Инфо

13. јул 2023.13. јул 2023.
Фото: Pixabay

Фото: Pixabay

ЈЕСТИВО ЛЕКОВИТО БИЉЕ: ЛАВАНДА

Здравље у тањиру (2)

Верујемо да су свима добро позната лековита својства лаванде, за коју кажу да је „биљка за све”. Примењује се у медицини, козметици, исхрани, декорацији, баштованству, али се, што је мање познато, може употребити и у кухињи.

ЛИМУНАДА ОД ЛАВАНДЕ
У прокључалу воду ставите мало осушеног цвета лаванде и евентуално кап уља лаванде, исцеђен лимун, поклопите и сачекајте да се охлади. Уколико желите можете ову занимљиву лимунаду додатно расхладити у фрижидеру. Пријатно!


КОЛАЧ ОД ЛИМУНА И ЛАВАНДЕ

Састојци: 10 кашика млека, 1 кашика осушених цветова лаванде. 1 и по шоља шећера, 1/2 шоље отопљеног путера, 5 јаја, 3/4 шоље сока од лимуна, изрендана кора једног лимуна, 2 шоље брашна, 1 кашичица прашка за пециво, 1 шоља шећера у праху.

Припрема:
Загрејати рерну на 165 степени Целзијуса. Добро подмазати плех или га обложити папиром за печење. Сипати пет кашика млека у шерпицу, подгрејати, скинути са ватре, додати лаванду и оставити десет до петнаест минута да се цветови натопе.

Умутити миксером шећер и путер, све док маса не постане кремаста. Додавати једно по једно јаје и добро умутити. Сипати млеко са лавандом, умутити и додати 1/2 шоље лимуновог сока и изрендану лимунову кору.

У ову смесу полако додати брашно и прашак за пециво и добро умутити.

Сипати тесто у плех и пећи педесетак минута. Готово је када се чачкалица, забодена у средину колача, извуче сува.

Извадити из рерне и пустити да се охлади пет минута, потом извадити колач из рерне и оставити да се потпуно охлади.

Умутити преосталих пет кашика млека, 1/4 шоље сока од лимуна и шећер у праху. Ову смесу прелити преко охлађеног колача и премазати. Оставити да одстоји око тридесет минута, да би се прелив стегао.

ТОРТА СА ЛАВАНДОМ И ЛИМУНОМ
Састојци: мало путера за подмазивање плеха, 300 гр кристал шећера, 1 кафена кашика сушене лаванде, 125 г белог брашна, ½ кафене кашике прашка за пециво, ½ кафене кашике соде бикарбоне, ¼ кафене кашике соли, 2 јајета, 250 г грчког јогурта, 125 мл маслиновог уља, нарендана кора 1 лимуна и 1 супена кашика сока од лимуна, шећер у праху за посипање, гранчице свеже лаванде за сервирање.

Фото: Pixabay


Припрема:
Загрејте рерну на 180 степени. Подмажите плех и ставите на дно папир за печење. Ставите шећер и лаванду у блендер и блендирајте док се лаванда не разбије. Просејте брашно, прашак за пециво, соду бикарбону и со заједно у чинију. Потом додајте лаванду и шећер.

У посебној посуди умутите јаја са јогуртом и уљем. Направите удубљење у средини сувих састојака и постепено додајте течне састојке. Додајте кору од лимуна и сок. Преспите у припремљен плех, или калуп.

Пеците око педесетак минута, односно, док се торта не подигне уз странице плеха. Извадите је наопако, одлепите папир и ставите на жицу да се хлади. Поспите шећером у праху пре служења и украсите гранчицама свеже лаванде.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa