Инфо

29. јун 2023.29. јун 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

ОДРЖАНА АКЦИЈА ПРИКУПЉАЊА МАТИЧНИХ ЋЕЛИЈА

Шабац за малу Милицу

Акција добровољног давања матичних ћелија како би се пронашао подударан донор за деветомесечну Милицу Анђелковић из Београда која болује од акутне леукемија, одржана је у среду у Културном цетру. Акције је трајала од 9.00 до 15.00 часова, а већ у првих сат времена одазвало јој се десетак суграђана.

-Сама чињеница да је некоме потребна помоћ у мени јавља порив да се одазовем. Видела сам јутрос да су матичне ћелије потребне беби Милици, а и сама имам једну Милицу. Одмах сам дошла и дала епрувету крви. Наше мало некоме значи много. Када бих знала да ће баш моја бочица крви помоћи неком детету давала бих је сваки дан, каже Маријана Арсеновић.

Прве акције давања матичних ћелија у Шапцу пре три године у организацији Удружења Леука које окупља оболеле од леукемије и њихове породице. Шабац је први град у ком је ова кампања почела. Координатор акција у нашем граду је Весна Томић, која је и сама победила ову болест и највоље зна колико је тешко доћи до излечења. Током ове три године дошли су до броја од око 2.000 потенцијалних донора са територије нашег града.

Данашњој акцији присуствовао је и Предраг Слијепчевић, човек који је леукемију победио чак четири пута. Према његовим речима, тренутна база потенцијалних донора у Србији је око 18.000, а циљ је да се дође до 100.000.

-Када бисмо стигли до тог броја имали бисмо вероватноћу од 96 одсто да ћемо за оболеле у Србији имати даваоце у нашој бази. Некада подударан донор не може да се нађе нигде у свету, али буде негде у близини. Малој Милици је дијагностификована леукемија када је имала пет месеци. Лечење је одмах почело, али је неопходна трансплантација и тражимо даваоце матичних ћелија по целој Србији. То је једини начин да Милица оздрави. Јако је важно да имамо што више давалаца у Србији, због тога што се повећава шанса за успех трансплантације. Имамо 40 до 50 особа годишње којима је потребна трансплантација. Нешто од њих су деца, а нешто одрасли, али и ти одрасли имају своју децу. Што више људи се укључи већа је шанса да пронађемо подударног даваоца. Давање матичних ћелија је безболно, слично је давању крви и боли само убод, каже Предраг Слијепчевић.

Истовремено је одржана и акција добровољног давања крви у организацији Црвеног крста, која се сваке среде организује у Културном центру.
М.М.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa