8. jun 2023.8. jun 2023.
Zdravlje u tanjiru
JESTIVO LEKOVITO BILjE

Zdravlje u tanjiru

Lekovito bilje u našoj kulturi koristi se, pre svega, za pripremu čaja, a u kuhinji, ređe, kao začin. Međutim, jestivo lekovito bilje prisutno je u različitim kulturama širom sveta već hiljadama godina. Ove biljke bogate su hranljivim sastojcima i bioaktivnim jedinjenjima koja mogu imati blagotvoran uticaj na naše zdravlje
Mnoge lekovite biljke bogate su antioksidansima koji pomažu u zaštiti ćelija od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima. Oni smanjuju upalne procese, jačaju imunitet i smanjuju rizik od hroničnih bolesti kao što su kardiovaskularne, dijabetes i neki tipovi kancera.

Protivupalna svojstva
Ove biljke sadrže prirodna jedinjenja koja imaju protivupalna svojstva. Drugim rečima, njihovo konzumiranje može pomoći u smanjenju upalnih procesa u telu. To može biti posebno korisno za osobe koje pate od artritisa, digestivnih problema, ili hroničnih inflamatornih stanja.

SMUTI (SMOOTHIE)
Sastojci: 1 šolja svežeg bosiljka, komadić svežeg đumbira (oko 1 centimetar), 1 šolja spanaća, 1 banana, pola šolje iseckanog ananasa, pola šolje kokosove ili obične vode, sok od pola limuna.
Uputstvo:
Stavite u blender bosiljak, đumbir, spanać, bananu, ananas, kokosovu vodu i sok od limuna. Blendirajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smesu. Ako je potrebno, dodajte još vode da biste postigli željenu gustinu. To je to. Uživajte u zdravom obroku.


Za varenje
Mnoge od ovih biljaka imaju blagotvorno dejstvo na varenje, Omogućavaju bolju apsorpciju hranljivih materija, smanjuju nadutost i grčeve, blagotovorno deluju na creva. Nana, bosiljak i đumbir često se koriste za ublažavanje probavnih smetnji poput mučnine, nadutosti i gorušice.

ČAJ OD ĐUMBIRA I KURKUME:
Sastojci:1 komad svežeg đumbira (otprilike 2 centimetra), 1 kašičica kurkume u prahu, 4 šolje vode, sok od pola limuna, med (po ukusu).
Uputstvo:
Oljuštite i isecite đumbir na tanke kolutove.U šerpu stavite vodu, đumbir i kurkumu. Kuvajte smesu na srednjoj temperaturi oko 10-15 minuta. Sklonite šerpu sa šporeta i ostavite da se čaj ohladi nekoliko minuta. Dodajte sok od limuna i med po ukusu. Procedite čaj i popijte ga toplog.


Za jačanje imuniteta
Neke od ovih biljaka imaju imunomodulatorna svojstva. To znači da se koriste za jačanje imuniteta, prevenciju prehlade i gripa, kao i za oporavak od bolesti. U tu svrhu najčešće se koriste ehinacea, kurkuma, beli luk i đumbir.

Za detoksikaciju
Takođe, mogu pomoći u eliminaciji toksina iz tela, podržavajući rad jetre i bubrega. Biljke poput maslačka, koprive i ruzmarina imaju diuretička svojstva.
Izdvojili smo tri jestive lekovite biljke: bosiljak, đumbir i kurkumu.



BOSILjAK
Bosiljak je aromatična biljka koja se često koristi kao začin, ali ima i brojne zdravstvene prednosti. Bogat je antioksidantima i ima protivupalna svojstva. Može pomoći u smanjenju upala, podržavanju probave i regulisanju nivoa šećera u krvi.

PILEĆI KARI SA KURKUMOM I BOSILjKOM
Sastojci: 500 grama iseckanog pilećeg filea, 1 kašika maslinovog ulja, 1 crni luk (iseckan), 2 sitno iseckana čena belog luka, 1 kašičica kurkume u prahu, 1 kašičica mlevenog đumbira, 1 kašičica mlevenog kumina, ½ kašičice ljute papričice, 1 šolja kokosovog mleka, sveži bosiljak (za posipanje), so i biber.
Uputstvo:
U tiganju zagrejte maslinovo ulje i dodajte crni luk i beli luk. Dinstajte dok luk ne postane staklast. Dodajte kurkumu, đumbir, kumin i ljutu papriku. Promešajte da se začini sjedine. Dodajte pileće komade i pržite ih dok ne dobiju zlatno smeđu boju, a onda dodajte kokosovo mleko. Voila!



KURKUMA
Kurkuma je začin koji se vekovima koristi u ajurvedskoj medicini. Glavna aktivna komponenta kurkume je kurkumin, koji ima snažna antiinflamatorna i antioksidantna svojstva. Kurkuma se često koristi za održavanje i poboljšanje zdravlja zglobova, jačanje imunog sistema i čuvanje zdravog srca.



ĐUMBIR
Đumbir je korenasta biljka poznata koja se korist za ublažavanje mučnine i probavnih smetnji. Takođe, ima protivpalna svojstva i može da se koristi za ublažavanje bolova u zglobovima.
M.F.

Najnoviji broj

9. maj 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa