Инфо

29. јун 2023.29. јун 2023.
Фото: Приватна архива

Фото: Приватна архива

Седамдесет година матуре ученика Државне трговачке академије Шабац

Матуранти треће генарације ДТА прославили су 10.06.2023. године 70 година матуре у Шапцу.

У свечаној сали Економско трговинске школе (коју нам је обезбедила веома љубазна директорка школе).
Прозивку матураната обавио је члан Организационог одбора Борисав Гајић са констатацијом да се одазвао веома мали број матураната правдајући се због старости и болести.

У кратком излагању Гајић је подсетио да се 1949. године у ову школу уписало у први разред 161 ученик, а 1953. године матурирало 64 ученика или 40 одсто, што се може закључити да је у то време био строг критеријум оцењивања, а што потврђује и наш професор Јаков П. Станић, који је дошао у нашу школу из Крагујевца где је тамо био професор такође у ДТА. Он је у Монографији Економске средње школе Шабац изјавио: “Критеријум оцењивања у шабачкој школи био изузтно строг, чак забрињавајући”. Већина матураната је стекло више и високо образовање, а имали смо и једног доктора економских наука, који је на жалост преминуо пре две године.

Државна трговачка академија основана је 1947. године где се настава одвијала по трогодишњем програму што је закачило и нашу трећу генерацију, али само до 1951. године закључно, када Уредбом Владе Србије мења назив у Економско средњу школу и школовање се продужава за још једну годину, те смо ми прва генерација по четворогодишњем програму.

Ово је било десето окупљање јер смо ми почели касно са прославама.

Први пут смо се окупили 1973. године, и тако надаље сваке пете године. Следећу прославу матуре настављамо 10.06.2024. године, па ко буде жив нека памти и нека се сећа преминулих како ученика тако и професора.

У свечаној сали ЕТШ евоцирали смо успомене из ђачких дана, сећали се 22 професора и три директора који данас нису међу живима.

Гајић је подсетио да су наставу похађали у згради Основне школе “Вук Караџић”, у згради Старе гимназије где је сада Народни музеј.

Имали смо ђачке униформе: дечаци качкете, а девојчице беретке и ђачке кецеље, а на капама ознака школе са три месингана слова ДТА а касније ЕСШ. Наша школа је у то време имала интернатски смештај, прве године Јеврејске богомоље – синагоге, па у баракама у улици Масарикова 42 и у садашњој згради

Економско трговинске школе заједно са ученицима Учитељске школе.
Заједнички ручак обављен је у једном ресторану у Шапцу.
Борисав Гајић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa