Инфо

3. август 2023.3. авг 2023.
фото: ТОШ зв. FB страница

фото: ТОШ зв. FB страница

53. међународни пливачки маратон Јарак – Шабац „Трка мира“

У част, сећање и за повратак старој слави

Наставак традиције дуже од пола века. Поново појединачни ниво надметања. Укључивање Савеза за пливање на отвореним водама Србије. Четири пролазна циља. Спортско-забавни програм на Старом граду. Програм и за децу. Музика на две локације. Директан пренос целе трке на видео биму
Традиционални међународни пливачки маратон Јарак – Шабац „Трка мира“ доживеће у недељу, 6. августа, своје 53. издање. Од ове године поново ће бити организован на појединачном нивоу, након периода у коме је пливан штафетно, а у организацију се, уз Туристичку организацију и покровитеља Град Шабац, активно укључио и Савез за пливање на отвореним водама Србије, те маратонска трка обухвата и пролазне циљеве. Сви пливачи стартују у Јарку, од 11 часова. Први циљ је на 3 км, други на 5 км, потом на 10 км што је већ дистанца са статусом маратона, док дистанце од 15 км где је такође постављени пролазни циљ и коначно одредиште у Шапцу имају статус ултра маратона.

Уз домаће пливаче, у Јарку ће стартовати и пливачи из три државе: Кине, Мађарске и Северне Македоније, што даје међународни епитет Манифестацији.

-Пријављено је око 60 такмичара, од којих су три пливача из иностранства. Дужина стазе је 18.505 метара. Пролазни циљеви су важни, јер сваки представља трку која се бодује по правилима Савеза. Најважније је да временски услови буду задовољавајући и да све протекне у најбољем реду – истакао је шеф пливачког надметања Микица Вељовић и додао да је прикупљено нешто мање од 30 чамаца и катамарана који могу да се користе за ову намену.

Пливачи из других држава дају међународну ноту, а међу пријављенима је и много оних који најављују светлу будућност Манифестације и даљинског пливања истиче један од оснивача, рекордер у броју учешћа и победа Милорад Рајшић који је ове године и промотер Трке.

Пријављено је око 60 такмичара, од којих су три пливача из иностранства. Дужина стазе је 18.505 метара. Пролазни циљеви су важни, јер сваки представља трку која се бодује по правилима Савеза. Најважније је да временски услови буду задовољавајући и да све протекне у најбољем реду

-Драго ми је што видим велики број младих и надам се да се међу њима налази неки шампион који ће постати име Маратона и достићи мене по победама, ја бих био најсрећнији када би се то десило. Помогао сам у организацији и на Маратону ћу бити ту да их бодрим, да истрају када буде тешко. Позивам све Шапчане да дођу и буду подршка и њима и свим учесницима и да уживају на нашој плажи у богатом програму – рекао је Милорад Рајшић захваливши се још једном Савезу што се активно укључио и помогао у организацији, као и свима који су обезбедили организацију манифестације и све неопходно за безбедност и праћење свих пливача од старта до циља.

Манифестација је чувар сећања на све жртве Крвавог марша из 1941. године где су сви војно способни становници Шапца приморани од окупатора и сарадника да трчећим кораком пређу пут од Шапца до Јарка. Свако ко је посустао, одмах је ликвидиран. У сећање на све жртве и солидарност коју су мештани Јарка исказали тог септембра 1941. установљен је 29 година касније, 1970. године пливачки маратон.

-Маратон је део традиције Града и његово трајање је изузетно важно. Ово је манифестација која истински чува сећање на историјски догађај, а трајање кроз све деценије је показатељ његове вредности. Надам се великој посети и пријатној атмосфери и манифестацији која ће свима остати у најбољем сећању – нагласио је председник Организационог одбора Марко Пановић.

Пријаве за Котлић до петка
За такмичење у припреми најбољег рибљег котлића до сада се пријавило 20 екипа, а пријаве су отворене до петка, 4. августа, у 12 часова. Заинтересоване екипе могу пријаве послати на званичну фб страницу ТОШ, инстаграм профил или лично донети пријаву у просторије ТОШ у Господар Јевремовој. Свакој екипи је обезбеђено 2 кг рибе, сто, столице и простор. Почетак надметања је у недељу, 6. августа, од 11:30 на комплексу „Стари град“. Проглашење најбољих кулинара од 14:30.


Фото: "Глас Подриња"


Недељно издање међународног пливачког маратона „Јарак – Шабац - Трка мира“ могло би да буде путоказ за наредне године и корак ка повратку старе славе важне међународне манифестације.

-Важно је што смо организацију трке поверили Савезу за пливање на отвореним водама Србије и њихова помоћ је драгоцена за Туристичку организацију Шапца, као и подршка клуба „Трка мира“ и рекордера по броју победа и највећег имена овог пливачког маратона. Припремили смо програм за најмлађе: дечје креативне радионице, позоришне и мађионичарске представе, полигоне, школице спорта, бициклијаду. Све време ће посетиоце забављати уживо музика и то на две локације – изјавио је директор ТОШ Душан Симић.

Већ традиционално очекују све спортске презентације: кајак, одбојка, пикадо, стреличарство и баскин, спорт који живи у Шапцу и високо се позиционирао на мапи Европе. Уз спортско-забавни програм, први пут ће на видео биму бити организован пренос читавог тока трке путем ју тјуб канала Савеза за пливање на отвореним водама. Проглашење победника је у 15 часова.
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa