Инфо

20. јул 2023.20. јул 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ПЕТРОВДАНСКИ ДАНИ, МАСКЕНБАЛ, ФУДБАЛ, ФОЛКЛОР...

Владимирачка Гудијада, гастрономска променада 2023

Гастрономски бренд Општине Владимирци већ препознатљива Гудијада и 2023. године била је променада мириса и укуса, трубача, коло се вило и добро гостило у дану који се са нестрпљењем чекао. Преко 120 екипа се надмудривало у умешности печења прасади, котлића и свакојаких гурманлука. Трубачки оркестар Тамнава бенд је давао ритам а испомоћ је стизала са свих страна, јело се и пило али и добар дух расипао улицама центра варошице. Ни несносна жега није омела заљубљенике у дружење и одмор од сезонских послова.

Фото: "Глас Подриња"


Фото: "Глас Подриња"


А гости пристизали са свих страна, од оних из окружења али из Београда, Новог Сада, до оних који се одмарају од рада у туђини, за збирни утисак на сваком кораку, једни су Владимирци. У прилог томе иде и изложба народне радиности у дану дружења али и симултанка у шаху у сеновитом хладу испред времешне зграде Конака. На 11 табли веле мајстор Данило Милановић се огледао са зналцима игре на 64 поља а реми су изборили Славољуб Савић и Ненад Гачић.

Фото: "Глас Подриња"


Фото: "Глас Подриња"


Фото: "Глас Подриња"


Фото: "Глас Подриња"


Спортско поподне и музичко вече обележили су трећи дан Петровдана. Ветерани Црвене звезде и домаћег Јединства су испунили трибине и уз праву пријатељску утакмицу постигли чак девет голова. Победило је Јединство са 5:4 (полувреме 3:3) а голове за домаће постигли су Бркић два, Ранковић и Макевић, док је гол одлуке дао Цветин Петровић, док су међу старим мајсторима које су предводили Карас и Боровница у црвено- белим дресовима голове дали Николић, Бурсаћ, Стојановић и Бабић.

Фото: "Глас Подриња"


Вредно је истаћи и да су на турниру у малом фудбалу најбољи били фудбалери из Кујавице, друге су биле Лојанице а треће Прово. Све је зачинио Амадеус бенд у етно – парку, мерак за све који воле музику и добар провод.


Киптело је добро расположење попут котлића и преплануле прасади, како неко у шали рече на врелом сунцу. А све уз обиље гурманлука и поздрав уз обећање видимо се следећег лета на петровданским данима чија је круна и ове године била гастрономска променада, владимирачка Гудијада. Сад већ нешто што великим словима исписује име Владимираца међу манифестацијама од укуса, плод посвећености Локалне самоуправе и Туристичке организације општине.

Фото: "Глас Подриња"


Презадовољан је празничним данима први човек општине Горан Зарић уз осмех сумирајући све од амбијента у етно-парку до бренда Гудијаде. Пожелео је да се уз трајање допуњује и оним чиме се Владимирци диче гостопримством и да као кутак мира и лепоте, оденут игром и песмом те гурманлуцима прочује до неслућених даљина. Петровдански дани на понос општине а Гудијада да руши границе сличних манифестација, пожелео је Зарић.


Фото: "Глас Подриња"


Наступи КУД „Ћирило и Методије“ из Бусија и „Извор“ из Старих Бановаца у лепези наступа домаћина обележили су дан песме и игре уочи Гудијаде у дому свих манифестација на отвореном, у етно- парку. Гости су отпочели вез чувања традиције уз фолклор библиотеке Диша Атић а шармом су све одушевили предшколци „Сунцокрета“ те основци школа „Жика Поповић“ и „Јован Цвијић“ а све зачинио виртуоз на хармоници Урош Ковачевић. Умеће су показали и КУД „Бељинац“ из Скеле и средња Посавотамнавска школа са Домом ученика и гости у више нумера да би уз бројне мештане и госте али и челнике Општине Владимирци са Гораном Зарићем пожелели да се сретну и наредне године. Дан ће се памтити и по изложби народне радиности где је свако пронашао кутак за себе од ћилима и ручних радова до икона и других рукотворина са простора Општине Владимирци.


Фото: "Глас Подриња"


Маскенбал, празнични букет маштовитости испунио је простор етно – парка најмлађима. Маскенбал из снова окупио је и родитеље и родбину на журци без граница. Игра са балонима од сапунице била је само увод у дефиле око 70 клинцеза и клинаца и донела је све што је мамило осмехе и аплаузе. Аниматори од кловна Џерија до џина на штулама био је претходница дефилеа костима уз аплаузе одушевљења. Жири у саставу начелница општинске управе Славица Мирковић и директор Дома здравља доктор Бранко Исаиловић уз помоћ екипе библиотеке Диша Атић и ПУ „Сунцокрети“ чије су и васпитачице биле у костимима по избору, имао је тежак посао одредити најбоље. Присутнима се највише допао костим сунђер Боба и Патрика а највише је било вештица. Најоригиналнији и својеврсни победник је био малени гусар, најмлађа девојчица пчелица а дечак Гарави сокак. Ручно израђена маска гусар, еколошка орао, најсмешнија јеж а ручно израђена млада. Капа доле за маштовитост која је донела пригодне награде а сви учесници одреда су завредели захвалице. Празник маште достојан петровданских дана а да се лепота да и надградити побринуо се исте вечери на базенима Владимирци Фама бенд за оне којима је журка на отвореном празник за себе.



Туристичка организација је наградила по три најбоље екипе у печењу прасади и у справљању котлића. Међу мајсторима печења прасади прва је била екипа Последњи оброк из Владимираца, друга је била екипа Општине Богатић а трећи Мачкови. Котлић су најбоље спремили чланови екипе Митровић из Комирића, друга је била екипа Ловчевић а трећа Рођаци Ба Бјељина.
С.К.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa