Инфо

6. април 2023.6. апр 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Под слоганом „Слободан да будеш другачији“

Недеља инклузивне културе у Шапцу

„Промоција инклузивности одвија се кроз различите активности у којима су присутни учесници из душтвеног живота, родитељи са децом редовног развоја и деце са сметњама у развоју, колеге, пријатељи. Надамо се да ће наш пример следити и остали чланови нашег друштва, јавне установе, институције и пружити нам подршку како би ово постала традиционална манифестација“ рекла је директорка ОШ „Свети Сава“ Јелена Ђурђевић
Јединствена манифестација у Србији посвећена деци са сметњама у развоју, Недеља инклузивне културе, отворена је у недељу у хотелу „Слобода“ у Шапцу, уз поруку „Слободан да будеш другачији“. У програму су учествовали хор Музичке школе „Михаило Вукдраговић“, који је, предвођен Горицом Рајичић из Библиотеке шабачке, извео наступ и на знаковном језику. Подршку су пружили и Црвени крст Шабац, Одред извиђача „Савски чивијаши“, група „Фрајле“, драмски студио „Шарена шаргарепица“, певач Лука Виторовић, Центар за рану интервенцију „Искра“ и Предшколска установа „Наше дете“. Организатор је Основна школа за децу са сметњама у развоју и инвалидитетом „Свети Сава“.



Подршка је важна
-Први догађај оваквог типа намењен деци и особама са инвалидитетом, деци са сметњама у развоју, омогућава да се они промовишу као једнако вредни, успешни и важни чланови наше друштвене заједнице. Одазвали су нам се пријатељи, партнери, сви који су нас подржали у данима који су претходили манифестацији. То је веома значајно за школу, али и целу нашу заједницу. Промоција инклузивности одвија се кроз различите активности у којима су присутни учесници из душтвеног живота, родитељи са децом редовног развоја и деце са сметњама у развоју, колеге, пријатељи. Надамо се да ће наш пример следити и остали чланови нашег друштва, јавне установе, институције и пружити нам подршку како би ово постала традиционална манифестација- рекла је директорка ОШ „Свети Сава“ Јелена Ђурђевић.

Подсетила је да је централни догађај проглашење победника књижевно- ликовног конкурса за децу која се образују по ИОП-у „Дај ми реч да је насликам“, те да се из њега изродила идеја о Недељи инклузивне културе.
Уместо отварања на тргу, због временских прилика, одлучили су се за салу хотела. Традиционално, у подне, пуштени су балони у знак подршке, на Светски дан особа са аутизмом.

Победници књижевно- ликовног конкурса „Дај ми реч да је насликам“
На трећи књижевно- ликовни конкурс „Дај ми реч да је насликам“ пристигло је рекордних 365 радова, а признања су уз пригодан програм додељена у понедељак у Библиотеци шабачкој. Прва награда у категорији А отишла је у ОШ „Љубомир Аћимовић“ из Обреновца, Весни Димитријевић. У категорији Б прво место заузео је Данило Ивановић из ОШ „Бранко Ћопић“ у Београду. У Ц категорији прво место деле Стефан Рашевић из Средње занатске школе у Београду и Илија Милосављевић из Техничке школе у Ужицу. Радове је оцењивао четворочлани жири у саставу: Јелена Сташевић, наставник ликовног и Емина Костић, дипл. деф, ОШ „Бошко Буха“, Ружа Сарић, дипл. деф. СОШО „Милан Петровић“ Нови Сад, Михаило Глиша Глигорић, признати ликовни уметник из Шапца.
Организациони одбор ликовног конкурса је одлучио да ове године специјалне награде за највећи број радова добију две школе: ОШ „Миодраг Матић“ Београд и ОШ „Жарко Зрењанин“ Зрењанин.


Више од 20 активности и стотину учесника
-Важно је да сви дамо допринос инклузији. То не треба да буде само један дан, већ 365 дана у години. Нама је управо толико радова пристигло на књижевно- ликовни конкурс. То је нама неки симболичан знак да треба да будемо инклузивни свакога дана, не само данас и ове недеље- навела је мастер библиотекар информатичар у школи „Свети Сава“ Александра Вуковић Курдулић.

У програму је учествовала и Наташа Михајловић испред групе „Фрајле“.
-Изузетно је важно да ми уметници, особе које смо у јавном послу, бацимо светло на инклузију деце која су помало некад невидљива. Јако ми је драго што ме Александра звала, спонтано смо се око овога договориле. Иако нисмо све на окупу као група, оне такође шаљу велику подршку. Нама музичарима је изузетно важно да помогнемо онима којима то треба и да се више о овоме прича. Важно је да се обрати пажња на њих, да буду део уметности, сликарства и уопште, целог програма који је осмишљен за ових недељу дана. Не само недељу дана, него, нека то буде цела година- поручила је Михајловићева.

Програм Недеље инклузивне културе обухвата више од 20 различитих активности и више од стотину учесника. Осим Шапчана, учествују и гости из Београда, Зрењанина, Суботице, Сплита. Завршница манифестације је у суботу, 8. априла, у Културном центру Шабац, уз наступ КУД „Абрашевић“ и трибину.
Д.Д.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa