Инфо

23. март 2023.23. мар 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Позоришно пролеће у Шапцу од 24. до 29. априла

Сећања и снови у априлу

Од 24. до 29. априла, буде приказано пет представа у такмичарској селекцији и једна у част награђених. Карте у продаји од 3. априла. Овогодишњи селектор Фестивала Мирослав Радоњић
На конференцији за медије Шабачког позоришта најављено је седмо издање Фестивала „Позоришно пролеће“ у априлу. Планирано је да током пет фестивалских дана, од 24. до 29. априла, буде приказано пет представа у такмичарској селекцији и једна у част награђених, а овогодишњи селектор је др Мирослав Радоњић, директор Стеријиног позорја. Овогодишњи мото и водиља театарског фестивала су сећања и снови, те и назив „Калеидоскоп сећања и снова“.

-Размишљајући о темама, жанровским и стилским разноврсностима изабраних остварења за овогодишње 7. издање фестивала, увидео сам да се у свакој од њих проналазе наглашени или дискретни мотиви сећања и снова. Било да је реч о кошмарним реминисценцијама или носталгичном присећању на неповратно изгубљено време, сновима о срећнијој и безбрижнијој будућности или отрежњујућем судару са неминовном стварношћу, свака од изабраних представа на естетски супериоран начин покреће важна питања о времену и околностима у којима егзистирамо. Оне су идејно вишеслојне и осликавају многобројне контроверзе и недоумице савременог света. Из тога је произашао и мото фестивала: „Калеидоскоп сећања и снова“ – истакао је селектор Фестивала и додао да се приликом одабира водио уметничком и емоционалном вредношћу представа.

Представе 7. театарског фестивала „Позоришно пролеће“
1.„Ролеркостер“, Јелена Кајго, режија: Милица Краљ, Атеље 212 Београд
2.„Галеб“, Антон Павлович Чехов, режија: Милан Нешковић, Народно позориште Сомбор
3.„Што на поду спаваш“, по истоименом роману Дарка Цвијетића, драматизација и режија: Кокан Младеновић, Српско народно позориште Нови Сад, Градско драмско казалиште „Гавела“ Загреб, Народно позориште Сарајево и МЕСС Сарајево
4.„Успаванка за Алексију Рајчић“, Ђорђе Косић, режија: Југ Ђорђевић, Народно позориште Београд, Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“ и Стеријино позорје Нови Сад
5.„Било једном на Бријунима“, текст и режија: Кокан Младеновић, Јоца Арт, Милан Марић и Бранислав Трифуновић, у сарадњи са Центром за културу Свилајнац и Битеф театром Београд.
У част награђених, ван конкуренције „Мрачна комедија“ Питера Шефера, у режији Петра Јовановића, Шабачког позоришта.


-Трудио сам се да за овогодишње издање Фестивала одаберем представе које су уметнички вредне, али које истовремено могу да остваре и непосредну комуникацију са публиком. Ипак, фестивали се и организују због публике. Наравно, то не значи да треба подилазити укусу публике, али треба размишљати о томе са каквим представам она може да оствари добру комуникацију.
Директор Фестивала и Шабачког позоришта Владимир Василић најавио је театарски празник за све љубитеље драмске уметности.

-Након правог пролећа у Позориште и Шабац стиже нам и театарско. Верујем да ће дани бити фестивалски празници, како у нашој установи, тако и у граду. Овогодишњи жири чине глумица Даница Максимовић, редитељ Божидар Ђуровић и глумац Робеерт Ристов – додао је Василић.
Карте су у продаји од 3. априла на билетарници Шабачког позоришта, а могуће су и резервације које ће важити 10 дана. Цена појединачне карте је 1.000 динара, док комплет за све фестивалске вечери износи 5.000 динара.
М. Ж.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa