Инфо

8. јун 2023.8. јун 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Другог дана 36. Међународног конгреса Процесинг 23

Одржан округли сто на тему „Декарбонизација индустрије у Србији“

Зелена агенда, декарбонизација индустрије, отпад као сировина, управљање опасним отпадом, циркуларна економија, биле су теме скуп
Другог дана 36. Међународног конгреса о процесној индустрији Процесинг 23, у петак у Центру за стручно усавршавање Шабац одржан је округли сто на тему „Декарбонизација индустрије у Србији“. Организатори су Друштво за процесну технику, /СМЕИТС- Савез машинских и електротехничких инжењера Србије/, у суорганизацији са Машинским факултетом Универзитета у Београду и СЕТ Требиње и под покровитељством Elixir Group.

Зелена агенда
На шта су се земље Западног Балкана обавезале потписивањем Софијске декларације о Зеленој агенди, на који начин се може извршити декарбонизација индустрије, отпад као сировина, управљање опасним отпадом са посебним нагласком на термички третман и изградњу енергане на отпад у Србији, циркуларна економија, значај израчунавања угљеничног отиска, мапа пута декарбонизације у индустрији на примеру компаније Elixir Group, биле су теме скупа.

Модератор, експерт, консултант, главни инжењер технологије, др Христина Стевановић Чарапина, истакла је да округли сто треба да осветли примере добре праксе.

-Као земља имамо јако пуно обавеза према Зеленој агенди за Западни Балкан. У том контексту, овај округли сто треба пре свега да осветли које су наше обавезе, али и оно што ми имамо и какви су наши примери доброг искуства које можемо да покажемо већ сада на релативном почетку примене Зелене агенде. Добро је што се налазимо у округу Шапца, у оквиру Elixir-а, зато што је то еклантантан пример како треба у реалном стању да изгледа примена декарбонизације, циркуларне економије, поступање са отпадом, примена алтернативних извора енергије. Уверили смо се током посете компанији да је Elixir пример добре праксе. Покушаћемо да отворимо пројекте које су они радили, а у контексту зеленог договора за заштиту животне средине- објаснила је Стевановић Чарапина.

Фото: Глас Подриња


Конструктивни разговори
Riccardo Quaggiato, експерт за индустријско загађење, оценио је да су се током два дана водили квалитетни разговори.

-Утисак је да је компанија Elixir много напредовала у последње време, радила је много на путу ка декарбонизацији, примени принципа циркуларне економије и спречавању загађења. Модерне технологије су сада у функцији и још имају и план за даљи развој, што је веома занимљиво. Треба напоменути да није баш добар период за индустрију, јер економска и финансијска криза утичу на све. Квалитет говорника и теме су стварно на високом нивоу, занимљиви разговори, који могу да донесу конструктивна решења- подвукао је Quaggiato.

У округлом столу су учествовале и: Сандра Лазић, начелница одељења у Министарству заштите животне средине, Снежана Лекић, експерт у области животне средине и Јадранка Радосављевић, технолог пројектант.

Претходно, учесници конгреса посетили су компанију, где су обишли фабрику, као и изложбу посвећену 85. годишњици од оснивања Хемијске индустрије Зорка Шабац и погледали презентацију пословања Elixir Зорке данас.
Д.Д.

Најновији број

23. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa