Инфо

27. април 2023.27. апр 2023.
Друго место за Николу
МЕЂУНАРОДНО ТАКМИЧЕЊЕ “КЕНГУР БЕЗ ГРАНИЦА”

Друго место за Николу

На међународном математичком такмичењу “Кенгур без граница” седамнаестогодишњи Никола Којадиновић, ученик другог разреда Средње школе у Коцељеви, освојио је друго место.
Током основног образовања био је учесник овог такмичења, али се на њему први пут појавио као средњошколац и остварио одличан резултат. Успешно је решио две трећине задатака што му је донело сто бодова.

–Учествовао сам и раније на овом такмичењу, у основној школи. Знао сам отприлике какви су задаци. Већина су логички и потребно је брзо да се ради. Иначе, занимљиви су ми такви задаци па сам се због тога и пријавио. Брз рад и логика су можда мало запостављени у редовној настави, пошто ми када радимо тестове обично имамо довољно времена. У “Кенгурима без граница” је било 30 задатака за два школска часа. Дакле, три минута по задатку. На прву ако се не уради задатак, тешко да може да се учини нешто више касније, нема времена- прича о својим импресијама Никола који је смер машински техничар за компјутерско конструисање уписао као ђак генерације у ОШ “Мића Станојловић” у Коцељеви.
Делује да је за њега школа игра а предвиђено градиво недовољно захтевно. Ни један предмет му, каже, није тежак. Напротив, дели их на лаке и још лакше. Математика му је омиљена област. Са друге стране признаје да не воли предмете попут историје, географије, али их учи.

–Увек сам много више волео математику, хемију, физику. Што се математике тиче, не радим стандардни програм који раде моји другари, већ сам доста базиран на додатни програм. Ниво који је предвиђен за наше школовање ми је прилично лак, тако да се бавим додатним стварима. Разредна ми је професор математике па можда у том смислу имам срећу што је она препознала моје интересовање и даје ми подстрек да напредујем- истиче Никола.

ПЛАСМАН НА ДРЖАВНО ТАКМИЧЕЊЕ ИЗ МЕХАНИКЕ НАКОН МАКСИМАЛНОГ БРОЈА БОДОВА НА РЕГИОНАЛНОМ
Овај коцељевачки средњошколац осим математике одлично разуме и механику. Зато не чуди што је недавно на регионалном такмичењу из овог предмета освојио максималан број бодова и пласирао се на републичко, које ће бити одржано у другој половини маја месеца.
Конкуренција на регионалном такмичењу је била веома озбиљна и поред њега још три такмичара су без грешке решила задатке.

–Ово је моје друго учешће на регионалном такмичењу из механике. И сада ми је то било лакше него прошле године. Више сам у тој причи сада, знам и разумем боље. Спремао сам се и за прошлу годину, додатно и за ову. Прошао сам доста пута све што је било потребно за припрему и стекао сам и одређени ниво самопоуздања- оценио је Никола.

Према његовим речима, припреме за било које такмичење нису лимитиране на одређени временски период. Он то чини у континуитету. То значи, како каже, да не мора сваког дана да ради много, али је важно да то чини често.

–На републичком такмичењу очекујем доста теже задатке. Мислим да ћу се снаћи и времена има довољно, па ако будем концентрисан, не видим где може бити проблем- сматра овај средњошколац који још увек нема јасну визију који факултет ће уписати, али верује да ће се определити за техничке науке.
ТАЛЕНАТ, ПРЕДАНОСТ И ЖЕЉА ЗА ЗНАЊЕМ

Речи хвале за Николу, његов рад и таленат стижу и од Јелен Граовчевић, разредне и професорке математике.

–Он је јако талентован за математику и има сјајну логику. Мислим да му је то баш и значило на такмичењу “Кенгур без граница”. Такође је неко ко доста ради, ко је дисциплинован, пожртвован у томе и сматрам да је протеклих месеци успео да савлада наставно градиво које уопште није у склопу наставног програма за њих. Радили смо доста, потрудили се максимално, излазила сам му у сусрет да остајемо и после часова, па и на одморима да решавамо неке задатке.

Првенствено морам да кажем да је ово његова заслуга. Драго ми је што је дошао и овакав резултат јер је ово на неки начин њему “ветар у леђа” да настави да се бави овим и да ради вредно и предано. Мислим да ако настави овим путем, да га чека баш светла будућност- оценила је професорка Граовчевић. Говорећи о свом ученику она је истакла да се Никола издваја од својих вршњака по зрелости, озбиљности, да има свој фокус, циљ.

Младић је који је у сталној потрази за новим знањима и сазнањима, те је захтевно бити професор таквом ученику који тражи посвећеност.

–Са друге стране, мени је то стварно задовољство. Млада сам у овом послу и заиста ми је драго што и ја кроз све ово што радим могу да се развијам и као професор, али и кроз своју струку, јер математика је наука коју целог живота учите- додаје Јелена Граовчевић и са поносом истиче да се Никола не задржава само на домаћој литератури већ прати и иностране професоре и решава задатке на енглеском.
Успела је, каже, да свом талентованом ученику објасни да је важан пут до такмичења и оно што се на том путу научи, а не крајњи резултат који, на крају, ипак дође.
В. Бошковић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa