Инфо

22. јун 2023.22. јун 2023.
Титула под отвореним небом за ВК Шабац (2009)

Титула под отвореним небом за ВК Шабац (2009)

ВАТЕРПОЛО: ПРВЕНСТВО СРБИЈЕ ДО 13 ГОДИНА

Триплета генерације 2009

Генерација ВК Шабац 2009. годиште и млађи објединила титуле националног, регионалног првака и титулу ТОМО купа, незваничне Лиге шампиона. Јединствени амбијент отвореног базена и звезданог неба у спектакуларном финалу
Први пут су у Шапцу игране званичне ватерполо утакмице на отвореном пливалишту, пет мечева је одиграно под ведрим недељним небом, а онда велико финале у јединственом амбијенту базена под рефлекторима, звезданог неба, пријатног времена и бодрења обе екипе са трбина. У финалу су за шампиона Србије узраста 2009. годиште и млађи играли великани Шабац и Партизан, дуел који је већ постао једна од српских ватерполо класика, идеалан за поменуте околности.

Надиграни великани
На путу до освајања три пехара генерација 2009. је само током пролећа и лета текуће године савладала, између осталих, великане овог спорта: Јадран (Х. Нови), Будву, Салерно (Италија), Барселонету (Шпанија), Медвешчак (Загреб), Партизан... у четири такмичења и 25 утакмица поражени су само два пута, у финалу Купа и на полуфиналном турниру Првенства Србије.


Финале сјајно, неизвесно, оба тима су имали своје моментуме, периоде успона, пада, вођства, заостатке. По један гол су постигле обе екипе у последњим тренуцима четвртина, са велике удаљености. Ништа није недостајало спектаклу, а одлука на петерце не мора бити најправеднија, но у недељу је била, јер су нијансе раздвајале ривале. У регуларном току 7:7, петерцима 4:3 Шабац је освојио злато. Палежевић је зауставио два ударца и донео титулу.

Три шампионска пехара генерације (фото: Н. М.)


На финалном турниру и Шабац и Партизан су остварили до финала три победе. Шапчани су победили: Новобеоградске вукове 14:6, Бечеј 14:7 и Валис 14:8. Бронза је припала Бечеју, док је Војводина заузела четврто место.

Испит за 2011.
Генерација 2011. ће предстојећег викенда у базен на полуфиналним турнирима Првнества Србије. Браниоци титуле шампиона Првенства и Купа Србије и вицешампиони Региона наступају као Шабац 1 у Нишу, где ће играти још: Наис, Валис и Партизан 2, док ће Шабац 2 играти у Београду против: Партизана, Новог Београда и Тента. По две најбоље екипе из четири групе ће се спласирати на завршни турнир.


Генерација 2009. је тако објединила титуле шампиона Србије, Региона (бивша Југославија) и Томо купа (међународног турнир који је и незванична Лига шампиона за овај узраст). Остварили су триплету у 2023. години устоличивши се на пиједестал једне од најуспешнијих у клупској историји. Уз поменуте успехе, они су и вицешампиони Купа Србије. Екипу су водили Мирослав Петровић и Душан Михаиловић, а наступили су: Палежевић, Лазић, Васић, Павловић, Дошеновић, Топузовић, Бурсаћ, Кућански, Вулетић, Павловић, Церовић, Саватић, Малетић, Јаковљевић, Гајић.
Д. Б.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa