Лековито биље у нашој култури користи се, пре свега, за припрему чаја, а у кухињи, ређе, као зачин. Међутим, јестиво лековито биље присутно је у различитим културама широм света већ хиљадама година. Ове биљке богате су хранљивим састојцима и биоактивним једињењима која могу имати благотворан утицај на наше здравље
Многе лековите биљке богате су антиоксидансима који помажу у заштити ћелија од оштећења изазваних слободним радикалима. Они смањују упалне процесе, јачају имунитет и смањују ризик од хроничних болести као што су кардиоваскуларне, дијабетес и неки типови канцера.
Противупална својства Ове биљке садрже природна једињења која имају противупална својства. Другим речима, њихово конзумирање може помоћи у смањењу упалних процеса у телу. То може бити посебно корисно за особе које пате од артритиса, дигестивних проблема, или хроничних инфламаторних стања.
СМУТИ (SMOOTHIE) Састојци: 1 шоља свежег босиљка, комадић свежег ђумбира (око 1 центиметар), 1 шоља спанаћа, 1 банана, пола шоље исецканог ананаса, пола шоље кокосове или обичне воде, сок од пола лимуна. Упутство: Ставите у блендер босиљак, ђумбир, спанаћ, банану, ананас, кокосову воду и сок од лимуна. Блендирајте све састојке док не добијете глатку смесу. Ако је потребно, додајте још воде да бисте постигли жељену густину. То је то. Уживајте у здравом оброку.
За варење Многе од ових биљака имају благотворно дејство на варење, Омогућавају бољу апсорпцију хранљивих материја, смањују надутост и грчеве, благотоворно делују на црева. Нана, босиљак и ђумбир често се користе за ублажавање пробавних сметњи попут мучнине, надутости и горушице.
ЧАЈ ОД ЂУМБИРА И КУРКУМЕ: Састојци:1 комад свежег ђумбира (отприлике 2 центиметра), 1 кашичица куркуме у праху, 4 шоље воде, сок од пола лимуна, мед (по укусу). Упутство: Ољуштите и исеците ђумбир на танке колутове.У шерпу ставите воду, ђумбир и куркуму. Кувајте смесу на средњој температури око 10-15 минута. Склоните шерпу са шпорета и оставите да се чај охлади неколико минута. Додајте сок од лимуна и мед по укусу. Процедите чај и попијте га топлог.
За јачање имунитета Неке од ових биљака имају имуномодулаторна својства. То значи да се користе за јачање имунитета, превенцију прехладе и грипа, као и за опоравак од болести. У ту сврху најчешће се користе ехинацеа, куркума, бели лук и ђумбир.
За детоксикацију Такође, могу помоћи у елиминацији токсина из тела, подржавајући рад јетре и бубрега. Биљке попут маслачка, коприве и рузмарина имају диуретичка својства. Издвојили смо три јестиве лековите биљке: босиљак, ђумбир и куркуму.
БОСИЉАК Босиљак је ароматична биљка која се често користи као зачин, али има и бројне здравствене предности. Богат је антиоксидантима и има противупална својства. Може помоћи у смањењу упала, подржавању пробаве и регулисању нивоа шећера у крви.
ПИЛЕЋИ КАРИ СА КУРКУМОМ И БОСИЉКОМ Састојци: 500 грама исецканог пилећег филеа, 1 кашика маслиновог уља, 1 црни лук (исецкан), 2 ситно исецкана чена белог лука, 1 кашичица куркуме у праху, 1 кашичица млевеног ђумбира, 1 кашичица млевеног кумина, ½ кашичице љуте папричице, 1 шоља кокосовог млека, свежи босиљак (за посипање), со и бибер. Упутство: У тигању загрејте маслиново уље и додајте црни лук и бели лук. Динстајте док лук не постане стакласт. Додајте куркуму, ђумбир, кумин и љуту паприку. Промешајте да се зачини сједине. Додајте пилеће комаде и пржите их док не добију златно смеђу боју, а онда додајте кокосово млеко. Voila!
КУРКУМА Куркума је зачин који се вековима користи у ајурведској медицини. Главна активна компонента куркуме је куркумин, који има снажна антиинфламаторна и антиоксидантна својства. Куркума се често користи за одржавање и побољшање здравља зглобова, јачање имуног система и чување здравог срца.
ЂУМБИР Ђумбир је коренаста биљка позната која се корист за ублажавање мучнине и пробавних сметњи. Такође, има противпална својства и може да се користи за ублажавање болова у зглобовима.