Инфо

3. август 2023.3. авг 2023.
КК Зорка 1991/92 (фото: прив. ФБ прогил С. Ђ.)

КК Зорка 1991/92 (фото: прив. ФБ прогил С. Ђ.)

КОШАРКА: РЕГИОН

Најјача лига континента

Клубови из Србије најсупешнији у АБА лиги. Цибона и Олимпија доминантни по броју титула. Два прволигаша више не постоје. Шапчани у најтежој позицији од некадашњих Б лигаша. Работнички последњи шампион
Бивша Југославија је била велесила у многим спортовима, но увек је прва асоцијација на несталу државу кошарка, репрезентативна и клупска. Четири клуба освајила су седам титула шампиона Европе (Партизан (1), Југопластика (3), Босна (1), Цибона (2)), лига је била без премца у Европи. У последњој заједничкој сезони 1990/91. сплитска Југопластика (ПОП 84) освојила је четврту узастопну круну, потврђену трећом европском титулом. У финалу плеј офа победили су Партизан 3:0. За жуте су играли, између осталих (Сретеновић, Перасовић, Павићевић, Кукоч, Табак, Савић, Наумоски...), а за Партизан (Даниловић, Паспаљ, Ђорђевић, Накић, Обрадовић, Пецарски, Шљиванчанин...).

Нестали
Учесници Прве А лиге 90/91. и данас су прволигаши својих држава, уз два изузетка. ИМТ (чест ривал Иве средином деведесетих), касније Атлас Београд не постоји од 2006, а Челик Зеница је данас члан нижих рангова у БиХ.


Ако се по нечему добром могу памтити деведесете у Шапцу, онда је то кошарка. Ива је играла два пута полуфинале плеј офа у тешкој деценији, но она је настављач традиције КК Зорке, члана Прве савезне лиге у два наврата. Последњу сезону целе државе Зорка је наступала у Првој Б лиги група исток. Сезону је екипа окончала на седмом месту од 14 екипа. Остварено је 12 победа и 14 пораза. Дрес шабачке екипе носили су у последњем колу: Грмуша, Мањенчић, Поповић, Ђукановић, Јовановић, Грушановић, Васић, Неговановић, Марковић, Ђурић, Ђаковић. Ово је сезона где је клуб био у тешкој финансијској ситуацији, а проблеми са грејањем у хали „Зорка“ били све израженији. Скопски Работнички се пласирао у Прву А лигу из ове групе, односно Овеко Загреб (КК Загреб који више не постоји), док су из вишег ранга стизали Шибенка и Челик.

Финале плеј офа 1991 (фото: Свет спорта фб страница)


Из ондашње прве Б лиге стижу тренутно два најбоља тима Северне Македоније, МЗТ Скопље (члан АБА 2 лиге) и Пелистер. Интересантно да је ондашњи шампион Работнички у недавно завршеној сезони освојио пето место. Вардар је друголигаш нашег јужног суседа који је изборио повратак у елиту. Раднички, Слога Краљево, Борац, Први партизан (данас Слобода Ужице), ОКК Београд, Колубара су прволигаши у Србији. Борац игра и АБА лигу. Ловћен и Приморје Херцег Нови су црногорски прволигаши. Косово Поље више не постоји, док је шабачки клуб члан четвртог ранга.

АБА шампиони
Од оснивања Регионална лига у кошарци је напредовала, постигла више него у другим спортовима и свакако је приоритет у односу на домаћа такмичења. У 20 сезона, српски тимови су освојили 16. Партизан је седмоструки, Звезда шестотструки, ФМП двоструки шампион, а једном је најбољи био Хемофарм (данас КК Вршац). Цибона, Задар, Олимпија и Макаби су по једном били најбољи.


Тренутни национални шампиони су: Задар, Цедевита Олимпија, МЗТ, Будућност, Игокеа и Ц. Звезда. Најуспешнији од нестанка СФРЈ су Цибона и Олимпија са по 20 титула, Будућност има 18, Работнички 15, Партизан 14, Широки Бријег 11 и, уколико за Београђане и Подгоричане рачунамо и период СРЈ. Укупно су 23 тима били национални шампиони од 1991 (Цедевита (5), Задар (4), Сплит (1), Загреб (1); Крка (7), Хелиос (2), Шенгур (1), Приморска (1); МЗТ (10), Квадарац (3), Струмица (1), Гостивар (1); Морнар Бар (1); Игокеа (9), Босна (3), Борац БЛ (1).
Д. Б.

Најновији број

25. април 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa