Инфо

3. август 2023.3. авг 2023.
Као некада - у кафани
У КОЦЕЉЕВИ ПРЕДСТАВЉЕНА ТРИЛОГИЈА „ВОЈНИКОВА БРЕСКВА“

Као некада - у кафани

У спарној, али “јединственој атмосфери и правом амбијенту за културу” у кафани “23” у Коцељеви, протеклог уторка, представљена је Трилогија „Војникова бресква“ Драгана С. Филиповића, новинара и књижевника из Шапца.

- Дошли су професори, писци, новинари, инжењери, студенти, једноставно: интелектуална елита овог тамнавског града. Било је необично пријатно и занимљиво због осећаја блискости дружења и људских духовних вредности, каже аутор.

О књизи су говорили професори Драгослав - Дане Атић, Миленко Марковић, новинар и публицист Драган Ђермановић – Ђеле и други.

- Филиповићеве књиге „Воникова бресква“, „Комад таина“ и „Белег од бајонета“, све сврстане у трилогију под већ култним називом „Војникова бресква“, покрећу нас и у нама изазивају осећања љубави и поноса. Читајући их, постајемо бољи људи. Нико ко их прочита не може да остане равнодушан. Напротив. Само продубљују осећања завета страдалничког, али пркосног и непокорног, вечно слободарског српског човека, жене и, понајпре мајке, осећања родољубља и поноса. Филиповић кроз своја дела показује опсесивну потребу да описује и тумачи историју, која је код њега уметнички уобличена и уверљива. У додиру са овом књигом која даје израз људском болу, обнављамо уверење да је књижевном делу неопходан лични удео писца, његова веродостојност, истакако је Дане Атић, један од организатора књижевне вечери.

Одабране делове из Трилогије „Војникова бресква“ читали су Светлана Љубић и аутор.
М.Ф.

Најновији број

9. мај 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa