Инфо

3. август 2023.3. авг 2023.
Фото: "Глас Подриња"

Фото: "Глас Подриња"

Шапчанка Милена Обрадовић остварила сан из детињства

Вера, труд и ризик жеље претварају у стварност

„Мислим да је већина нас усмеравана да ради послове који доносе профит, те да на тај начин занемаримо своје жеље и снове. Научени смо да радимо од 8 до 16, или 9 до 17 часова и то је то. Хоби је хоби, а посао посао. Некад је то погрешно“, истиче Милена
У ужурбаном свету масовне индустријске производње, постоје ретки људи који верују да се права лепота налази у ручној изради, уникатности и љубави према сваком детаљу. Међу тим појединцима је и Милена Обрадовић, жена чија је љубав према уметности постала водич ка остварењу сопственог бизниса у изради необичних декорација за ентеријер.

Званично све је почело пре неколико месеци, отварањем продајног простора у Шапцу, али страст према стварању малих уникатних дела датира од најранијег детињства. Још као девојчица, Милена је исказивала посебан интерес ка уметности. Сваки слободан тренутак проводила израђујући предмете од материјала које је проналазила у природи. Њена машта била је безгранична, а сваки нови пројекат представљао је нову авантуру и изазов за девојчицу која је одрастала у сеоској средини. Највећи подстицај, подршка у развоју креативности била је Миленина мајка.

-Током детињства са мајком смо увек правили различите предмете, играчке. Оно што нисмо могли да приуштимо она је проналазила начин да то заједно створимо. У природи смо налазили материјале. Дар смо наследили од ње, али нам није дозволила да се школујемо у сфери уметности. Имала је страх да то неће донети финансијску сигурност довољну за егзистенцију. Нажалост, преминула је и није видела да смо сада кренули путем уметности. Ово је на неки начин и захвалност њој за дар који је пренела на нас.

Фото: "Глас Подриња"


Љубав инспирација за свако дело
Живот је Милену одвео на други пут, одабрала је да се професионално посвети образовању најмлађих као васпитач. Веровала је да ће јој овај посао донети жељену креативност и уз то сигуран извор прихода. Ипак, с временом жеља да ствара нешто своје није нестајала. Са годинама, Mилена је све више времена посвећивала изради декорација за свој животни простор. Стварала је уникатне комаде који су уносили посебан шарм у њен дом. Пријатељи и породица су је охрабривали да свој таленат подели са светом. Но, нико није очекивао да ће се упустити у предузетничке воде.

-Мислим да је већина нас усмеравана да ради послове који доносе профит, те да на тај начин занемаримо своје жеље и снове. Научени смо да радимо од 8 до 16, или 9 до 17 часова и то је то. Хоби је хоби, а посао посао. Некад је то погрешно– каже наша саговорница.

Једног дана, након завршетка радног дана, Милена је одлучила да послуша своје унутрашње биће. Привремено је на паузу ставила сигуран посао и одлучила да своје снове претвори у стварност. Без обзира на несигурност и изазове које је предузетништво носи са собом, није поклекла. Уз подршку своје породице и пријатеља, одлучила је да оснује сопствени бизнис у изради необичних декорација. Велика подршка јој је супруг, али и брат Милош, партнер у пословању.

МИЗОАРТ
-Одабрали смо необичан назив за наш студио. Како наша имена почињу са словима МИ (Милена и Милош), а заједно смо у овом послу било очигледно да ће бити део назива. Други део посвећен је нашој мајци која је преминула, а од ње смо наследили таленат и дар. Наравно, АРТ нема потребе да појашњавам.


-Након година истраживања, праћења различитих сајтова са креативним идејама, израде уникатних предмета помислила сам да би то могао да буде мој посао, не само хоби у ком уживам. Морам да признам да иза одлуке да покренем свој бизнис стоји чиста емоција. У вртићу сам константо стварала и често сам добијала похвале за оно што урадим, али желела сам да изађем из тих оквира. Свој стан сам сама декорисала. Желелела да буде другачији и то је била почетна фаза свега.

Материјали дар природе
Оно што издваја Миленине декорације није само естетика већ и њена способност да унесе дашах нетакнуте природе у просторију. Сваки комад има посебну причу. Гледајући у необичне предмете посматрач има осећај да је окружен магичним шумама из бајки, да се иза рама крије прашума, и да ће га сваког тренутка нервозни бели зец са џепним сатом позвати на чајанку. Додавање природних материјала сваком делу даје посебан печат. Али носи и посебну симболику.

Фото: "Глас Подриња"


-Порекло материјала је тајна – додаје Милена у шали.

Но, како кажу у свакој шали има и мало истине.

-Значајан део материјала потиче из природе, нашег села. Тражимо елементе као што су камен, дрво и имплементирамо их у декорацију. Предмете не гледамо само као пуке објекте, већ размишљмо о њиховој уметничкој, употребној вредности.

Храброст и вера у себе, кључ свега
Милена Обрадовић је предузетница која је показала да храброст може довести до остварења снова. Сваки нови комад одражава њену истинску емоцију, и тежњу да успе. Признаје да је другачије када имате сигурност у виду сталног посла, али то не умањује тежњу да буде успешна у ономе што воли.

-Брат и ја радимо са много љубави. Наравно да смо уложили велики труд и новац, али смо морали да покушамо. Поред посла у вртићу имамо и пекару која доноси приходе. Ипак, ово је оно што сам одувек желела и морам да нагласим да не постоји ништа слично у граду – наглашава и додаје да су улагања значајна, посебно што су одабрали да се рагиструју за дизајнереске делатности.

Фото: "Глас Подриња"


-Након три месеца рада урадили смо рекламу за Фанту, чија ће промоција бити у нашем граду. За Србију одабран је само Шабац и заиста смо поносни на ту чињеницу. Надамо се и другим пројектима. Наравно, ту смо за све идеје, предлоге наших суграђана, не само компанија. Цене декорација су од неколико стотина до хиљада динара. Трудимо се да будемо приступачни и отворени. Радимо од малих предмета до опремања комплетних простора – појашњава Милена.

Наша саговорница је успешно спојила улогу предузетнице, мајке двоје мале деце, маштовите уметнице. Њен живот је испреплетан са страшћу, упорношћу, креативношћу. Не дели обавезе према полу, већ на оне које воли и у којима је добра.

-Ништа ми није тешко и све стигнем. Имам времена и за себе, пријатеље, породицу, посао и хоби. Тренутно сам у фази кречења стана, јер је то женски посао. Сматрам да је жена равноправна са мушкарцима и у пословном свету – каже кроз осмех Милена.

Милена је показала да предузетништво може бити више од пуког посла. Њена прича подстиче друге да следе своје срце, верују у своје таленте, снагу и могућност да храбро крену у авантуру предузетништва.

-Догађа се да људи који ме знају као дипломираног васпитача, или знају да поседујемо пекару буду збуњени када ме виде у локалу. Радим оно што волим, што ме радује и испуњава. Воља, жеља, искуство су кључ. Није фаза, заиста је тако. Ако радимо нешто квалитетно, вредно и поштено то ће бити видљиво -поручује наша саговорница.
М. Живановић

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa