Инфо

23. фебруар 2023.23. феб 2023.
Фото: ТО Богатић

Фото: ТО Богатић

Учесник на Међународном сајму туризма и организатор Сајма пољопривреде

Богатић спреман за сајамске дане

Туристичка организација Богатић представиће потенцијале општине од 23. до 26. фебруара у Београду. Други Међународни сајам пољопривреде заказан је 4. март у спортској хали средње школе
Упечатљив, занимљив и избрендиран штанд сигурно ће привући посетиоце у хали 4 на 44. Међународном сајму туризма од четвртка, 23, до недеље, 26. фебруара, у Београду. Директорка Туристичке организације Богатић Марија Мартиновић истиче да је први пут ове године отварање заказано дан раније, те су већ у среду заузели своје место. Очекивања су велика, а чињеница да Мачва свакако има шта да понуди својим посетиоцима значајно је олакшала припреме за манифестацију.

Сајам пољопривреде 4. марта
Управо је та реч кључна за промоцију богате туристичке понуде, будући да је низ оних по којима је препознатљива дугачак. Свакако да су главни адут „Хајдучке вечери“ са традицијом од шесет деценија. Придружују се бројне друге по којима је препознатљив, а међу њима су: „Бој на Дубљу“, „Мачванска лила“, Међународни фестивал фолклора „Богатфест“, прошле године званично уврштен у календар CIOFF-a (Међународни савет организатора фестивала фолклора и традиционалне културе), „Мартинови дани“, као и нове које су у плану.

Велики планови за Етно парк Совљак
До краја септембра планирају да конкуришу за инвестициона средства код ресорног министарства, а у плану је музејски простор са инфо- пултом и летња позорница колосеумског типа у Етно парку Совљак.
-Креирали бисмо Улицу старих заната. Тражимо начин како бисмо могли да испричамо ту причу из времена Јанка Веселиновића, да покажемо живот људи из тог периода, како се ткало, везло, месио хлеб... За почетак бисмо довели наше излагаче, Удружење жена „Црнобарке“. Планирамо музејски део, имамо много лепих уметничких слика насталих на Ликовној колонији „Совљак“ које би могле бити приказане, а сада се налазе у Културно- образовном центру. Значило би нам да добијемо средства за музејски простор, а имамо дозволу Завода за заштиту споменика културе Ваљево за радове. Летња позорница би била за наступе Фолклорног ансамбла „Ђидо“ и КУД „Јелица“ из Црне Баре. Битно нам је да кад људи дођу у Етно парк имају неки садржај који би их задржао дужи временски период. Свакако по том питању морамо нешто да урадимо, како бисмо имали заокружену причу кад је туризам у питању- истиче директорка Туристичке организације Богатић.


-„Мачванска лила“ уочи Петровдана интересантна је за најмлађе. Жеља нам је да вратимо „Хајдучко вече“ на ниво који је имало раније у смислу веће посећености и садржаја, да направимо мало другачији целодневни и вечерњи програм. „Мачванска свадба“ иде уз неизоставне фијакере, јер Мачвани много воле коње, почев од коњичких трка до Фијакеријаде. Из тог разлога смо одлучили да учествујемо на тој манифестацији која ће нам бити веома значајна. Суорганизатори смо и са Општином Богатић, главним организатором другог Међународног сајма пољопривреде, који ће бити одржан 4. марта од 10 до 17 сати у хали средње школе. Између осталог, биће представљени трактори, механизација, сточна храна- семена, противградна опрема и заливни системи. Желимо да се омасови у смислу излагача и посећености и интензивно радимо на промоцији. Очекујемо пуно од тог сајма на који смо веома поносни- подвлачи Мартиновићева.

Фото: ТО Богатић


Један од приоритетних циљева је проширење смештајних капацитета, а за сада располажу са око 100 лежајева. Термални потенцијал је један од главних адута општине у привлачењу инвеститора у туризам и посетилаца.

Премијера промотивног филма на Сајму туризма
-Најзначајнија нам је термална вода, термална ривијера и мислим да ће бити много помака кад је то у питању, свакако имамо фирму која ради пластенике на том делу старе бање. Имамо потенцијалне имаоце смештаја, људи су заинтересовани да раде смештајне капацитете, Богатић им је интересантан, сматрају да нам предстоји развој туристичких потенцијала и постоји жеља да се иде у корак са тим- наглашава она.

Фото: ТО Богатић, Марија Мартиновић


Првог дана сајма, у четвртак, 23. фебруара, очекују госте из општине, упознавање и презентацију.

-У петак водимо децу из Мачванске средње школе који ће у униформама представити слаткише из нашег краја- ораснице, ванилице, колачиће. У суботу, жене из Удружења жена „Црнобарке“ презентоваће народну ношњу и укусе нашег краја. У недељу ће ићи два излагача, успешни произвођачи, меда Момчило Лацковић и козјег сира Момчило Будимировић, који су, као и „Црнобарке“, награђени на прошлогодишњем, 16. Међународном етно сајму етно хране и пића- истиче директорка Туристичке организације Богатић.

Две нове манифестације
Ове године планирају две нове манифестације- Новогодишњи базар и Фијакеријаду.
-Планирамо да тродневни Новогодишњи базар буде у централном делу Богатића и да то буде већа инвестиција, у смислу да не поставимо обичне металне тезге, већ кућице у етно стилу. До сада нисмо имали никакав програм кад је Нова година у питању и верујем да би то био значајан искорак у том смислу. Први дан бисмо посветили најмлађима, уз приредбе за децу из вртића. Други дан бисмо организовали програм са куварско- посластичарским смером из Мачванске средње школе, док би трећи дан био неки концерт или музички програм. У Фијакеријаду се укључујемо као суорганизатори и она је планирана крајем маја- почетком јуна- каже Мартиновићева.


Причу о свему што има да понуди Богатић ће испричати и кроз 25- минутни филм који ће премијерно бити приказан на Сајму. У филму кроз који нас воде млади из тог краја су све знаменитости општине, установе културе, зграда општине, библитеке, Етно парк Совљак, Радован- кула, Мачвин стадион... Следећа прилика за представљање је сајам у Ваљеву, а затим 21. мај на Авалском торњу који за викенд посети 2.500 људи, где ће, поред бројних излагача, бити приређен и културно- забавни програм којим ће приказати фолклор Мачве.
Д.Д.

Најновији број

11. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa