Инфо

29. јун 2023.29. јун 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Састанак са градоначелником Пајићем у Градској кући

Министар Мартиновић посетио Шабац и обишао поплављена подручја

„Држава Србија ће заједно са локалном самоуправом у свих 56 општина и градова у којима је проглашено стање елементарне непогоде да помогне грађанима којима су угрожене, оштећене или у потпуности уништене приватне куће, као и онима којма су уништени усеви. Санираћемо и штету насталу на путној инфраструктури“, рекао је Мартиновић
Министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић посетио је у понедељак Шабац и са градоначелником Шапца др Александром Пајићем и начелником Мачванског управног округа Жељком Марјановићем обишао подручја поплављена након обилних падавина током маја и јуна- Горњу Врањску, Грушић и Румску. Обиласку је претходио састанак у Градској кући.

Прве процене- штета око 800 милиона динара
-Држава Србија ће заједно са локалном самоуправом у свих 56 општина и градова у којима је проглашено стање елементарне непогоде да помогне грађанима којима су угрожене, оштећене или у потпуности уништене приватне куће, као и онима којма су уништени усеви. Такође ћемо санирати штету насталу на путној инфраструктури и другим инфраструктурним објектима, без обзира на то да ли је њихов власник јединица локалне самоуправе, односно држава. Прве процене говоре да је штета у Шапцу око 800 милиона динара. Влада је на последњој седници донела уредбу о програму државне помоћи грађанима за обнову кућа у приватној својини. По сличној процедури ћемо помоћи и грађанима који се баве пољопривредом којима су усеви оштећени или потпуно уништени. Нећемо ниједну породицу препустити судбини- рекао је Мартиновић.

Фото: "Глас Подриња"


Он је додао да је Град Шабац позитиван пример, као и општина Врњачка бања у којој је био прошле недеље.

-Људи су одмах и док су падале кише започели санирање највећих штета како би се грађанима што пре помогло. Шабац је омогућио да се 26 лица евакуише и они су смештени у посебну установу. То су грађани ромске националности који живе у ромском насељу. Обишао сам заједно са градоначелником те куће и оне су у јако лошем стању. Град Шабац је од првог дана предузео све да се стави на располагање људима који су највише били погођени овим поплавама. Да није било ургентне интервенције града, на појединим местима штета би била много већа, а можда би чак било и људских жртава. Проблем су направиле мале речице, пре свега Думача и Добрава. У наредном периоду мораћемо да грађанима објаснимо колико је важно да осигурају своју имовину, јер се клима мења и елементарне непогоде су могуће у сваком периоду године- нагласио је министар.

Фото: "Глас Подриња"


У овим најтежим условима, када имамо елементарне непогоде, држава је ту за своје суграђане.
Држава ће помоћи и град је већ почео са инфраструктурним радовима


Две комисије на терену
Он је навео да је „Град је упознат са процедуром коју треба да спроведе у вези са евидентирањем и пријавом штете Влади. Чим се те процедуре заврше, Влада ће сходно донетим прописима помоћи грађанима“. Након тога ће се у сарадњи са локалном самопуправом приступити радовима на санацији путева, мостова, железница, свих оних објеката инфраструктуре који су или оштећени или потпуно уништени.

Фото: "Глас Подриња"


Градоначелник је оценио да је значајно што град сарађује са државом и што су партнерски наступили у свим пројектима у претходне две и по године.

-У овим најтежим условима, када имамо елементарне непогоде, држава је ту за своје суграђане. Држава ће помоћи и град је већ почео са инфраструктурним радовима. Немамо времена, радови морају да теку. Сад је сезона, људи имају потребу да прелазе у своје атаре, обрађују своју земљу. Ми смо већ радили на санацији многих клизишта, мостова које смо поправили, прелаза преко река, санацији кућа, домаћинстава, да би људи могли што пре да се врате у своја домаћинства. Сад имамо јасне инструкције и наше две комисије са подтимовима обилазе свако домаћинство, да видимо штету на кућама, имовини грађана, а после тога и каква је штета на пољопривредним усевима и који инфраструктурни радови предстоје у наредном периоду. Груба процена је да је реч о око 800 милиона динара штете, заједно са каналском мрежом првог, другог и трећег реда. Уложили смо у довођење каналске мреже у добро стање и самим тим нисмо имали много веће штете- подвукао је Пајић.
Д.Д.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa