Инфо

23. фебруар 2023.23. феб 2023.
Више давалаца за помоћ оболелим суграђанима
АКЦИЈА НА СРЕТЕЊЕ УЗ ПОДРШКУ НУРДОР-А

Више давалаца за помоћ оболелим суграђанима

Прошле седмице, на Сретење акцијом добровољног давања крви у организацији Црвеног крста Коцељева, обележен је и Светски дан деце оболеле од рака. Други овогодишњи сусрет хуманих људи организован је уз подршку Надионалног удружења родитеља деце оболеле од рака НУРДОР.

–НУРДОР је овога пута помогао у пропагандном материјалу. Захвални смо свима који су помогли да обезбедимо довољне количине крви за наше суграђане који се лече у медицинским центрима у Србији- истиче се у општинској организацији Црвеног крста.

У оквиру нове, Зимске кампање, приметан је већи одзив давалаца у односу на исти период у 2022. години.

–Бележи се већи број добровољних давалаца и то се може тумачити већим степеном одговорности наше локалне заједнице према онима којима је наша помоћ сада неопходна- оценио је секретар Црвеног крста Коцељева Милан Глумац и подсетио да је наредна, традиционална акција под слоганом “Ништа без жена” заказана за 8.март.

У Србији је дневно потребно обезбедити хиљаду јединица крви, како би се спремно реаговало у хитним ситуацијама, за витално угрожене пацијенте, за терапију онколошких болесника те да би се неометано могле спроводити планиране хируршке интервенције.

–У нашој земљи сваког дана једно дете оболи од рака. Иако смо у годинама иза нас многе ствари унапредили, још је дуг пут да у Србији створимо најбоље могуће услове за лечење деце. Можда има промена које су нам у овом тренутку далеке, јер захтевају много новца, бољи стандард, јаче институције. Сигурно да има промена за које нисмо одговорни ми, “обични мали људи”, оних које захтевају системска решења, улагања државе, боље законе. Али, има нешто што зависи искључиво од нас самих. Од 100 људи у земљи који могу да дају крв, то учини тек троје. У регистру давалаца костне сржи је само око десет хиљада. Ако у једној заједници нема довољно крви за трансфузију онима којима је живот угрожен, ако породица мора да моли за крв по друштвеним мрежама и медијима, онда нешто не радимо како треба и за то није одговоран нико други него ми сами- напомињу у НУРДОР-у.
Весна Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa