Инфо

23. март 2023.23. мар 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

14 ГОДИНА „ХУМАНОГ СРЦА ШАПЦА“

Шабац је ризница хуманих људи

„Шабац треба да буде поносан да у њему куца једно овако велико “Хумано срце”, навела је министарка за бригу о породици и демографији Дарија Кисић. „Поносни смо што заједнички радимо на неким пројектима, што смо партнери у бризу о социјално најугроженијим грађанима и сигуран сам да ће град Шабац наставити да негује добре односе са свима који брину о нашим најугроженијима“ рекао је градоначелник Шапца Александар Пајић. „Задовољна сам оним што је урађено, али настављамо даље још крупнијим корацима, како би свакога дана било све више оних који желе да помогну, а све мање оних којима је помоћ потребна“ истакла је председница Управног одбора „Хуманог срца Шапца“ Ружица Поповић
Фондација “Хумано срце Шапца” обележило је 14 година постојања и рада. Тим поводом уприличичи су пријем за сараднике и пријатеље, као и за кориснике фондације. Емитован је и филм којим је приказан рад “Хуманог срца” у претходном периоду.

Током рекапитулације рада, Ана Перовић, управитељка „Хуманог срца“ навела је да им је до сада стигло више од 2.500 усмених и писмених захтева и молби од суграђана и различитих институција.

-Захвљујући нашој стипендији 220 ученика и студената завршило је школовање и данас су успешни људи. Обезбедили смо 158 месечних карата и 280 ђачких ужина за децу из сиромашних породица. Трудимо се да сваке године организујемо летовања и зимовања за најугроженју децу, а ове године је на Тару отишло 23 деце која живе без једног или оба родитеља. Већина деце је први пут напустила место боравка и отпутовала негде на одмор. Ове године смо обезбедили више од 300 пакетића за најсиромашнију децу са наше евиденције и 140 пакетића за децу са евиденције Центра за социјални рад Владимирци. Сваке године организујемо бањско лечење, прегледе, терапију и све што је потребно за опоравак старијих особа са ниским примањима. До сада је ову услугу користило 48 особа, навела је Ана Перовић између осталог присећајући се бројних акција „Хуманог срца Шапца“.

Највећа издвајања за стамбено збрињавање
Током свог постојања највећа средства „Хумано срце Шапца“ издвојило је за изградњу и реновирање домова за своје кориснике. Изграђено је 40 нових кућа, адаптирано 128, као и 8 које су потпуно или делимично изгореле. Изграђено је и опремљено 70 купатила. Купљено је 7 кућа које су бесплатно уступљене на коришћење сиромашним породицама које нису имале решено стамбено питање. Добили су и две куће на поклон које су такође уступљене сиромашним породицама са више деце.


Као круну рада истакла је лиценцирану услугу социјалне заштите предах смештај за децу и одрасле са сметњама у развоју и изградњу установе „Богдај“. Пројекат је резултат сарадње „Хуманог срца“ и Епархије шабачке Српске православне цркве, која је уступила 50 ари плаца за зидање објекта, а срества су обезбеђена донацијама правних и физичких лица са тероторије Шапца, али и шире.

Управо на отварању „Богдаја“ упознале су се Ружица Поповић председница Управног одбора и оснивач фондације “Хумано срце Шапца” и министарка за бригу о породици и демографији Дарија Кисић. Министарка је присуствовала и обележавању годишњице постојања и том приликом изразила задовољство радом фондације.

-Шабац треба да буде поносан да у њему куца једно овако велико “Хумано срце”. Подржавамо рад ове хуманитарне организације, али и лично Ружицу Поповић, зато што она својим резултатима показује како треба сви да радимо. Од ње треба да учимо. Овакви догађаји служеда би се обележили одређени датуми, али ако прошетамо Шапцем и његовом околином резултати говоре сами за себе. Улагање у децу и породицу је улагање у нашу будућност. Захваљујући активности ове организације многа деца и млади људи су у могућности да се школују, добили су кров над главмо, први пут отишли на летовање и зимовање... Уколико се удружимо, ослушкујемо једни друге, видимо коме је шта потребно, онда нема баријера и препрека, рекла је министарка Кисић.

Фондација током свог рада успешно сарађује са Градском управом, јавним предузећима и установама. Поред представника свих релеватних институција које функционишу на територији града, рад “Хуманог срца” подржао је градоначелник Шапца Александар Пајић.

Фото: "Глас Подриња"


-У систему социјалне заштите града Шапца “Хумано срце” заузима значајно место. Сведоци смо 14 година рада, више од 100 обновљених и изграђених кућа, различитих врста помоћи бројним породицама које су остале без игде ичега и игде икога. Поносни смо што заједнички радимо на неким пројектима, што смо партнери у бризу о социјално најугроженијим грађанима и сигуран сам да ће град Шабац наставити да негује добре односе са свима који брину о нашим најугроженијима. Поред великих средстава које град издваја за социјалну заштиту имамо помоћ и оваквих људи, који су спремни да уложе своје време, али и своју добру душу, да помогну што већем броју нашијх суграђана. Велика је помоћ и привреде града Шапца и поносан сам што је Шабац град хуманих људи.

Ружица Поповић захвалила се свим сарадницима који су до сада помагали у раду ове организације, као и донаторима захваљујући којима десетима социјално угрожених грађана свакодневно добијају помоћ.

-Трајање од 14 година је успех сам по себи. Задовољна сам оним што је урађено, али настављамо даље још крупнијим корацима, како би свакога дана било све више оних који желе да помогну, а све мање оних којима је помоћ потребна. Потичем из сиромашне породице и знам како је немати, а волети. Да бисмо помагали морамо волети људе и ослушкивати њихове проблеме. Наш град је ризница хуманих људи, рекла је Ружица Поповић.

Овом приликом додељена је и новчана помоћ деци без једног или оба родитеља који су корисници Фондације.
М.М.

Најновији број

1. јун 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa