Инфо

23. фебруар 2023.23. феб 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ДВД „ГРУШИЋ“ УРУЧИЛО ЗАХВАЛНИЦЕ ЗА САРАДЊУ И ДОПРИНОС У РАЗВОЈУ

Од добре идеје до озбиљне организације

„Велика је част и задовољство да смо успели за врло кратко време од једне групе људи који су изразили жељу да учествују у систему заштите и спасавања кроз Добровољно ватрогасно друштво да постигнемо већ значајне резултате“ рекао је Иван Спајић, нечелник Одељења за ванредне ситуације Шабац. „Чланови Друштва су млади људи и од оснивања се много више дружимо, чувамо једни друге“ каже Бранислав Лазаревић, председник ДВД „Грушић“
Добровољно ватрогасно друштво “Грушић“ уручило је у недељу захвалнице за сарадњу и допринос у развоју ове организације. Овим поводом уприличили су и дружење са пријатељима и сарадницима.
Захвалнице су добили Ватрогасно - спасилачка јединица Шабац, Иван Спајић, нечелник Одељења за ванредне ситуације Шабац, Зоран Здравковић, члан Градског већа, Момчило Стевановић, начелник службе за откривање ратних злочина МУП-а, Ивица Живковић, помоћник директора ЈКП “Стари граг“, Секција ловаца “Грушић“ и Милица Мијаиловић, новинар “Гласа Подриња“.

-Велика је част и задовољство да смо успели за врло кратко време од једне групе људи који су изразили жељу да учествују у систему заштите и спасавања кроз Добровољно ватрогасно друштво да постигнемо већ значајне резултате. Од идеје стварања ДВД – а па до реализације прошло је нешто више од годину дана, а припадници новоформираног друштва већ су стасали у једну озбиљну, респектабилну организацију и друштво, које је у току претходне године раме уз раме са професионалним припадницима Сектора за ванредне ситуације – ватрогасцима спасиоцима батаљона Шабац учествовало у неколико акција гашења пожара. Кроз обуку која је спроведена у марту прошле године, успели смо припадницима ДВД – а „Грушић“ да прикажемо и усмеримо их на који начин и коју тактику употребити за гашење пожара. Од тог момента мештани Грушића, околних месних заједница, али и града Шапца могу да се осећају безбедније јер знају да их ови храбри људи уз професионалце чувају и штите од пожара али и од других врста опасности, рекао је Иван Спајић, начелник Одељења за ванредне ситуације Шабац.

Прњавор и Владимирици следећи ДВД-и
Пример Грушића почела су да следе још нека места у Мачванском округу.
-Недавно је зачета идеја и у фази формирања су два нова друштва и то ДВД „Прњавор“ у Шапцу, као и ДВД „Владимирци“, за чије формирање је председник општине Владимирци дао пуну подршку. За новоформирана добровољна ватрогасна друштва у наредном периоду следи организовање, обука, опремање и све припремне радње које су потребне према Закону о добровољном ватрогаству како би се јединице ових друштава ставиле у оперативу. Сва ова друштва чине и чиниће у будућности респектабилну снагу у систему заштите и спасавања на територији Мачванског управног округа.
Планирамо за наредни период формирање и обуку ватрогасних јединица поменута два нова ватрогасна друштава, а жеља да се до краја године припреми и реализује једна здружена ватрогасно спасилачка вежба где би у симулацији пожара на отвореном простору учествовала бар два или три добровољно ватрогасна друштва, чији су припадници прошли обуку и стекли знања и искуство у овој области.


Од званичне регистрације, средином прошле године, чланови ДВД-а учествовали су у 15-ак интервенција гашења пожара, већину су успешно реализовали сами, без потребе за учешћем професионалне ватрогасне јединице. Са 20 чланова велика су помоћ при гашењу пожара у удаљенијим крајевима Поцерине, где је ватрогасцима-спасиоцима из Шапца потребно више времена да стигну на одредиште. Спасили су бројне хектаре њива и шума и више домаћинстава.

-Желели смо да се захвалимо свима који су учестовали у развоју Друштва, од почетне идеје, преко оснивања, до тога да оно заживи. Велику захвалност дугујемо Граду Шапцу и Одељењу за ванредне ситуације Шабац. Све проблеме и ситне несугласице решавали смо договором и кроз дружење. Чланови Друштва су млади људи и од оснивања се много више дружимо, чувамо једни друге. Имали смо и озбиљнијих пожара, са којима смо се успешно изборили. Најтеже је било у суседном селу, Дворишту, где нам се прикључила и професионална јединица из Шапца. Пожар је захватио велику површину растиња, воћњаке и почео да се шири на шуму, а биле су и куће у близини. Било је ризично, осетили смо и дозу страха, али све се успешно завршило и сем материјалне штете није било већих последица. Иако током зиме имамо мање посла, недавно је изгорела кућа једног нашег мештанина. Нажалост, нисмо могли много да урадимо јер је кућа из 1909. године од материјала који је јако брзо изгорео, каже председник ДВД “Грушић“.

Све проблеме и ситне несугласице решавали смо договором и кроз дружење. Чланови Друштва су млади људи и од оснивања се много више дружимо, чувамо једни друге. Имали смо и озбиљнијих пожара, са којима смо се успешно изборили


Иван Спајић је истакао да је за врло кратко време на територији Мачванског управног округа заживела идеја добровољног ватрогаства, уз велику подршку и помоћ тадашњег начелника Мачванског округа Владана Красавца, а такође уз подршку градоначелника Шапца и Лознице и председника општине Богатић, остварен је успех у формирању „ДВД-а „Грушић“, ДВД – а „ Лозница“. Поново је половином прошле године „оживело“ и ДВД „Мика Витомировић Галама“ у Богатићу, које је у неком тренутку практично престало да постоји.

-Не смемо заборавити велико искуство и значајну сарадњу са ДВД „Видојевица“ Лешница, које постоји више од четрдесет година, чије руководство и ватрогасно спасилачка јединица пружа пуну подршку и остварује вишедеценијску сарадњу са професионалним јединицама много шире од саме територије коју покривају. Иза њих је стотине угашених пожара које су што здружено са професионалним ватрогасцима, што самостално успели да угасе. Сва ова наведена друштва, односно припадници ватрогасних јединица ових друштава прошла су један циклус опремања и обуке, за шта су се побринули Сектор за ванредне ситуације, Ватрогасни савез Србије, Национални тренинг центар за ванредне ситуације МУП-а РС, али и локалне самоуправе, каже Спајић.

ДВД „Грушић“ прво је формирано друштво на територији Мачванског округа и једно од првих у Србији, након доношења Закона о доборовољном ватрогаству 2019. године.
М.М.

Најновији број

18. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa