Инфо

27. април 2023.27. апр 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПРВА РАДИОНИЦА У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА „БИОСОЛ ПЛУС“

Предавање за пензионере и удружења

Прва од три радионице „Примена обновљивих извора енергије у свакодневном животу“, као прва у низу активности у овиру пројекта „Биосол плус“ одржана је у четвртак у Тренинг центру на Летњиковцу. Пројекат „Биосол плус“ наставак је пројекта Биосол који је трајао у период од 2019-2021. године као програм прекограничне сарадње Србије и Хрватске у ком учествују градови Шабац и Нова Градишка.

-ЛАГ (Локална акцијска група) Западна Славонија, као партнер на пројекту “Биосол +” довео је овде 15 пензионера, представника Удружења панзионера са нашег подручја. Они су чули предавање о обновљивим изворима енергије. Ми као ЛАГ се темељимо на лидер принципу и окупљамо 10 јединица локалне самоуправе. Драго нам је да је Шабац препознао нас као добре партнере. Први заједнички пројекат је успешно завршен и сада настављамо сарадњу. Ми смо претежно рурално подручје и покушавамо да окупимо што више интересних група. Због тога смо занимљиви када је реч о обновљивим изворима енергије, од биомасе, соларних панела и свих других извора које нам даје природа, рекла је Маријана Видић Полетов, водитељка ЛАГ-а Западна Славонија.

Фото: "Глас Подриња"


Прва радионица организована је за пензионере и удружења. Сутра ће гости Тренинг центра бити просветни радници и ученици, а у понедељак привредници и пољопривредници.

Користи од прве фазе Биосола
Током прве фазе Биосола на Летњиковцу је изграђена котларница на биомасу на коју је повезано шест објеката социјалне намене, на ОШ „Стојан Новаковић“ и на Тренинг центар постављени су соларни колектори, на народну кухињу постављен је термо солар, док је у вртићу уграђена топлотна пумпа. На тај начин овај део Летњиковца постао је тзв. енергетски независно острво.


-Пројекат које је град Шабац са градом Нова Градишка потписао још пре три године и који је прошле године завршне у првој фази, добио је наставак у виду пројекта “Биосол плус“ који такође има за циљ промoцију енергетске ефикасности и обновљивих извора енергије. Тема је веома актуелна, поготову сада у време енергетске кризе. Имамо веома леп и важан задатак да испромовишемо значај ове теме од најмлађе генерације до најстарије, рекла је Ивана Мићовић,пројектни асистент и секретар Скупштине града Шапца.

Фото: "Глас Подриња"


Укупна вредност пројекта „Биосол плус“ – употреба биомасе и соларне енергије као обновљивих извора одрживе и ефикасне енергије за самосталне комплексе са самосталном сврхом је 338.999,94 евра. Од тога је за град Шабац издвојено 148.329,25 евра.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa