Инфо

29. јун 2023.29. јун 2023.
Фото: Глас Подриња

Фото: Глас Подриња

Предавање о савременој породици „Бауци око нас“ у Библиотеци шабачкој

Изазови који вребају децу и родитеље у новом времену

Аутори трибине, Влајко Пановић, специјалиста медицинске психологије, који је радио у Војномедицинској академији у Београду и Биљана Дробњак, мастер педагог, анализирали су податке из истраживања у јуну ове године
„Бауци око нас“, предавање о савременој породици и изазовима одгајања деце у времену када су изложена бројним искушењима на интернету, злоупотребама, зависности и прекомерности, одржано је у понедељак у Дворани „Винавер“ у Анексу Библиотеке шабачке. Аутори трибине, Влајко Пановић, специјалиста медицинске психологије, који је радио у Војномедицинској академији у Београду и Биљана Дробњак, мастер педагог, анализирали су податке из истраживања реализованог у јуну ове године у основним, средњим и високим школама и факултетима у Србији и бившим југословенским републикама.

Различите реалности
Како је истакао Пановић, тему је изнедрило само време. Промењене су околности у којима живимо. Концепт родитељског одрастања је „скоро непримењив у односу на концепте савремене реалности, посебно ако имамо на уму одсутност и недовољно присуство родитеља у дечјем искуству“.

-Наметнуто је много тога што људски мозак не може баш на прави начин да перципира и да се понаша у складу са тим. Убрзали су се догађаји, информације. Родитељи су збуњени, уплашени, несигурни, а деца су се нашла у чуду, јер је за њих то једна нова реалност која је у потпуној супротности са реалношћу коју им нуде родитељи. Формира се психичка зависност од различитих интернет технологија, друштвених мрежа, видео игара, па и цртаних филмова и свега што на неки начин улази у дечје главице. Наша прича није конципирана да буде само критика. Напротив. Пре свега се усмеравамо на то како да помогнемо људима да препознају све те замке које су присутне и како на прави начин одреаговати. Родитељи не треба да се боре против интернета. Једна од најчешћих грешака је да забрањују његову употребу. Пре тога постоји могућност да децу уведемо у праву животну реалност која ће њима омогућити да изнедре из себе оно најбоље, да препознају те праве вредности и да науче да се у животу радују. То значи да децу науче да развију радне навике, одговорно понашање- истакао је Пановић.

Фото: Глас Подриња


Проблем насиља и зависност од клађења
Говорећи о истраживању, Дробњак је напоменула да је у њему учествовало 1.210 ученика и младих, 791 женског и 419 мушког пола из Србије, Црне Горе, Македоније, Словеније и Босне и Херцеговине. Најмлађи испитаник има 11, најстарији 28 година. Млади живе углавном у мањим местима, а из Шапца је 334 испитаника. Од укупног узорка, 77 процената живи са оцем и мајком, а у Словенији је тај проценат већи. На питање који су проблеми младих данас, истичу насиље, пре свега психичко и сајбер, 12 посто не зна одговор, наркотике, пороке (6 посто), неразумевање, осуде родитеља, неприхватање, критике, дискриминацију, мржњу, анксиозност, стрес, депресију, неразумевање професора (по два процента).

-Као вредности које млада особа треба да поседује 20 процената наводи знање, 30 процената особине личности (искреност, моралност, самопоуздање, емпатија), породица (12 процената), материјална добра (новац, аутомобили) 38 посто. Видео игрице игра око 50 посто младих- 11 посто квизове, а 89 посто игрице које подразумевају неки ниво насиља. Код нас 78 посто младих не зна шта су секте, а у Словенији 12 посто. Јако велики проценат, 65 посто младих, зна људе у свом окружењу који се кладе. Највећи добитак у кладионици им је 65.000 динара за седам дана, испитаник од 12 година добио је 6.000, а од 11 година 3.500 динара. То су подаци за наш град и околину. Шест посто се изјаснило да практикује клађење, најмлађи има 11 година, клади се преко интернета- поделила је Дробњак резултате истраживања.

Говорници су скренули пажњу на начине на које се може утицати на децу и како код њих створити радне навике, поставити границе и припремити их за реалан свет.
Д.Д.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa