретење (15. фебруар) 1804. године, када је подигнута национална револуција и започело ослобађање од османске власти, а исти датум 1835. године, када је донет први модерни устав Србије.
М. Ж.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa