Инфо

3. август 2023.3. авг 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

ИВАН СПАЈИЋ, НАЧЕЛНИК ОДЕЉЕЊА ЗА ВАНРЕДНЕ СИТУАЦИЈЕ ШАБАЦ

Будите одговорни, цена непажње је висока

Највише штете као последице елементарне непогоде имали смо у Шапцу, а ватрогасци спасиоци, припадници ватрогасно спасилачке чете Шабац у том периоду, односно 19. и 20. јула интервенисали су на откањању тих последица 23 пута. Министарство унутрашњих послова Републике Србије редовно упозорава на опасност од јаких ветрова, јаких и обилних падавина, удара грома и могућег града и апелује на грађане да се придржавају мера како на отвореном, тако и у затвореном простору
Сезона грмљавина и удара громова увелико траје. Недавно смо били сведоци олујног невремена које је у региону однело и више живота, поред огромне материјалне штете коју је изазвало.

Одељење за ванредне ситуације Шабац имало је доста посла. Ватрогасци спасиоци давали су све од себе да помогну.

-У протеклом периоду на територији Мачванског управног округа имали смо појаву олујног невремена и то 19. јула, забележену са највећим ефектима и последицама првенствено у граду Шапцу, граду Лозница, односно општинама Богатић и Владимирци. Највише штете као последице елементарне непогоде имали смо у Шапцу, а ватрогасци спасиоци, припадници ватрогасно спасилачке чете Шабац у том периоду, односно 19. и 20. јула интервенисали су на отклањању тих последица 23 пута. Ангажовани су на гашењу пожара изазваних ударом грома, на техничким интервенцијама, односно уклањању кровних конструкција, лимова и сечењу и уклањању дрвећа са путне инфраструктуре. Ватрогаци спасиоци су интервенисали и на пријаве пожара изазване варничењем електричних водова, каблова као и пожарима на стубним трафоима у граду Шапцу, наравно у првом налету и док се у интервенцију нису укључивали радници Електродистибуције на отклањању кварова и санацији штете, наводи начелник Одељења за ванредне ситуације Шабац Иван Спајић.

Иван Спајић, Фото: Приватна архива


Да би се избегле теже последице по животе људи надлежни редовно апелују и упозоравају на долазеће временске непогоде. Ипак, доста људи се не склони на време и на поштује препоруке. Данас постоје бројни сајтови и апликације које готово у минут прецизно прогнозирају време. Довољно је пратити их и наћи безбедно место пре почетка невремена, уместо тражења заклона када непогода већ почне. Фиксне бежичне телефоне, телевизоре, компјутере, пуњаче, током грмљавина треба искључити из струје. Не би требало стајати поред прозора, због могућих повреда, ако прозор пукне. Такође, грађани не треба да излазе напоље и фотографишу и снимају невреме и муње.

Министарство унутрашњих послова издало је препоруке за понашање у већини ситуација у којима грађани могу да се нађу.

Опрез приликом одласка на одмор
Иван Спајић подсећа грађане и шта све може изазвати пожар у кући или стану и када нема временских непогода. Поједине електричне уређаје увек треба искључити уколико се одлази од куће, поготову на дуже време, што је случај у време годишњих одмора.
-Апелујем на грађане, посебно у време коришћења годишњих одмора, да приликом напуштања стана и других просторија у којима бораве искључе све електро уређаје, посебно пуњаче лаптопова, електронских цигарета, мобилних телефона, климу и освеживаче ваздуха. Будите одговорни, не дозволите да непажња уништи ваш или туђи живот. У претходном периоду смо забележили и интервенције ватрогасаца спасилаца на објектима и у објектима, где је до пожара долазило управо због преоптерећене електро мреже, односно неисправности електричних уређаја. Недавно смо у граду Шапцу интервенисали на две локације на дојаву да гори спољна јединица клима уређаја. Наравно све је брзо угашено и брзом интервенцијом вартогасаца решено без веће материјалне штете, али је могло и другачије бити. Такође забележили смо и пожаре и задимљавање просторија услед квара на електричним уређајима, где смо брзом интервенцијом и присебном и професионалном реакцијом једног припадника варогасно спасилачке чете Шабац успели да спасемо један млад живот. Ватрогасац спасилац је реанимирао младића који се налазио у задимљеној просторији и пружио му прву помоћ до доласка екипе прве медицинске помоћи.



-На основу упозорења Републичког хидрометеоролошког завода Србије да се на подручју Републике Србије очекују јаке временске непогоде, Министарство унутрашњих послова Републике Србије редовно упозорава на опасност од јаких ветрова, јаких и обилних падавина, удара грома и могућег града и апелује на грађане да се придржавају мера како на отвореном, тако и у затвореном простору. Уколико су грађани у затвореном простору, потребно је обезбедити све објекте који могу да одлете услед јаког ветра или обилне кише и изазову материјалну штету или повреде грађане. Такође, потребно је обезбедити и прозоре и спољна врата и затворити сва унутрашња врата, као и избегавати контакт са кухињским и купатилским славинама, радијаторима и другим металним предметима, будући да су добри проводници, наводи Иван Спајић.

Напољу је важно избегавати високе објекте, високо дрвеће, али и воду. Унутрашњост аутомобила је доста сигурно место, ако се испоштују одређена правила.



-Уколико се грађани током невремена нађу на отвореном, потребно је склонити се од било каквих високих структура (јарбола, стубова, торњева) и имају у виду да је сигурно растојање од тих структура једнако њиховој висини. Такође, важно је избегавати високе конструкције, високо дрвеће, ограде, телефонске каблове и електричне водове. Потребно је пронаћи заклон у згради или у аутомобилу, а ако то није могуће, сести на земљу и избегавати стајање у близини зграда или аутомобила у које се не може ући као у заклон. Уколико се грађани нађу у шуми, заштититу треба да потраже испод грана ниског дрвећа, а никако испод високог дрвећа на отвореном простору. Потребно је ући у шуму и избегавати границу између шуме и отвореног простора, отворена поља, врхове брда и планина, обале, јаркове или друга влажна места. Не треба прелазити преко воде, ни пливати. Уколико се нађу у аутомобилу за време јаке олује, зауставити аутомобил поред пута даље од електроводова и дрвећа које може пасти на аутомобил, остати у аутомобилу и упалити позициона светла док не прође олуја, затворити прозоре и не додиривати металне предмете у аутомобилу и избегавати поплављене путеве, наводи Спајић.

Три пожара од удара грома у домаћинствима
Током временских непогода у претходном периоду, громови су изазвали три пожара на територији коју покрива Одељење за ванредне ситуације Шабац. Срећом, није било људских жртава, али је материјална штета велика. Два пожара су се догодила 22. јула, један у Скупљену, други у Грушићу. Пожар у Скупљену избио је када је гром ударио у кров напуштене куће, док је у Грушићу гром запалио сењак, о чему смо писали у претходном броју „Гласа Подриња“. Ватрогасцима спасиоцима у Грушићу помогли су припадници Добровољног ватрогасног друштва „Грушић“ које је прво и стигло на место догађаја, а интервенција је трајала око 12 часова.
Слична ситуација догодила се и у недељу у Матијевцу када је удар грома запалио сењак. Причињена је већа материјална штета, али је адекватном интервенцијом ватрогасаца спречено ширење пожара на друге објекте.


Не препоручује се држање кишобрана нити других металних проводних предмета у рукама, на пример штапова за голф, штапова за пецање и слично. Такође треба избегавати близину металних објеката, бицикала, опреме за камповање и слично.

-Апеловао бих такође испред Министарства унутрашњих послова, Сектора за ванредне ситуације, Одељења за ванредне ситуације у Шапцу, на све грађане, да у сезони високих температура и повећаном броју интервенција на пожарима на отвореном простору да буду савесни и одговорни и да не спаљују суву траву, ниско растиње и остатке стрних усева на отвореном простору, јер на тај начин могу угрозити своју и безбедност људи око њих, а ширењем пожара може се причинити велика материјална штета на околним објектима. Подсећам да је Законом о заштити од пожара забрањен спаљивање остатака стрних усева, спаљивање смећа на отвореном простору и спаљивање биљних остатака. Овим Законом забрањено је и ложење отворене ватре у шуми и на удаљености 200 метара од руба шуме, изузев на одређеним видно обележеним местима. Казне за физичка лица која прекрше одредбе овог Закона крећу се од 10.000 до 50.000 динара, док казне за спаљивање остатака стрних усева, биљних остатака и смећа за физичка лица износе 10.000 динара, а за правна од 300.000 до 1.000.000 динара, истиче Спајић.
М.М.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa