Инфо

23. фебруар 2023.23. феб 2023.
Шеста Бресничка лија
ТРАДИЦИОНАЛНО ДРУЖЕЊЕ ЛОВАЦА

Шеста Бресничка лија

Долијала је након трочасовне потере само једна, устрељена од стране Млађе Којића из Дружетића. У хајци на бресничку лију учествовало је око 50 ловаца из коцељевачког удружења али и гости из Дреновца, Мачванског Метковића и Горњег Црниљева
Шеста “Бресничка лија” одржана је протеклог викенда у питомом коцељевачком селу, у којем је на жалост све мање житеља.

Ловци ЛУ “Тамнава” на челу са мештанином овог насеља Миољубом Илићем учинили су све да и овогодишња потера за лијом протекне у најбољем реду. Али, судећи по улову, и лије су се добро припремиле. Долијала је након трочасовне потере само једна, устрељена од стране Млађе Којића из Дружетића.

У хајци на бресничку лију учествовало је око 50 ловаца из коцељевачког удружења али и гости из Дреновца, Мачванског Метковића и Горњег Црниљева.

–Ишао сам на многе хајке и пожелео сам да организујемо једну и у Бресници. Прву смо одржали 2014.године и на њој је било 20 ловаца. Одстрељена је једна лија. Једне године смо овде окупили чак 174 ловца, али нас је следеће две корона спречила да организујемо лов. Ове године ловили смо на терену Антонића, Милинковића и Неговановића, а након потере организован је ручак и дружење уз музику- прича један од организатора Миољуб Илић.

Међу најстаријим учесницима ловачког скупа био је Душан Дуја Антонић из Коцељеве, пореклом из Бреснице.

–Почео сам ловити са оцем Јовом, који је још 1946.године положио ловачки испит и био члан ловачког друштва у време када се правио данашњи Ловац у Коцељеви. Ловим од 1970.године и ловили смо у Коцељеви, Каменици, Љутицама, Баталагама. Баш у Баталагама је некада у свакој њиви након извлачења стајњака било по 2-3 зеца. Било је у односу на данашње време и пуно фазана и лисица, а срне су биле реткост. Откупљивале су се коже зеца и лисице и тиме се могао платити лов. Углавном смо ловили на нашем подручју и мање је било људи са стране. Ловим пушком Застава хамероз од првог дана и још увек ме и након 50 година служи- са поносом истиче Дуја.

Ловачко дружење настављено је и након лова на лију, а нови сусрет заказан је већ за предстојећи викенд у Свилеуви.
Весна Бошковић

Најновији број

28. март 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa